(14) kommenttia

Näin uusi ylikulku radan päälle rakennetaan: Kaksi selvästi nykyistä pidempää siltaa, hissit ja portaat päihin

Uusi yhteys radan yli toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensin rakennetaan uusi silta kuvan etualalle, sitten vanha silta puretaan ja rakannetaan uusi silta tilalle, jolloin molempiin suuntiin tulee lopulta kaksi ajokaistaa.

Kirkkonummentien silta radan yli joudutaan rakentamaan kahdessa vaiheessa. Uusi siltakokonaisuus on molempiin suuntiin kaksikaistainen ja huomattavasti nykyistä pidempi.

Siltaurakkaa hankaloittaa se, että liikenteen täytyy jatkua koko työn ajan, sillä silta on ainut ajoneuvoyhteys keskustassa radan yli.

Uusi ylikulku on itseasiassa kaksi eri siltaa. Ensin rakennetaan idän eli Prisman puoleinen siltakansi. Liikenne käyttää rakentamisen aikana nykyistä katuyhteyttä.

Toisessa vaiheessa liikenne siirretään uudelle sillalle. Sen jälkeen nykyinen ylikulkusilta ja tukimuurit puretaan ja rakennetaan toinen uusi siltakansi.

Nykyinen silta on yksikaistainen suuntaansa, joten liikenne urakan aikana voi jatkua entiseen tapaan.

Huonokuntoinen vuonna 1966 valmistunut ylikulkusilta on noin 60 metriä pitkä. Uudesta sillasta tulee 230 metrin pituinen. Se lähtee Kirsikan galleriakäytävän luota ja jatkuu pitkälle eteläpuolelle.

Huomattavasti nykyistä pidemmällä sillalla mahdollistetaan Kauppakeskus Kirsikan ja Galleriakäytävän laajentuminen uuden sillan alle. Laajennus suunnitellaan kuitenkin erikseen, eikä se liity siltaurakkaan.

Nykyisen radan eteläpuolella varaudutaan kahteen lisäraiteeseen, jotka voivat toteutua joskus pitkällä tulevaisuudessa. Tulevassa urakassa siirretään Munkinmäentietä etelämmäksi radasta.

Sillan ali johtavat Munkinmäentie ja toisella puolella Asemankulma-katu pidetään auki koko siltaurakan ajan. Samoin Galleriakäytävä kauppakeskukseen ja ajoyhteys Kirsikan katolle.

Uudelle sillalle tulee myös jalankulku- ja pyörätieyhteys niin kuin nytkin. Nykyinen kevyenliikenteen silta on valmistunut vuonna 1990 ja se puretaan.

Uudelta sillalta parannetaan jalankulkijoiden yhteyksiä alas molemmissa päissä Munkinmäentielle ja toisella puolella Asemakeskukseen.

Siltaan rakennetaan kolme porrastornia, joista tulee myös sillan maamerkit ja valaistuksineen näyttävä portti Kirkkonummen keskustaan.

Porrastorneihin rakennetaan myös hissit, joihin mahtuu pyörän kanssa. Porrastorneissa on lasiseinät, joilla pyritään ehkäisemään ilkivaltaa.

Siltaurakka pyritään tekemään nopeassa aikataulussa siten, että valmista olisi runsaan kahden vuoden kuluttua kesällä.

Urakka maksaa noin 11 miljoonaa euroa. Silta on kunnan katualuetta, ja siten kustannuksetkin lankeavat kunnalle.

Kokonaisvastuu urakan toteutuksesta on tarkoitus antaa Väylävirastolle, jolla on paljon kokemusta siltahankkeista.

Kirkkonummentien silta on hyvin vilkasliikenteinen. Vuonna 2014 sillan ylitti noin 16 500 ajoneuvoa vuorokaudessa. Ennusteen mukaan määrä on vuonna 2025 noin 20 000 ajoneuvoa.

> Uusi silta maksaa reilusti arvioitua enemmän – tavoite on saada hanke valmiiksi parissa vuodessa (Viisykkönen 19.3.)

(14) kommenttia
Kommentit (14)

Kommentit (14)

Varmaankin hissit tulevat olemaan sotkuisia ja rikki useasti, kun vaan jotkut mätämunat eivät osaa käyttäytyä ikään katsomatta.
Arto Hiiskoski
Tuo Kauppakeskus Kirsikka voitaisiin ennen tämmöisiä pitämään kiinteistönsä julkisivu siedettävän näköisenä... Nyt se on kauttaaltaan tummut ja pahin on Se liikenneympyrän pää jossa koko seinä valuu jotain tummaa. Kammottavan näköistä!
estetiikka
Galleriakäytävän laajennus - kohta koittaa nisteille ja muulle rikolliselle ainekselle kissanpäivät kun on paremmin tilaa keppostella säältä suojassa. Siirtyyköhän myös avoin huumekauppa viereisestä parkkitalosta uudistettuun käytävään?

Myös Keijon huoli hissien muuttumisesta vessoiksi on erittäin aiheellinen.
Paul Kersey
Nimimerkki "irwin" ihmetteli että miksi veronmaksajien rahoilla maksetaan kauppakeskukselle lisää neliöitä. Eihän se kauppakeskus ilmaiseksi sitä maata saa vaan maksaa siitä käyvän hinnan/vuokran joka on varmasti laskettu niin että veronmaksaja jää voitolle.
sdkfz
Kyllä kauppakeskuksen pitää itse maksaa laajennustarpeet eikä veronmaksajien
Keskolla on varaa
Miksi? verorahoilla luodaan kaupallisille toimijoille laajennus mahdollisuus,
jos heillä on tarvetta laajentua niin ottakoon myöskin rahallisesti osaa hankkeeseen.
Oma oikeuden tajuni ei riitä siihen että minä olen maksajana kauppakeskuksen laajennuksessa.
irwin
Hyvä sillan parannus. Ei voisi paremmin uusia. Kasiysi ekan kerran -89 peeveellä (50 cc.mopo)yli, kun kaikilla tilaa ajella....mikä mättää nykyään?
Pöpeltäjä
Suunnitelma vaikuttaa hyvältä ja tuo kevyen liikenteen väylä on erinomainen ratkaisu näin keskustan asukkaille...
pentti hilkuri
Kannataisi ensin lukea koko juttu ennenkuin tänne kirjotellaan. Lukekaa joka sana kiitos.
Kerrottu jo tekstissä.
Miksi kauppakeskusta laajennetaan? Kirkkonummeltahan on kaupat lähteneet pois.
Kide
Nyt pitäisi löytää urakoutsija jolla on talous kunnossa ja lupaa tehdä tuon 10 M€ budjetilla. Sitten yllätyksiin voidaan käyttää 1M€.

Lopullinen hinta: 17,8 M€ ja osa tässä uutisessa kerrotusta jää tekemättä. Kantavuus myös todetaan parissa vuodessa huonommaksi kuin mitä sen piti olla. Virhemarginaali 0,5-1,2 M€.
Keijo
Todella hieno uutinen tätä on odotettu ja toteutuskin kuulostaa fiksulta. Toivottavasti silti ei kokonaan unohdeta rautatien alikulkua aseman toiseen päähän ja sekin saataisiin ennen vuosikymmenen vaihtumista.
sdkfz
Kaksi hissiä eli kaksi kusiputkaa?
Hissit pitäisi olla lasiseinäisiä joka suuntaan ja hyvin valaistu. Ehkä se vähentäisi hätätoimintoja.
Keijo
Varmistakaa, että 11 miljoonaa euroa riittää - oli kyseessä mm. junavaihteet tai kevyenliikenteenväylät.
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä