(31) kommenttia

Luoma säikähti junavarikon tulosta kylämaisemiin – seurojentalo täyttyi, kun asiasta päästiin viimein kysymään

Ljusdalan seurojentalon saliin ei juuri paljoa enempää olisi mahtunut ihmisiä, kun varikkoasiaa päästiin avaamaan.

Kyläkokous oli suurempi kuin miesmuistiin Ljusdalan seurojentalolla Luomassa, kun kyläläisillä oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus kuulla ja kysyä alueelle suunnitellusta isosta junavarikosta.

Jopa sadalle lähijunalle suunniteltu junavarikko on kummitellut joissakin yhteyksissä yli vuodenpäivät, mutta asia on leijunut enemmänkin huhupuheissa.

Pari viikkoa sitten asiaan saatiin ensimmäisen kerran faktaa paperilla, kun Väylävirasto julkisti ensimmäisen selvityksen junavarikkosuunnitelmista.

> Lähes 100 lähijunan varikon paikkaa on soviteltu Kirkkonummella kolmeen kohteeseen (Viisykkönen 18.9.)

Uuden junavarikon paikkaa on selvitelty rantaradalla Luomaan, Mankkiin tai Vuohimäkeen. Selvitys suositti Luoman ja Mankin vaihtoehtojen jatkoselvittelyä.

Luoman kyläyhdistys laittoi heti toimeksi ja jo keskiviikkoillaksi oli saatu edustuva asiantuntijajoukko kertomaan lisää.

Kyläyhdistyksen Erkki Ahlsten oli aluksi listannut kyläläisten esiin nostamia huolia, mitä varsin mittava junavarikko voisi Luomalle merkitä.

Junavarikko asettuisi Luoman keskellä 10 hehtaarin alueelle, johon tulisi 12 kilometriä raidetta ja toimintaa ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Miten käy luontoarvojen, kulttuurimaiseman ja miten maaliikenne hoidettaisiin, Ahlsten kysyi.

Junavarikkoa suunnitellaan erityisesti Helsingin seudun junien lähiliikenteelle, josta HSL vastaa.

Ryhmäpäällikkö Johanna Wallin HSL:stä perusteli, miksi uusia varikkoja tarvitaan.

– Jos junaliikennettä aiotaan lisätä nykyisestä, tarvitaan lisää junia ja niille uusia varikkoja. Muuta vaihtoehtoa ei ole, Wallin totesi.

HSL:n lähiliikenteessä on käytössä nyt 81 junaa. Niille riittää Wallinin mukaan Ilmalan nykyinen varikko, mutta suuremmalle junamäärälle ei.

Espoon kaupunkiradan jatkamisesta Kauklahteen ovat valmiit suunnitelmat. Jos lisäraiteet rakennetaan, kaavaillaan raiteille myös lisää liikennettä.

Ilman uutta varikkoa pystytään Wallin mukaan Kauklahteen ja Kirkkonummelle liikennöimään nykykalustolla.

Mutta jos lisää vuoroja halutaan, pitää olla enemmän junia ja niille uusi huoltopaikka.

Junia pitää ostaa, jos Kauklahteen ruvetaan ajamaan jatkossa 10 minuutin välein kaupunkirataa pitkin ja Kirkkonummelle 20 minuutin vuorovälillä nykyisen Y-junan aikatauluilla ja pysähdyksillä.

Päätöksiä uudesta varikosta pitäisi saada Wallinin mukaan aika pian, sillä uusien junien tilaus kestää jopa 7 vuotta.

– Tässä varikkoasiassa ollaan pahasti myöhässä, Wallin sanoi.

Projektipäällikkö Kaisa Kauhanen Väylävirastosta korosti useaan otteeseen, ettei uusista varikoista ole mitään päätöksiä.

Tässä vaiheessa tehdään vasta esiselvityksiä. Järjestyksessä toinen, laajempi varikkosuunnitelma on kuitenkin tekeillä ja valmistuu nopeasti jo ensi vuoden alkupuolella.

Varikoille selvitellään sijaintipaikkoja rantaradan lisäksi myös pääradan ja uuden kehäradan varrelle.

Kirkkonummen kunnan toiveiden mukaan yhdeksi sijoituspaikaksi tutkittiin myös Vuohimäkeä, mutta esiselvityksessä se pistettiin sivuraiteille.

Perusteluna oli ensisijaisesti se, että sijainti on liian kaukana Kauklahdesta, ja tarvittaisiin kokonaan uusi huoltoraide Kauklahti-Vuohimäki -välille.

Kysyttäessä ja vähän vaadittaessakin Kauhanen piti mahdollisena, että Vuohimäki otetaan vielä jatkoselvittelyyn mukaan.

Luomalasia kiinnosti luonnollisesti aikataulu eli milloin varikko ehkä ”uhkaa” tulla Luomaan.

Eri prosessit vievät ainakin useita vuosia ennen kuin rakentamispäätöksiä voidaan tehdä.

Varikkopäätös tarvitsee esimerkiksi Luomassa Kirkkonummen kunnalta uuden osayleiskaavan ja asemakaavan. Kunta ei ole ottanut vielä minkäänlaista kantaa koko hankkeeseen.

Silti varikkoasia pysyy hyvin tehokkaasti tapetilla, sillä jatkovalmistelua varten varikkosuunnitelmille tarvitaan sijaintipaikkaehdotus – Luoma, Mankki, Vuohimäki tai joku muu – ennen kuin suunnittelussa päästään eteenpäin.

Nollavaihtoehtoa eli jätetään kokonaan rakentamatta, ei ainakaan Ljusdalan keskiviikkoillan alustusten perusteella ole näköpiirissä.

(31) kommenttia

Kommentit (31)

Sivut

Järki hoi!

Uusi varikko nimenomaan palvelee Espoon ja Helsingin välistä kasvavaa liikennettä. Miksi junat pitäisi ajattaa läpi Masalan, Jorvaksen, Tolsan, Kirkkonummen keskustan ja Jeppaksen ohi Vuohimäkeen. Junat eivät ole äänettömiä, vaikka jokun näin on kirjoittanut . Vuohimäen varikko on huonoin vaihtoehto sijainniltaan.

Varikon ehdoton sijoituspaikka on Mankki-Luoma alue
Tolsan asukas
Paras sijaintipaikka, jos se pitää Kirkkonummelle sijoittaa, on Masalan ja Jorvaksen välinen joutomaa-laakso. Se että siinä keskellä on Sundetin kosteikko ei ole nyky rakennustekniikkaa hyödyntäen mikään ongelma. Uoma olisikin paljon kapeampi, mikäli sitä olisi vuosikymmeniin ruopattu(kuivatettu). Samalla saataisiin lisäraide Masalaan asti Kökkelin sijaan.
Vanha liikennereitti käyttöön
Ei alueelle voi asuntoja sijoittaa, rantarata ja kehä jylisee vieressä ja maa-alueet ovat pilkkoontuneet käyttökelvottomaksi.
Ja tuskin asutus olisi yhtään tervetulleempaa kuin varikko. Muutosta ja kehitystä vastustetaan vain vastustamisen ilosta.
Anonyymi
Tämäkin on vain yhden henkilön masinoima vastustus kehitystä vastaan.On vain hyvä että ko. alue saadaan hyödylliseen käytöön.Kunta höytyy tästä ja myös kuntalaiset.Puheet kultuurihistoriasta ja melu-ym.haitoista ovat marginaalisia.Asuntojen hinnanalennuksistakin kun turha puhua mitään,kun yhtään mökkiä ei ole myynnissä.Päinvastoin hintakehitys voi olla aivan toinen kun alue joskus valmistuu.
voi voi
Mahtaa olla hienoja junia kun säilytyshallikin pitää olla merinäköalalla upealla paikalla! Helsingistä päin rantaviivaa seuraten taitaa olla ensimmäinen vielä täyteen rakentamaton kaistale.

Pääkaupunkiseutu ja ympäryskunnat kasvavat nopeaa vauhtia. Seuraavan parin kymmenen vuoden aikana arviolta sadalla tuhannella ihmisellä! Eikö olisi järkevämpää sijoittaa asuinrakennukset merenrantaan ja junahallit vaatimattomampiin maisemiin?
Oskari

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx