(18) kommenttia

Kirkkonummen tiet houkuttavat pyöräilijöitä Espoosta – ”Joskus on tullut pissapojasta suihku päälle”

Tauon paikka. Jari Vanhanen, Magnus Hellström ja Joni Lehtola keräävät voimia Lapinkylän kyläkaupalla.

Korona-aikana kiihtynyt pyöräilyinnostus näkyy selvästi maanteillä. Kuntopyöräilijät hakeutuvat taajamista ympäristön pikkuteille kuten Espoosta Kirkkonummelle.


Keskellä Kirkkonummea sijaitseva Lapinkylä on pyöräilijöille tuttu. Solmukohtaan pääsee neljästä eri suunnasta.

Kauniina kesäpäivänä ohi ajaa jatkuvasti polkijoita, joista kovimmat kolkuttelevat miltei nopeusrajoitusta.

Paikalle kurvaavat kirkkonummelainen Joni Lehtola ja espoolainen Magnus Hellström. Kummallekin tulee kilometrejä vuodessa noin 5 000.

− Määrä tuntuu suurelta. Mutta ei se niin hirveän paljoa ole, kun pyöräiltyä tulee jatkuvasti lähes ympäri vuoden, miehet pohdiskelevat.

Espoolaispyöräilijät ovat olleet vuosi vuodelta yhä tavallisempi näky Kirkkonummella, missä voi suunnitella oman reitin vaikkapa joka kerta erikseen.

Päällystettyjä teitä on ristiin rastiin, joten samaa matkaa ei tarvitse ajaa edestakaisin. Vuotuinen suurtapahtumakin Giro d´Espoo tekee lenkin aina Kirkkonummella.

Espoosta pääsee Kirkkonummelle joko Länsiväylää myötäillen tai pohjoisessa vanhaa Turuntuntietä Veikkolaan.

Valtaväyläksi on syntynyt Kauklahti-Lapinkylä-Virkkala -maantie, joka sai uuden asvaltin toissa vuonna.

− Reitit ovat tällä aivan mahtavia. Maisemat ja tiet ovat vaihtelevia ja liikennekin on suhteellisen rauhallista, kuvaa Lehtola.

Yksi komeimmista reiteistä johtaa Porkkalanniemelle, mutta tie ei saa Lehtolalta kiitosta. Uuden päällysteen ansiosta tiestä on tullut tunnettu vauhtibaana monille autoilijoille.

− Porkkalantiellä näkee aina läheltä piti -ohituksia. Lapsen kanssa en lähtisi sinne pyöräilemään.

Pyöräilijöiden ja autoilijoiden yhteiselo ei aina ole auvoisaa, arvostelua on puolin ja toisin. Kaksi kokenutta pyöräilijää ei kuitenkaan koe mitään suurta ongelmaa.

− Joskus töötätään, käsimerkkiäkin näytetään ja auton pissapojasta voi saada suihkun. Mutta aika harvinaista se on täällä. Kerran ajoin Pohjanmaalla ja siellä tilanne oli ihan toinen, kertoo Lehtola.

Autoilijoiden kritiikissä toistuvat yleensä samat asiat. Miksi ajetaan liian keskellä tietä, miksi rinnakkain ja ryhmissä, ja miksi pyörätietä ei käytetä.

Laki on sinänsä selvä. Rinnakkain ei saa ajaa, on ajettava niin reunassa kuin se on turvallista ja pyörätietä on käytettävä, jos se on samalla puolella menosuuntaan.

Sekä Hellström että Lehtola osallistuvat usein ryhmäajoihin.

− Ideahan on, että mennään letkassa, kukin vetää vuorollaan, jolloin ilmanvastus pienenee jopa 20-30 prosenttia, toteaa Hellström.

− Ryhmä antaa vetoapua, niin teknistä kuin henkistäkin. Siinä tulee ylitettyä itsensä ja lenkeistä tulee pidempiä. Ja onhan se sosiaalistakin toimintaa, jatkaa Lehtola.

Rinnakkainajo on Lehtolan mielestä myös pyöräilyetiketin vastaista.

Pyörätien käyttöä kannattaa puolestaan harkita hänen mukaansa etenkin ryhmäajossa silta pohjalta, onko se aina turvallisin tapa.

− Ainakin minulla on tapana näyttää autoilijoille ohitusmerkkiä. Pyöräilijänkin pää kääntyy notkeasti ja kyllä auton tulon takaa kuulee, jolloin voi väistää niin reunaan kuin pystyy.

Tauko Lapinkylässä on Hellströmillä ja Lehtolalla ohi. Kotonakin odotetaan jo.

− Lähtekää mukaan. Heitetään vielä lenkki Sjökullan kautta, ei siitä paljoa lisämatkaa tule, miehet pohtivat.

> Lue lisää: Noin 900 kilometriä pyöräreittejä ja palveluita on kartalla – matkailutuote halkoo myös Kirkkonummea (Viisykkönen 8.12.2021)

> Pyöräilyreitti halkoo nyt koko etelärannikon – Kirkkonummella opasteet ohjaavat pikkuteille (Viisykkönen 21.6.2022)

 

(18) kommenttia
Kommentit (18)

Kommentit (18)

Joo, tulkaa kaikki pyöräiliät Espoosta ja
muualtakin tänne Porkkalantielle ajamaan
ehkä kaahajat vähän hellittävät sitä
kaasun tramppaamista?
Tervatuloa baanalle !
No niin täällä taas vinkuu sellaiset autoilijat, jotka ei ikinä ole pyörää ajaneet. Puhumattakaan ns. maantiepyöristä. Autoilijatko aina ajavat liikennesääntöjen mukaan. Kyllä taas Itsekkyys ja todella pahat asenne ongelmat vaivaavat peräkylän poikia ja tyttöjä. No ajan kanssa tulee varmasti oivallus siitä, että autoilijat eivät omista ajoväyliä.
Voi, voi
Itsekin ajan työmatkapyöräilyä keskustasta Masalaan. Pyörätie keskustasta Jorvakseen on todellakin erittäin huonossa kunnossa. Siinä on pahoja repeytymiä asfaltissa ja asfaltti on todella epätasainen jossain kohtaa. Ymmärrän miksi pyöräilijät ei siinä aja mielellään, pyörätie on vaarallinen jo jossain kohtaa.
Työmatkapyöräilyä suositaan ja Kirkkonummi on ilmeisesti pyöräilyä tukeva kunta.
Mielestäni näille huonokuntoisille pyöräteille olisi syytä tehdä jotain ennen kuin joku loukkaa itsensä pahemmin siinä.Työmatkapyöräilijä
Jotenkin tuntuu, että tieliikenne laki ei koske "trikoopyöräilijöitä". Yksi jopa sanoi, että heidän täytyy harjoitella ryhmässä ajoa kilpailuja varten. Eihän autot/mopot/prätkät saa julkisella ajoradalla harjoitella kilpailuja varten?
Sunnuntaipyöräilijä
Euroopassa pyöräilijät ovat useassa maassa tasavertaisia liikenteessä. Varsinkin ns. Kilpapyörällä liikkujat ajavat ajoradalla, koska heidän tilannenopeus on väärä jalankulkioiden sekaan.
Autoilija voi helpoiten säätää omaa etenemistään nilkan asentoa muuttamalla.
Tuntuu välillä että jokaisella on vain OIKEUKSIA joista ei jousteta ja kirotaan vaan toisten tekemisiä.
Ei muuta kuin peilin eteen katsomaan missä se vika on. Joustoa kaikilta, meidän liikennemäärillä ei todellakaan ole tarve polttaa proppoja.
Itse en pyöräile
Pysyisivät vaan Espoon puolella,
kun eivät osaa käyttäytyä liikesääntöjen mukaisesti !
Käyttäytyvät kun olisivat teiden kuninkaita
eivät välittää muusta liikennestä laisinkaan.
Vaan pyörätiellä !
Kyllä nämä pyöräilijät leikkivät hengellään. Aivan järjetöntä ajaa noilla pikkuteillä. Haittaavat muuta liikennettä pahasti. Joka päivä on vaaratilanteita ja tuntuu että pyöräilijät eivät sitä edes itse tajua. Auto tulee takaa 70km/h ja pyöräilijät eivät mene sivuun niin kuin kuuluisi. Aivan turha sitten itkeä kun kolahtaa. Mikseivät polje vaikka kuntosalilla kilpaa. Järkeäkö tonne autojen sekaan on mennä. Huhhuh.
Omalla vastuulla.
"Kirkkonummelainen pyöräilijä" ei välttämättä ole ihan oikeassa.
Ensisijaisesti pitää käyttää pyörätietä jos sellainen on. Jos pyörätie on kulkusuunnassa vastakkaisella puolella, tulee sitä silti käyttää mikäli sinne pääsy on turvallista.
Toisekseen pyöräilijän kuuluu ajaa oikeanpuoleista piennarta. Eli oikeanpuoleisen sulkuviivan oikealla puolella TAI niin lähellä sitä kuin mahdollista jos piennarta ei voi käyttää.
Tuohon on kyllä vaikea mitenkään saada kahta toi kolmea pyörää rinnan.
Kannattaa ehkä kurkata tieliikennelaki §18 ja 19. Kannattaa muistaa että jos joku asia ei nimenomaan ole kiellettyä, ei se välttämättä ole sallittuakaan.
Toinen kirkkonummelainen pyöräilijä
Sunnuntai aamuisin varsinkin ollut rinnakkain ajajia kohti keskustaa ja pois päin ja pyörätiellä ei kyllä Lapinkylässä ajeta. Tiet kapeita Veklahdessa ja Volsissa. Alamäkeen vauhti vain yltyy eikä ohi autolla pääse, ei elettäkään merkin näyttämisestä tai jonomuodostelmaan siirtymisestä...eikun kaivetaan juomapullo esiin ja tsempataan vierellä ajajaa, miten se ilmanvastus siinä pienenee...
Maija - kyllästynyt pyöräilijöihin
Jorvaksesta keskustaan johtava pyörätie osuus on karmeassa kunnossa. Viiden metrin välein syvät poikittaiset railot koko tien poikki aiheuttavat jokainen aikamoisia iskuja satulaan ja käsiin. Inhottava tienpätkä, saa miettimään että mihin takapajuiseen peräkylään oikein ollaan tulossa! . Kun kyseessä on Masalan ja kuntakeskuksen yhdistävä osuus, olisi syytä laittaa pikaisesti kuntoon.
Espoolaispyöräilijä
Harvoinpa näitä Spandex-sankareita näkee ajavan pyörätietä pitkin, vaikka sellainen olisi. Mikä lie perusteena tähänkin toimintaan?
Joppe joutomies
Pyöräilijöissä on kaikenlaisia jopa sellaisia ettei ole mitään turvaväriä vaatetuksessaan vaan täysin tummissa jopa kypärää myöten mustissaan. Itse en lähtisi näille teille niin näkymättömästi liikkeelle varsinkin, kun aurinko paistaa ja puiden varjossa tällainen pyöräilijä ei näy ollenkaan. Hirvittää, kun eteesi yht'äkkiä pyöräilijä ilmestyy kuin tyhjästä. Nämä tiet ovat mutkaisia ja mäkisiä eivätkä ole turvallisia yhdellekkään pyöräilijälle. Vaatetus tosi kirkkaasti näkyväksi joka ikiselle näille teille, jos on hinku täällä pyöräillä.
Rispa
Pyöräilijät ei juuri piittaa liikennesäännöistä ei ole mitään tajua koska suojatiellä saa ajaa nyrkiä näytetään koska ei tunneta liikennemerkkejä.
Autokouluun
Sinulle( Kirkkonummelainen pyöräilijä) Kyllä on kielletty ajoradalla.
Make R
Tieliikennelain mukaan pitää aina ajaa kaistaa mahdollisimman oikealla, koskee myös pyöräilijöitä. Kaksi tai kolme rinnan ei täytä tätä kohtaa.
mietisklijä
Ainakin Veklahdentiellä ajavat,kuin maailman omistajat.Ajetaan rinnakkain,eikä meinata millään mennä sivuun.
Tie on muutenkin surkeassa kunnossa.
Ei ymmärrä.
Lisää pyöräilyä vaan kuntaan. Saadaan palveluille käyttäjiä ja ehkä joskus sivistyksen taso nousemaan.
Pekko
Korjaus uutiseen: Rinnakkain ajamista ei ole kielletty laissa, laki ei ole tästä asiasta mitenkään selvä.
Kirkkonummelainen pyöräiljä

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä