(17) kommenttia

Uutta oikorataa varten perustetaan hankeyhtiö – Kirkkonummi pääsee mukaan isojen joukkoon ”minisummalla”

Valtio ja kunnat ovat päässeet sopuun uudesta osakeyhtiöstä, joka jatkaa jo pitkällä olevan Turun tunnin juna -hankkeen suunnittelua. Kirkkonummi on menossa mukaan osakkaaksi.

Valtio ja kunnat ovat neuvotelleet pitkin talvea hankeyhtiön perustamisesta. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) tiedotti perjantaiaamuna, että asiasta on päästy sopuun.

Lähtökohtana on ollut, että valtio kustantaa puolet ja radan varren kunnat toisen puolen.

Rahaa tarvitaan yhteensä noin 80 miljoonaa euroa, mikä on vasta suunnittelukustannusta. Koko ratahanke maksaa noin 2,8 miljardia euroa.

Kirkkonummen kunnan osuus on hankeyhtiöstä 380 000 euroa. Espoo on lupautunut mukaan yli 10 miljoonalla eurolla. Vihdin ja Lohjan osuus on molemmilla noin 3,7 miljoonaa euroa.

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio on tyytyväinen Kirkkonummen osalta neuvottelutulokseen.

Rahaa ei tarvitse laittaa ”tiskiin” heti, vaan Aarnion mukaan sovitun summan maksaminen hankeyhtiölle jakautuu viidelle vuodelle sitä mukaan, kun ratahankkeen suunnittelu etenee.

− Tämä on pääsymaksu kunnalle siitä, että pääsemme mukaan kaikkeen, mitä hakkeen ympärillä tapahtuu.

Kirkkonummen osuus on huomattavan pieni verrattuna esimerkiksi naapurikunta Vihtiin.

Kirkkonummen osuuden suuruusluokasta ei ole Aarnion mukaan ollut erimielisyyttä. Hankkeen vaikuttavuus Vihdille ja Lohjalle on aivan toista luokkaa kuin Kirkkonummelle.

Uusi oikorata on linjattu Espoosta Veikkolan ja Nummelan kautta Lohjalle. Kirkkonummelle tulisi yksi asema Veikkolaan, jossa paikallisjunat pysähtyvät.

Hankeyhtiöön mukaanmenosta tarvitaan Kirkkonummella vielä poliittiset päätökset.

Lue lisää:

> Oikoradan suunnittelu etenee: Veikkolan asemaa on hivutettu kohti asutusta, moottoritielle uusi liittymä (Viisykkönen 22.10.2019)

> Kirkkonummi uhkaa jäädä jarrumieheksi koko Espoo-Salo -ratahankkeessa − Liikennevirasto hoputtaa kuntaa (Viisykkönen 18.1.2019)

> Vihti valmistautuu tosissaan uuteen rataan − kunta ostamassa jo junayhtiön osakkeita 1,5 milj. eurolla (Viisykkönen 26.2.2019)

(17) kommenttia
Kommentit (17)

Kommentit (17)

Mikäli veikkolaan seisake tulisi, ei kukaan narisisi mihin sitä rataa tarvitaan. Kuitenkin, tulevaisuudessa polttoaineet ja autoverot tulee nousemaan, kun päästöjen pitäisi vähentyä. Mitenkä näppärästi siinä pääsisi lähijunalla leppävaaraan tai pasilaan ja pasilassa vaihto ja vaikka lentokentälle näppärästi.
alapo
Miettikää nyt ihan oikeasti, mihin tuota rataa ylipäätänsä tarvitaan?
Katsokaa tilastoja, rataosuudella Helsinki-Turku toteutuneet matkustajamäärät ei mitenkään puolla tämän radan rakentamisen oikeata tarvetta. Esim Helsinki-Tampere välillä kolminkertainen määrä matkustajia ja monella muullakin osuudella selvästi enemmän.
Poliitikot (etenkin Turkulaiset) ovat taas populismin ohjaamina ”hoitamassa” jotakin hankkeitaan.
Rahat todelliselle tarpeelle
Tunnin junan ainut tarkoitus on että Espoo pystyy käynnistämään Histan maiden rakentamisen. Tuskin tunnin juna Histassa pysähtyy, mutta jokin juna pitää kulkea Lohjalle saakka joka sitten pysähtyy jokaisella maitolaiturilla. Yli neljäkymmentävuotta sitten kohistiin Nummelassa tästä junayhteytdestä Helsinkiin, joten saattaa vierähtää vielä toinen mokoma ennekuin sellainen toteutuu.
kuntalainen_
Miksei Länsiväylän toimittaja ota esille sitä, että tunninjunan hankeyhtiön Kauniaisten maksuosuus on 0 euroa, vaikka Kauniaisiin on tulossa kaupunkirata, joka on osa Tunninjunan osakokonaisuutta!
Voihan valtuustossa vielä, joku pölhökustaa esittää, että Kirkkonummen pitäisi maksaa vielä enemmän ratojen suunnittelusta. Rataa suunnitellaan yhä edelleen niin, että Veikkolaan on tulossa paikallisjunien seisake eikä siihen Kirkkonummen maksuosuudella ole vaikutusta.
Lammi Järvinen
Turha hanke, kuten myöskin ns. Suomi-rata. Nykyiset radat kannattaisi pistää kuntoon, eiköhän noista miljardeista liikenisi myös rantaradan kohentamiseen. Jos täysin uusia ratoja halutaan,sellainen kannattaa tehdä vaikka Sipoon, Porvoon ja Loviisan kautta Kotkan suuntaan. Toisi uutta käyttäjäpotentiaalia ja mahdollistaisi myös itäisen Uusimaan kehittämisen paremmin. Jos nopea Turun rata tehdään, tuskinpa jää voimavaroja vanhan rantaradan ylläpitoon.
Bussimatkustaja
Jos asia tosiaan on niin kirkkonummelaisten ja korostetusti veikkolalaisten mielestä, että tunnin junaa ja sen myötä pohjoisen Kirkkonummen tavoittavaa lähijunaa ei tarvita, niin asia pitäisi pystyä esittämään selkeästi ja rehellisesti eikä vatvoa asiaa vuosikausia.
Selkeä kanta asiaan!
Katja: Tiedetään. Luuletko, että ”tunnin juna” on tunnin juna, jos se pysähtyy joka maitolaiturilla. Junat ei nykyisin pysähdy edes Kirkkonummella. Leppävaaraan asti on ajettava ja takaisin köröteltävä hitaalla junalla, jos mieli Kirkkonummelle on entisestä pääkaupungista.
Pysähtyisi edes nykyisin
Katja: Tiedetään. Luuletko, että ”tunnin juna” on tunnin juna, jos se pysähtyy joka maitolaiturilla. Junat ei nykyisin pysähdy edes Kirkkonummella. Leppävaaraan asti on ajettava ja takaisin köröteltävä hitaalla junalla, jos mieli Kirkkonummelle on entisestä pääkaupungista.
Pysähtyisi edes nykyisin
Tämä tarkoittaa siis sitä, että rantarata kääritään rullalle? Vähäisetkin vuorot Siuntioon ja Karjaalle lakkautetaan; ehkä samalla lakaistaan pois Hangon kiskobussiyhteydet.
Kaiken lisäksi Kirkkonummen alle 0,4 milj. euron kuntaosuus kuulostaa hatusta vedetyltä - kuten aina näissä asioissa on tapana.
Missä reaalitodellisuus?
Mtä hyötyä on Kirkkonummilaisille sellaisesta junasta mikä pysähtyy Helsingissä ja Turussa?
Keisarin uudet vaatteet
Tunnin junalla ei ole mitään järkeä. Paljon järkevämpää on kehittää rantarataa.
Veikkolalainen
Miksi tämän uutisen myötä pitäisi äänen muuttua? 2,8 miljardia euroa siitä, että matka-aika pienenee kovin vähän. Nykyisellä radallakin on parannuksia tehtävissä paljon pienemmin kustannuksin. Valtion rahoja tuohon hankkeeseen kuitenkin käytetään paljon, vaikka Kirkkonummi ei olisikaan enemmistömaksajien joukossa. Uudestaan siis: Miksi?
Hyvä vai huono uutinen?
Tiesitte varmaan että Veikkola on Kirkkonummella?
Katja
Ja rata valmistuu joskus 20 vuoden päästä!,
Saara
Nyt kaikki autolla Veikkolaan niin pääsette junalla Helsinkiin kolmessa minuutissa. Tämä tunnin juna ei helpota meitä Kirkkonummilaisia ollenkaan vaan päinvastoin tulee junavuoroja vähenemään.
Ei kiitos.
Huonontaa Kirkkonummella junayhteyksiä.

Nykyinen ratayhteys ja junat pysähtyy Kirkolla.
Just
Kirkkonummelainen supersuosittu RKP:n kansanedustaja on profiloitunut julkisuudessa ns. tunnin junan vastustajana. Oletan, että ääni kellossa muuttuu tämän uutisoinnin myötä.
Hyvä uutinen!

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä