(33) kommenttia

Junavarikosta pysyy kaavamerkintä Mankki-Luoma -alueella – varikosta tehtiin lähes 140 muistutusta

Luomassa junavarikkoa on hahmoteltu rantaradan ja Kehä III:n väliselle alueelle.

Ison lähijunavarikon suunnitelmat Mankkiin tai Luomaan jäävät ainakin toistaiseksi voimaan maakuntatason kaavoituksessa. Asiasta äänestettiin maakuntahallituksessa maanantaina.

Junavarikon sijoituspaikka on ajankohtainen, kun Uudellamaalla valmistellaan parhaillaan maakuntakaavaa. Esitys on ollut nähtävillä, ja siihen on voinut tehdä muistutuksia.

Kaavaehdotuksessa on kohdemerkintä junavarikolle Espoon ja Kirkkonummen rajojen molemmin puolin Mankkiin ja Luomaan.

Maakuntakaava on ylin kaavoituksen taso. Kun on kysymys suurista rakennus- ja liikennehankkeista, niistä on oltava ensin merkintä maakuntakaavassa, ennen kuin suunnittelu voi jatkua.

Junavarikon mahdollinen sijoittaminen Mankkiin tai Luomaan on herättänyt kovaa vastusta.

Junavarikosta tehtiin kaavaehdotukseen lähes 140 muistutusta. Espoon kaupunki ja Kirkkonummen kunta vaativat kohdemerkinnän poistamista.

> Luoma säikähti junavarikon tulosta kylämaisemiin – seurojentalo täyttyi, kun asiasta päästiin viimein kysymään (Viisykkönen 2.10.)

Uudenmaan liiton maakuntahallitus hyväksyi maanantaina vastineet muistutuksiin. Varikon kohdemerkintää ei poistettu.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok.) Espoosta esitti, että merkintä junavarikosta Mankki-Luoma -alueella otetaan pois. Markkulan esitys hävisi äänestyksessä 4-11.

− Tämä on pettymys varmasti lukuisille muistutuksen jättäneille. Täytyy muistaa, että kaavamerkintä ei tietenkään velvoita suunnittelemaan junavarikkoa Mankki-Luoma -alueelle, Markkula toteaa.

Jatkossa pitää Markkulan mukaan keskittyä etsimään vaihtoehtoisia ratkaisuja ja tuomaan niitä esille, koska selvää on, että lähijunaliikenteen uusi junavarikko tarvitaan.

Väylävirasto julkaisi viime syksynä esiselvityksen junavarikon sijoituspaikoista. Rantaradalla Luomaa tai Mankkia pidettiin parhaimpina.

Sen sijaan kolmantena kohteena ollut Kirkkonummen Vuohimäki ehdotettiin pudotettavaksi pois jatkosuunnittelusta.

Uudesta maakuntakaavasta päätetään lopullisesti ensi huhtikuussa maakuntavaltuustossa.

Maakuntahallituksessa varikon kaavamerkinnän poistamista kannattivat Markkulan lisäksi Kirsi Lompolo (kok.) Nurmijärveltä, Mia Heijnsbroek-Wirén (r.) Loviisasta ja Inka Hopsu (vihr.) Espoosta. Markkula on Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Kirkkonummella on vain varaedustus Uudenmaan liiton maakuntahallituksessa. Hän on Anders Adlercreutz (r.), joka on Heijnsbroek-Wirénin varajäsen.

Lue lisää: > Espoo: Junavarikkoa ei Luomaan eikä Mankkiin – vaihtoehtoja tutkittava vielä kuten Kirkkonummen Vuohimäki (Viisykkönen 14.11.2019)

> Lähes 100 lähijunan varikon paikkaa on soviteltu Kirkkonummella kolmeen kohteeseen (Viisykkönen 18.9.)


(33) kommenttia
Kommentit (33)

Kommentit (33)

Sivut

Kall Järvinen
Tämä on jonkun pelto jolla joku tienaa elantonsa. Mitä sanot jo sun palkastasi pakkolunastetaan sanotaanko 20%? (Edellisten lisäksi).
Sanotaan vaan että yhteiskunta hyötyy (VR).
ohiajava
Taas perinteinen NIMBY-reaktio. Aivan turhaa höttömaata rautatien ja kehä 3 välissä. Ei kovinkaan monen näköalaan osu, mutta logistisesti aivan oiva paikka. Rakennuskelvotonta merenpohjaa koska mahdollinen merenpinnan nousukin pitää ottaa huomioon.
Kall Järvinen
Varikon sijoittaminen Luoman alueelle on mahdollista, koska kunnalla ei ole ollut vuosikymmeniin kiinnostusta kehittää ranta-aluetta vrt Espoon Saunalahti yms alueet saman rapakon toisella reunalla. Vain totaalinen tollo sijoittaa junat nauttimaan merimaisemasta. Asuntojen tai virkistysmahdollisuuksien sijaan.
Kaavoituskramppi
Vuohimäki ei käy koska se olisi halvempi ratkaisu. Ei tarvitse paaluttaa kun on kallio pohja. Mikä siinä maksaa on että tarvitaan lisäraide Kauklahdesta Vuohimäkeen. Tämä kyseinen lisäraide olisi taas hyvin hyödyllinen Kirkkonummelle. Rantarataan ei voi tehdä parannuksia ennen kuin oikoradasta on päätetty. Joku voisi huomata että oikorata on turhan kallis ja tarpeeton. Samalla Kirkkonummi saisi uuden tiesillan rautatien yli keskustaan. Vanhan alle kun mahtuu vain kaksi raidetta.
Keisarin uudet vaatteet
Outletkin olisi tuonut valtavan määrän työpaikkoja mutta ne on kielletty tässä kunnassa on se vaan niin ihmeellistä touhua kuinka voi olla niin vaikeeta
jotain vikaa
Iso ” EI” satamalle, outlet kylälle ja varikolle.
Onnittelut Kirkkonummen asioista päättäjille. Hyvin onnistuitte estämään työpaikat !
Veronmaksaja
Saapas nähdä pystyvätkö Kirkkonummen päättäjät torpaamaan tämänkin hankeen, niinkuin kävi Outlet kylälle.
Ootellaan
Eipä taida olla paljon kuntia joissa laitetaan yhtä paljon vastaan työpaikkoja tulisi aika pitkä lista jos listattais kaikki jotka täältä on häädetty ja evätty
Sellasta hoitoo
Jos joku nyt voisi yhden kerran vähän ajatella niin tämä paras rakennuspaikka on vuohimäki, ei tässä ole mitään järkeä rakentaa sellaisen paikan missä siitä vastustetaan näin paljon ja missä maaperä ei kestä siitä kuormitusta
Anonyymi
-Raskas kalusto-

Juuri näin. Maakunnissa kun olin keikkahommissa, niin tuli varikoillakin kierreltyä. Siellä oli paikallisia kaikennäköisissä töissä alkaen tilojen siivouksesta, aina paperit omaaviin huoltoukkoihin saakka. Pihojen auraukset, rakennuksiin liittyvät sähkö- ja LVI hommat ym. oli paikallisten pyörittämiä myös. Jotkut (ainakin erikoisemmat)hommat VR hoitaa omalla, jo olemassa olevalla väellä, jotka kiertää paikasta toiseen.
Jos ottaa tuon rakennusvaiheen vielä mukaan, niin kyllä minäkin uskon, että työpaikkoja tulee ja riittää mainiosti paikallisillekin, kunhan pysyvät kilpailutuksessa mukana.
Reissumies
Vaihtoehtoja etsittävä

Niin onko sinne Ämmänsuolle kiskot?
Mieti uudestaan.
Eiköhän nuo vero - ja vuokratuotot kannata kysyä VR:n viestinnästä. Kyseessä on kuitenkin Valtion Rautatiet, joten ansaintamalli voi olla hyvinkin erilainen kuin yksityisessä yrityksessä. Suurinta tuottoa voisi tulla työntekijöiden palveluiden kulutuksesta, mutta mitä olen katsonut käyvät ostamassa lihapiirakan lähikaupasta.
Anonyymi
Eikös tuota varikkoa voisi rakentaa Ämmässuolle, se maasto on jo valmiiksi tuhottu ja louhittu?
Vaihtoehtoja etsittävä
Tuollaisen varikon ympärillä on kaikenlaista alihankintatyötä sekä suoraan rautatiealaan liittyviä tehtäviä. Alaan liittyvissä tehtävissä toki on pätevyysvaatimukset, eikä Kirkkonummelta löydy varmaankaan näihin tehtäviin tarpeeksi osaajia, mutta alihankintatöitä kilpailutettaessa, myös paikallisilla yrityksillä on mahdollisuus. Varikko ei ole vain suuri junien ”parkkipaikka”, vaan sen toimintaan kuuluu mm. erityyppistä kaluston kunnossapitoa(huoltoja, siivousta, pesua ym.). Itse varikkoa ja sen infraa tulee myös pitää kunnossa. En pitäisi yhtään ihmeellisenä, että paikallisille työtä pelkäämättömille yrityksille ja työntekijöillä tuolta löytyisi hyvinkin hommia.

Myös varikon rakennusvaiheessa on urakkaa tarjolla paikallisille yrityksille.
Raskas kalusto
Journalisti! Eikai se varikko pyöri pelkillä seinillä.., jonkun on tehtävä ne työt. Toki kun on kyse VR:stä, niin työntekijät luultavasti tulee talon sisältä. Vuokratuloja kunta varmasti saa kerättyä.., joten tuloja on tiedossa, ja niitä työpaikkoja myös ;-)!
Johan Vietävä
@Naturisti Sisälukutaitoa kiitos. En ymmärrä, millä perusteella kysyt asiaa minulta. Kysyin, millaisia työpaikkoja ja kuinka monta. Olisi hyvä saada tietää, koska se tuntuu usein olevan peruste hankkia varikko Kirkkonummelle. Vai eikö kenelläkään ole tietoa ja tätä kuitenkin käytetään perusteluna?

Ilmeisesti henkilöt, jotka kovasti rummuttavat varikon tuovan työpaikkoja Kirkkonummelle osaavat vastata tähän kysymykseen.
Journalisti
Ikävää että sattuu asumaan yksi politiikko lähiseudulla on muissakin asiossa aikamoinen hara
Jarrumies
En yhtään ihmettelis, kun jonain yönä alkais metsä kaatumaan. Niinhän ne asiat hoidetaan Kirkkonummella. Sitten kaivinkoneet mylläämään yötä myöten. Kannattaa vaan alkaa katsomaan muita asuinsijoja.
Ennustaja
@Journalisti. Tarkentaisitko miksi ei tulisi työpaikkoja monille aloille?
Naturisti
Alkuperäiskansa haluaa sitä pajukkoa kasvavan on niin rakkaat suot että voi voi kehityksen jarruja
Pajukon kasvattajat
Kunnanhallituksen ikuisen puheenjohtajan lausunnot toisessa paikallisessa julkaisussa kertovat paljon. Olisikohan aika väistyä, pelkkä esilläolo ei enää riitä.
Pettynyt idästä
Ei kehitystä kirkkonummelle! Antaa vaan tämän alueen kasvaa pajukkoa ja pidetään parit saviset pellot!
Näin on jämpti!
Me otamme varikon tontille jos 1,5ha riittää. Tontti ei vajoo joten varmasti junat pysyvät kuivana. Lähin naapuri on Soneran masto joten naapureista ei ole ongelma. Rautatie näkyy tontilta joten sekään ei ole ongelma.
Kirkkonummi Överby.
Ei huoltoja tehdä ulkona .Alueelle tulee varmaan kilometritolkulla peltihalleja kaunistamaan maisemia .Maalamalla ne vaaleansinisiksi niin v1956 tulee mieleen
silloin se väri oli muodissa tällä alueella
Ymmärrän valituksia
Kamalaa on jos kuntaan tulee työpaikkoja ainaisia vastustajia kyllä aina löytyy
Änkyröitä
@Superb! Tarkentaisitko kuinka monta työpaikaa ja mille alalle/aloille?
Journalisti
Noin vaan meinataan toisen tontille rakentaa. Eikös nämä maat ovat yksityisomistuksessa. Sosiaalispidaanko ne?
Ihmettelen
Koska Espoon ja Kirkkonummen päättäjät eivät ilmeisesti halua kehittä alueensa lähijunaliikennettä ehdotan että varikko rakennetaan Sipooseen. No vitsit vitsinä sipoolaiset vastuistaisivat tätä vielä kovemmin kuin kirkkonummelaiset.
sdkfz
Siis kai nämä päättäjät näkee mihin suuntaan vesi on menossa kun se ilmastomuutos ottaa OIKEASTI tilanteen haltuun.

Sanotaanko vaikka näin, että ko. alueelle kun laitetaan runsaasti Tonnistoa niin sen vaikutus jo sinänsä alkaa vaikuttaa alueeseen, avainsana Uppoaa.
No kunhan tässä hahmotellen
Erittäin hyvä päätös, kiitos maakuntahallitukselle! Tuo junavarikko tuo niin paljon hyvää Kirkkonummelle: työpaikkoja, mutta myös mahdollisuuden lisätä lähijunaliikennettä. Lisäksi on perusteltua rakentaa tulevaisuudessa kolmas raide Espoosta ainakin varikolle asti.
Superb!

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä