Viisykkönen.fi /
Uutiset /
Junavarikkoasia siirtyy KHO:n tuomareiden käsittelyyn − näin varikkohanke on edennyt viimeiset pari vuotta
27.02.2022
12:37
(14) kommenttia
Junavarikkoasia siirtyy KHO:n tuomareiden käsittelyyn − näin varikkohanke on edennyt viimeiset pari vuotta
Kirkkonummen Luomaan tai Espoon Mankkiin kaavailtua lähiliikenteen junavarikkoasiaa käsitellään seuraavaksi Korkeimmassa hallinto-oikeudessa.
KHO on myöntänyt 11 taholle valitusluvan, jonka juuret johtavat maakuntakaavan hyväksymisestä.
Valitusluvan saivat muun muassa Luoman kyläyhdistys ja Kirkkonummen kunta sekä joukko yksityishenkilöitä, jotka ovat vaatineet, että junavarikkomerkintä on poistettava maakuntakaavasta.
Junavarikkomerkinnän vastustajat hävisivät ensimmäisen erän kaavaprosessissa.
Hallinto-oikeus hylkäsi kaikki valitukset viime syksynä. Seuraavaksi odotetaan KHO:n kantaa asiaan muutaman kuukauden kuluessa.
Oikeuteen päätyneessä kaavakiistassa on kyse Uudenmaan maakuntavaltuuston toissa vuonna hyväksymästä maakuntakaavasta, johon tuli merkitä junavarikosta Luoma-Mankki -alueelle.
Junavarikkohanketta on käsitelty laajemmin runsaat kaksi vuotta sen jälkeen, kun Väylävirasto selvitti kahteen otteeseen mahdollisia sijaintipaikkoja.
Rantaradan varrella tutkittiin kolmea vaihtoehtoa: Luoman ja Mankin lisäksi oli selvityksessä myös Kirkkonummen Vuohimäki.
Junavarikon sijoitusta on vastustettu laajasti. Myös Kirkkonummen kunta ja Espoon kaupunki ovat lausuneet Luoma-Mankki -sijoitusvaihtoehdosta kielteisen kantansa.
Sinänsä uusien lähiliikenteen junavarikkojen tarvetta tulevaisuudessa ei kiistetä.
> Noin 1 000 allekirjoittajaa vastustaa junavarikkoa Luomaan tai Mankkiin (Viisykkönen 20.5.2020)
Uusia junavarikkoja on vaatinut erityisesti HSL, jonka mielestä varikkopäätös pitäisi tehdä nopeasti ja ennen kuin uusia lähiliikenteen junia päätetään hankkia.
Junia tarvitaan siinä vaiheessa, kun Espoon kaupunkiradan jatke Leppävaarasta Kauklahteen valmistuu noin 4 vuoden kuluttua. Ratatyö alkavat viimeistään ensi kesänä.
Tosin junakaluston hankintaa ja varikkohanketta on varjostanut korona-aika, joka on romahduttanut HSL:n matkustajamäärät ja talouden.
Junavarikkohankkeiden suunnittelu jatkuu kuitenkin edelleen. Tänä vuonna valmistuu uusi selvitys, jonka teettää Pääkaupunkiseudun junakalusto Oy.
Yhtiön omistavat pääkaupunkiseudun kaupungit. Lähiliikenteen junat ovat yhtiön omistuksessa ja niitä käyttää VR.
Kommentit (14)
12.09.2022
10:26
Yle: Kaukolämpö on Kirkkonummella kalliimpaa kuin monin paikoin ja hinta uhkaa nousta
09.09.2022
15:57
Hornet pyyhkäisee Kirkkonummen keskustan yli hyvin matalalla – ei tarvitse pelästyä
09.09.2022
10:06
Kerrostalon asunnossa tulipalo kunnantalon naapurissa – asunto oli täysin liekeissä
06.09.2022
10:26
Vantaa haluaisi myydä oman osansa Porkkalanniemen virkistysalueesta, josta se omistaa kolmasosan
05.09.2022
19:44
Kunnan suurin rakennushanke hyväksyttiin lähes yksissä tuumin, vaikka kustannukset nousivat 40 prosenttia
03.09.2022
16:05
Juna ja kuorma-auto törmäsivät, yli 1 000 ihmistä altistui säteilylle – onneksi tämä oli vain harjoitus
01.09.2022
08:52
Wolt-kuskit aloittavat Kirkkonummella – ruokaa voi tilata aluksi yhdeksästä ravintolasta
31.08.2022
11:28
Kommentit (14)
rakennrtaan kaikenlaisia varikoita,
Pellot ovat ruuan tuotantoa varten.
Bongaamaan niitä teidän ihania
rautahevosia.
Kirkkonummeen ej tule junavarikkoa !
maanviljeliöyden asiaan hankkia, ja
etsiä sopiva paikka junavarikoille !
Pellot on viljelyä varteten, ja viljeliät
niiden hoitamista varten.
pelloille rakennetaan junavarikkoa.
oikeus antaa lupa, junavarikon rakentamiseen Kirkkonummen pelloille.
Varsinkin kun maanomistaja ja kunta
vastustaa sitä hanketta.
mitään junavarikkoa !
Pelloilla on muita käyttöä, ne on raivattu ruokatuontoa varten, ja ne tulee
jatkossakin säylyä sitä varten.
"Ilmastonmuutosta kiihdyttävien päästöjen vähentämisen lisäksi tarvitaan mukautumista ja välittömiä korjausliikkeitä. Niitä ovat muun muassa luonnon suojelu ja ennallistaminen, joiden tulee IPCC:n mukaan kattaa jopa puolet koko maapallon maa- ja vesialueista. Jotta pystytään säilyttämään luonnon monimuotoisuus ja ekosysteemit toiminnassa, luonnonsuojelun ja elinympäristöjen ennallistamisen on katettava 30–50 prosenttia planeetan pinta-alasta”, IPCC toteaa raportissaan. Lähde https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008583161.html
Junavarikko Luoma-Mankkiin Natura-alueen välittömään läheisyyteen olisi kardinaalimunaus.
siellä Helsingissä pääaseman viereen,
ejkä ruveta kuskaamaan niitä tänne
Kirkkonummelle.
Kyllä siellä tilaa löytyy, jos vähän hillitetään sitä asuinrakentaminen.
Ympäristöministeriö on juuri julkaissut oppaan nimeltä ”Happamien sulfaattimaiden kansallinen opas rakennushankkeisiin - Opas happamien sulfaattimaiden huomioimiseen ja vaikutusten hallintaan” (Ympäristöministeriön julkaisuja 2022:3).
Oppaassa mm. todetaan:
”Happamien sulfaattimaiden (HaSu-maiden) aiheuttamien haittojen ennaltaehkäiseminen lähtee maankäytön suunnittelusta. HaSu-maiden esiintyminen tulisi huomioida ja siihen tulee varautua jo maakunta-/yleiskaavoituksessa, jos kohdealue sijaitsee ennakkotietojen perusteella riskialueella (esim. GTK:n karttapalvelu).” ja
”Lähtökohtana on se, että esikartoituksen (luku 3.2) ja maankäytön suunnittelun avulla pystytään ohjaamaan rakentamista sellaisille alueille, joilla happamat sulfaattimaat aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa. Potentiaaliset happamat sulfaattimaat tulee pyrkiä jättämään ennalleen ja vallitseviin luontaisiin olosuhteisiin, aina kun se on mahdollista.” ja
”Mikäli alueella esiintyy ympäristön muutoksille herkkiä, harvinaisia tai uhanalaisia lajeja, saa vaikutusten merkittävyys silloin tältä osin suuren painoarvon.”
Sen enempää maakuntakaavassa kuin sen laadinnan yhteydessäkään ei ole lainkaan kiinnitetty huomiota siihen, että varikkoalue on osa laajaa happaman sulfaattimaan esiintymisaluetta. Varikko on sijoitettu aivan Natura-alueen välittömään läheisyyteen, jolla sijaitsee maailman ainoa tunnettu uhanalaisen meriuposkuoriaisen pysyvä populaatio. Nämä seikat mm. Luoman Kyläyhdistys ja useimmat yksityiset valituksen tekijät ovat tuoneet esille.
Kommentoi