(10) kommenttia

Tässä pöydässä tehtiin Kirkkonummen ehkä merkittävin sopimus maanomistajien ja kunnan kesken − tavoitteena uusi keskusta

Torialueen maanomistajien edustajat allekirjoittivat sopimukset alueen kaavoituksesta keskiviikkona. Pöydän päässä papereita pistivät kiertämään kunnanjohtaja Tarmo Aarnio ja kunnangeodeetti Otso Kärkkäinen.

Kirkkonummen "vanhan" keskustan kehityksessä otettiin keskiviikkona merkittävä askel, kun kunta allekirjoitti sopimukset torinseudun maanomistajien kanssa alueen kaavoituksesta.

Kunnantalolla allekirjoitetulla sopimuksella alkaa torialueen asemakaavoitus, jolla tähdätään alueen rakentamiseen uudelleen ja uusien asuntojen toteuttamiseen usealle sadalle asukkaalle.

Kaavoitussopimuksessa on mukana seitsemän liiketonttien ja kiinteistöjen omistajayhtiötä torin laidalta aina alas Kirkkotallintielle saakka.

Torilta päin katsottuna alimmaisena kaava-alueella on kunnan nykyisin kokonaan omistama entinen pankkitalo, jossa on R-kioski ja yläkerrassa lukion tiloja sekä vieressä valtion omistama Kelan toimitalo.

Toisella laidalla ylimmäisenä kaava-aluetta on Varuboden-Oslan omistama Sale-Rosso -kiinteistö.

Kaikille nykyisille liiketilojen tonteille kaavaillaan useamman kerroksen korkuisia uusia taloja, joihin yläkerroksiin tulee asuntoja ja katutasoon liiketiloja.

Alueen suunnittelu on aloitettu Tallinmäen asemakaavan muutoksen -nimellä. Kaavoituksen otaksutaan kestävän 2-3 vuotta.

Kirkkonummen kunta on vuosien mittaan tehnyt lukuisia kaavoitussopimuksia yksityisten maanomistajien kanssa ja myös arvoltaan suurempia kuin Tallinmäen sopimus.

Kunnanarkkitehti Tero Luomajärvi luonnehtii kuitenkin Tallinmäen kaavoitusta kunnan tähän saakka ehkä merkittävimmäksi, kun ottaa huomioon kaava-alueen sijainnin kunnan keskustassa kirkon ja uuden kirjaston vieressä.

− Tavoitteena on metropolialueen paras pikkukaupungin keskusta.

Käytännön kaavoitustyön tekijäksi kunta on valinnut Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen Oy:n.

Toimiston ehdotus uudeksi Kirkkonummen keskustaksi valittiin parhaaksi arkkitehtikilpailussa viime vuonna. (Lue: Viisykkönen 12.4.2016)

Torin seudun suunnittelusta on käyty maanomistajien kanssa keskusteluja jo vuosia sitten, mutta ennen tätä syksyä hanke ei edennyt.

− Varmaankin maaomistajat halusivat konkreettisesti ensin nähdä Kirkkolaakson ja muun keskusta-alueen toteutumista ennen kuin tähän vaiheeseen päästiin, Luomajärvi pohtii.

Kirkkonummen vanha keskusta on ollut kuihtumaan päin sen jälkeen, kun Prisma ja Citymarket valmistuivat junaradan molemmin puolin.

Suuri kysymys Tallinmäen kaavoituksessa maanomistajien kanssa on pysäköinnin järjestäminen. Siitä jouduttaneen neuvottelemaan moneen otteeseen.

Alueen suunnittelua aloittava arkkitehtitoimisto ehdotti jo kilpailutyössään viime vuonna toriparkin rakentamista torin alle.

Maanomistajat eivät ole lämmenneet idealle, koska pysäköintipaikkojen sijoittaminen maan alle on hyvin kallista.

Luomajärven mukaan toriparkin rakentaminen todennäköisesti mahdollistetaan uudessa kaavassa, jos hanke sitten jossain vaiheessa tulee ajankohtaiseksi.

Torin laidalla sijaitsevien kiinteistöjen omistajat ovat jo valottaneet suunnitelmiaan.

Lue lisää:

> Vanha pankkitalo väistyy uuden tieltä – Kirkkonummen torin varrelle kaavaillaan senioriasuntoja ja hoivapalveluita (Viisykkönen 16.10.)

> Iso rakennusyhtiö ryhtyy kehittämään torin miljöötä: Salen ja Rosson talon paikalle uusia asuntoja ja palveluita (Viisykkönen 9.11.)

 

(10) kommenttia
Kommentit (10)

Kommentit (10)

Mielenkiintoista!
Mukavaa lukea, että jotain yritetään tehdä, joka vetää katseet ja mielipiteet yhteen. Tylsän näköistä on, jos jostain ei mitään mielenkiintoista ilmaannu tylsien tasakattoisten talojen rivistöön. Siinä on monta mielenkiintoista elementtiä talon malli ja puu, joka on vanha talonrakennusaine ja vanha kirkko taustalla. Jos elän niin kauan olisi upeaa päästä siihen asumaan.
Maija Kastinen
autopaikkojen rakentamisvelvollisuudesta ei pidä luopua
keskusta ja torin alue kuolee jos sinne ei pääse autolla tai parkit on täynnä asukkaiden autoja. Pitää huomioida myös parkin tarve kirkon ja kirjaston eri tapahtumien kannalta.
parkitkin tarvitaan
No minä en ota ongelmia tuosta kaavoituksesta koska täytän vajan kolmen viikon päästä 63v ja tuskin elään 93 vuotiaksi koska niin kauan se kestää Kirkkonummella jotta saadaan kaava valmiiksi. Miten pitkään pitää odottaa että uusi alue Kehä III - Länsiväylä risteys on valmis jotta saatais sinne kauppakeskus ja Kodin Terra ?
Hitaasti huonoa tulee !
Tässä on suuri riski että ei tule toteutumaan yleisen edun mukaisella tavalla. Kiinteistönomistajilla on voimakas taloudellinen intressi rakentaa mahdollisimman halvalla ja myydä mahdollisimman kalliilla, kun taas yleisen edun mukaista olisi saada tiivistä, viihtyisää tilaa ja katuelämää edistävät ulkoilmaan avautuvat palvelut. Kannattaisi pakkolunastaa nämä ja suunnitella kerrankin kunnolla.
kiulu
Tämä on erinomainen uutinen. Eihän niitä rivitaloja voidaan rakentaa keskellä peltoa jos ei ole olemassa toimiva keskus lähellä.
@maata löytyy..
Jätte bra, vaikka keskusta on nykyiselläänkin varsin toimiva kokonaisuus niin jonkinmoinen kehittäminen on aina tervetullut uutinen eli tsemiä suunnittelijoille:)
Uffe
jos kerrankin saataisiin palveluja, muitakin kuin parkkipalveluja. Kaksi tyhjää parkkitaloa ja vanhan senaattorin parkkihalli on jo. Mutta syy pysäköidä keskustaan puuttuu nyt jo toista vuosikymmentä. Uudet asunnot saanevat kuitenkin omat ruudut ennen rakennuslupien myöntämistä, kuten aiemmin syksyllä uutisoitiin. Ne palvelut!
Anonyymi
Kannattas varmaan rakentaa joku kulkuyhteys keskustaan ennen suuria suunitelmia.Olisi päättäjien hyvä kulkea aamulla ja illalla töihinmeoaikaan,että näkisivät jonot.
Ruuhkanummi
Mistä rahat kaikkeen tähän..kirjaston budjetti paisuu, koulut homeessa, koulukeskus tekemättä samoin terveyskeskus ??
Kysyn vaan
Mistä nyt tuulee kun kunta aloittaa keskustasta eikä Kantvikin metsästä kuten tähän asti ? Jos ajelee pitkin kyläraitteita niin huomaa että heti keskustasta länteen on pelkkää peltoa vaikka niissä pitäis olla rivitaloja tässä vaiheessa. Akseli keskusta Isosuontie pitkin Överbyntietä olisi mainio alue rakentaa niin rivi kun ok-taloja koska keskusta on aivan vieressä ja siellä on kaikki palvelut jo valmiit. Jopa Kirkkonummen rautatieasema voisi siirtää Getbergin niin kansalla olisi juna millä liikkuisi suoraan Helsinkiin tai Turkuun.
Maata löytyy mutta ei tahto.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx