(10) kommenttia

Miksi uusi silta radan yli on monta kertaa pidempi kuin nykyinen? – Näin sitä perustellaan

Kirkkonummentien uusi silta aiotaan rakentaa pohjoispäässä kauppakeskuksen Galleriakäytävälle (aukko vasemmalla) saakka. Vanha siltapenger korvautuisi avoimella tilalla ja näkymillä.

Kirkkonummentien radanylityksen suunnitelmissa on hämmästelty uuden sillan pituutta, joka alustavissa kaavailuissa on jopa 230 metriä. Nykyinen silta on 53-metrinen.

Siltahanke nousi viimeistään tällä viikolla Kirkkonummen kuntapäättäjien tietoisuuteen, kun valtuuston oli tarkoitus hyväksyä hankkeesta yhteistyösopimus Väyläviraston kanssa ja kustannusarvio.

Hanke nostatti tukun kysymyksiä, ja lopulta asia päätettiin palauttaa uudelleen valmisteluun.

> Siltahanke meni solmuun valtuustossa – Väyläviraston edustaja piti Kirkkonummen toimintaa sekavana (Viisykkönen 19.4.)

Monia kysymyksiä heräsi uuden nelikaistaisen sillan pituudesta, joka hyvin alustavissa suunnitelmissa on peräti yli neljä kertaa pidempi kuin nykyinen huonoon kuntoon päässyt silta.

Siltasuunnitelmissa pitää mennä niinkin kauaksi kuin vuoteen 2014, jolloin uudesta sillasta tehtiin hankesuunnitelma.

Tuolloin päädyttiin hyvin pitkään siltaversioon. Suunnitelmissa silta alkaa Kauppakeskus Kirsikan kohdalta Galleriakäytävältä ja jatkuu aina ohi Teboilin Luostarinportti-kadun luo.

Ajatus on ollut, että näin saadaan avointa kaupunkitilaa pitkien ja ikävännäköisten siltapenkereiden tilalle.

Eteläpäässä avoin tila siltakannen alla liittyi Munkinmäen kaavoittamiseen kerrostaloille. Sillan alle oli ajateltu sijoittaa esimerkiksi parkkipaikkoja. (Lue: Viisykkönen 13.12.2019)

Sittemmin aivan pisimmästä siltavaihtoehdosta eteläpäässä on oltu luopumassa. Silta radan eteläpuolellakin on silta tehtävä nykyistä pidemmäksi, koska samalla varaudutaan lisäraiteisiin rataradalla.

Toisessa eli pohjoispäässä ajatus on edelleen, että silta jatkuu Kirsikan Galleriakäytävälle. Näin siltakannen alle voitaisiin suunnitella kauppakeskuksen laajennusta, josta on menossa asemakaavoitus.

Laajennushankkeen kaavoitus on kauppakeskuksen omistajan eli Kirkkonummen ja Helsingin seurakuntien pyynnöstä aloitettu.

Oman hämmennyksensä siltasuunnitelmiin on tuonut urakkatapa, josta on sovittu jo toissa vuonna.

Väylävirasto toteuttaa hankkeen Kirkkonummen kunnalle, joka vastaa kustannuksista. Hankkeen hinta-arvio on tällä hetkellä 11 miljoonaa euroa.

Silta toteutetaan niin sanotulla STK-mallilla, jolloin urakoitsija myös suunnittelee sillan. Toki Väyläviraston ja kunnan valvonnassa ja ohjauksessa. Siksi tarkkoja siltasuunnitelmia ei vielä ole.

Väylävirastolla on meneillään hankkeen kilpailutus. Tarkoitus oli saada tarjoukset jo ensi kuussa, mutta aikataulu ei onnistune, koska kunnanvaltuustolta ei saatu päätöstä tällä viikolla.

Hankkeen tarkka hinta selviää siinä vaiheessa, kun tarjouskuoret avataan.

Hanketta on viety eteenpäin rivakasti. Viimeisin tavoite on ollut, että koko hanke olisi valmis lokakuussa 2023.

Nykyinen silta on valtion rakentama. Se luovutettiin Kirkkonummen kunnalle noin 14 vuotta sitten. Vuonna 2017 havaittiin silta niin huonokuntoiseksi, että sillalle piti asettaa painorajoitukset.

Lue lisää:

> Uusi silta maksaa reilusti arvioitua enemmän – tavoite on saada hanke valmiiksi parissa vuodessa (Viisykkönen 19.3.)

> Näin uusi ylikulku radan päälle rakennetaan: Kaksi selvästi nykyistä pidempää siltaa, hissit ja portaat päihin (Viisykkönen 8.4.)

(10) kommenttia
Kommentit (10)

Kommentit (10)

Juurikin näin muta, kuka omistaa maan ja kenelle maksetaan vuokraa? Kunnalle vai seurakunnalle? Itse en tiedä omistus suhteita.

"Näinhän siinä juuri tehdäänkin. Kunta kaavoittaa lisää tilaa sillan alle, josta yrittäjä maksaa sitten vuokraa, joilla katetaan syntyneet kulut ja pitkässä juoksussa jää vielä viivan allekin."

"Edelleenkin kysyn MIKSI verorahoilla rahoitetaan yrityksen tarpeita?
Yrityksen tarvitessa lisää tilaa osallistukoon myöskin kustannuksiin"
irwin
Tehdään kunnolla tulevaisuutta ajatellen, ettei muutaman vuoden päästä taas kiroilla. Olisi pitänyt rakentaa se isompi, kun käynyt ahtaaksi.
Make R
Samaa mieltä kuin nimim. Kehitys, eli voi kun nyt ymmärrettäisiin rakentaa tulevaisuutta ajatellen. Jos kunta haluaa kehittyä ja lisää veronmaksajia, niin sen täytyy myös rakentaa pitkällä tähtäimellä. Älkää nyt tinkikö keskustan kehittämisestä ja kalastelko ääniä vaan koska kuntavaalit on tulossa.
Anonyymi
Näinhän siinä juuri tehdäänkin. Kunta kaavoittaa lisää tilaa sillan alle, josta yrittäjä maksaa sitten vuokraa, joilla katetaan syntyneet kulut ja pitkässä juoksussa jää vielä viivan allekin.

"Edelleenkin kysyn MIKSI verorahoilla rahoitetaan yrityksen tarpeita?
Yrityksen tarvitessa lisää tilaa osallistukoon myöskin kustannuksiin"
faktat faktoina
Seurattuani kunnanvaltuuston kokousta, ei voi kun ihmetellä niitä kysymyksiä sillasta, mitä valuutetut esittivät väyläviraston henkilöille. Sitten nämä henkilöt päättävät kunnan asioista, huh huh. Onneksi vaalit lähestyvät.
Ronny Österlund
Jätetään ihmeessä valli siihen väliin. Saadaan pidettyä kylä pohjois-eteläsuunnassa kivasti halkaistuna. Junaratahan jo hoitaa vastaavan homman itä-länsisuunnassa. Kaikki kulkuesteet ovat kannatettavia. Jos Metro joskus tulisi Kirkkonummelle asti, niin sen voisi vetää maan pinnalla siitä Kunnantalon läpi.
Kiva ja elävä keskusta, mutta ei mun takapihalle.
Ihmiset jotka eivät ymmärrä kauhistelevat metri määrää verrattuna vanhaan mutta tässä rakennetaan myös tulevaisuutta silmällä pitäen ja tämänkin tuppukylän keskusta kasvaa ja kehittyy vaikka joku niin ei haluaisi. Toivottavasti ei nyt luovuta jostain mitä sitten sillan valmistuttua jäädään kaipaamaan.
Kehitys
Edelleenkin kysyn MIKSI verorahoilla rahoitetaan yrityksen tarpeita?
Yrityksen tarvitessa lisää tilaa osallistukoon myöskin kustannuksiin.
Näin toimii ainakin maalaisjärki !!!
irwin
11 miljoonalla saa juurikin tuo pituisen sillan, parilla miljoonalla saisi vain sen 53 metriä? Kunnassa on näemmä joku hyvä matemaatikko ja siltarakennuksen ammattilainen....
Uffe
Jos joku haluaa tilaa sillan alta nin nyt on aika sitä varata. Osallistuu tietenkin kustannuksiin. Ellei varata niin ei sitten rakenneta tällaisia tiloja. Niin helppoa se on.
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä