(15) kommenttia

Kirjastohanke on ollut harvinaisen mutkikas − näin asia eteni yli 6 vuotta urakoitsijan konkurssiin

Pääkirjaston rakennustyömaa odottaa nyt päätöksiä jatkosta.

Kirkkonummen pääkirjaston laajennus ja remontti on ollut täynnä niin sanotusti äkkikäännöksiä ja vaarallisia tilanteita. Uusin vaihe on pääurakoitsijan konkurssi.

Kirjastohanke on ollut tapetilla jo ainakin koko tämän vuosikymmenen.

Tulevan remontin tarve oli ilmeinen kymmenisen vuotta sitten, ja hanketta ryhdyttiin suunnittelemaan. Kirjasto on valmistunut 1982.

Vuonna 2012 ensimmäisessä tarveselvityksessä hankkeen hinnaksi arvoitiin noin 6 miljoonaa euroa.

Kunnan taloudessa meni tuolloin erityisen huonosti ja muun muassa pakkolomat olivat edessä työntekijöille. Hanke ruksattiin budjetissa yli.

> Valtuusto: Kirjasto pois hankelistalta (19.12.2013)

Jo tuolloin oli uhkana, että valtio lopettaa kirjastojen rakennushankkeiden avustamisen. Näin ei lopulta käynyt.

> Kirjastonjohtaja suree menetettyä kirjastohanketta (Viisykkönen 10.1.2014)

Kelkka kääntyi vuodessa, ja kirjasto ilmestyi taas budjettiin. Hanke päätettiin toteuttaa.

> Budjetti: Kirjaston laajennus sittenkin ohjelmaan (Viisykkönen 10.10.2014)

Kirjastoa lähdettiin suunnittelemaan ja tavoitteet olivat korkealla.

Suunnittelijaksi valittiin JKMM Arkkitehdit Oy, joka oli suunnitellut kiitellyn Turun pääkirjaston ja muun muassa Amos Rexin Helsingissä.

> Maineikas arkkitehtitoimisto suunnittelee pääkirjaston (Viisykkönen 16.4.2015)

Havainnekuvia saatiin vajaan vuoden kuluttua ja keskustelu niistä kävi kuumana - puolesta ja vastaan.

> Katso uusimmat kuvat kirjastosta – Näyttääkö nyt paremmalta? (Viisykkönen 12.6.2016)

Suunnitelmien valmistuttua todettiin heti, ettei kohde onnistu jo hyväksytyillä määrärahoilla. Lisää rahaa tarvittiin budjettiin.

> Valtuusto: Kirjasto sai 1,3 milj. euroa lisää rahaa – Paljonko kupari maksaa? (Viisykkönen 20.6.2016)

Sekään ei riittänyt. Asia todettiin viimeistään, kun urakkatarjouksia oli vaikea saada.

Rakentajien kiinnostus kohteeseen oli hyvin niukkaa. Helsingin seudulla oli menossa kova rakennusbuumi.

> Kirjastohankkeen kustannukset uhkaavat karata käsistä – rakennusfirmoilta vain yksi tarjous ja sekin aivan liian kallis (Viisykkönen 12.5.2017)

Toisella kierroksella tarjouksia saatiin kaksi, toinen YIT:ltä ja toinen tällä viikolla konkurssiin hakeutuneelta Rakennus Omeralta.

> Pääkirjaston kustannusarvio paisui 50 prosenttia – laajennukseen ja remonttiin tarvittaisiin vajaat 5 miljoonaa euroa lisää (Viisykkönen 14.9.2017)

Alun perin oli tarkoitus, että kirjasto toimii koko hankkeen ajan rakennustyömaan yhteydessä, ensin vanhoissa tiloissa ja sitten remontin ajan uudella puolella.

Pääkirjastolle päätettiin kuitenkin hankkia väistötilat.

> Yllätyskäänne: Kirkkonummen pääkirjasto muuttaa rakennustöiden alta kolmeen eri osoitteeseen – tilat puolittuvat (22.6.2017)

Kirjastohanketta on ehditty jo kerran juhlia. Peruskivi muurattiin toissa vuonna joulun alla.

> Monen mutkan ja päätöksen kautta ollaan tässä vaiheessa − Kirkkonummen pääkirjaston peruskivi muurattiin (Viisykkönen 8.12.2017)

Kirjastohanke on nyt auki. Rakennustyöt on keskeytetty, kunta on ottanut kohteen haltuunsa ja jatkoa mietitään.

(15) kommenttia
Kommentit (15)

Kommentit (15)

kovin onnetonta ja osaamatonta touhua tuntuu tämä "pytinkien", parkkihallien ja "palatsien" rakentelu olevan kunnassamme. Kunnantalo vuotaa, maksetaan ensin elinkaarimallilla vuokrina, ja sitten voidaan ostaa toiseen kertaan..Ei kai ole mitään pakkoa/kiirettä hankkia arkkitehtuurista "helmeä" jos tarjouskilpailussa vain kaksi firmaa mukana ja hinnat kuutamolla. Tarjousmenettelyssä kuuluisi olla mahdollisuus jättää valitsematta, lykätä tuonnemmaksi hanketta, varsinkin jos velkarahalla ja äyrinkorotuksilla tarvii pelata, kun muutkin hankkeet syövät kuten tiet, parakkikoulut, uudet koulut, päiväkodit, seniorikodit, sote-keskus, terveyskeskus, vesitorni, kyseenalaiset maahankinnat,..... talouskunto ei tästä kohene!
priorisointia ja järkeä investointeihin
Tämä hanke oli jo lähtökohtaisesti suuruudenhullu. Mihin Kirkkonummen kokoinen kunta tarvitsi tällaista palatsia?
Juha Blomfelt
Älytön rautakasa huom! Ei se ole turha vaan jos tunnet itteeksi huonoksi voit mennä kirjastoon lukemaan kirjasta mikä sinua vaivaa ja näinolleen voit ostaa Virosta pillerit siihen vaivaan. Tämä on nyt sitä uutta SOTE .
Kuka nyt lääkärikeskusta tarvii kun on älypuhelin?
Jos hyvinvointikeskus joskus alkaa toivotaan siihen järkevää ratkaisua olis ollut paljon tärkeämpi kun moinen rautakasa
Älytön rautakasa
Tämän kaiken "tohinan ja sössimisen" keskellä,KUKAAN, ei ole todennut sitä että Kunnan Kirjaston jakaminen ,nykymuodossa,on erittäin hyvä ja toimiva konsepti ? Miksi tätä ei olisi voinut toteuttaa ajoissa ja hylätä tämä "MONSTRO" joka ei sovi Kuntaan laisinkaan ja varsinkaan "budjettiin" mutta ?
oottextosisass
Viekö terveys/hyvinvointikeskushanke kuitenkin mutkikkuuden päävoiton? Yli 10 vuotta suunniteltu, ja vieläkään ei ole kuopan kaivamista aloitettu. Eikä ole rahoituskaan selvillä.
Mutkikkain
Hankinta on vaativa osaamisalue. Hankintoja pitäisi tehdä vain siihen koulutetut ja osaavat ammattilaiset. Kaikki varmaan luulevat osaavansa ostaa, kun on kerran maitokaupassakin osattu käydä. Hankintalaki sallii kunnollisten valintakriteereiden käytön.
Sourcing
Nimimerkki Hyvää huomenta! kirjoittaa asiaa. Harvassa ovat ne kunnassa asiassa kuin asiassa tapahtuvat epäonnistumiset, joita EI helposti niputeta kuntapäättäjien syyksi. Mutta asia nyt vaan on niin, etteivät ihan joka ikistä asiaa edes kaikkein aktiivisimmat poliitikot voi olla kyttäämässä ja seuraamassa.
Kohtuus kritiikissäkin
On jännä miten tämäkin saatiin kunnan päättäjien viaksi. Nythän on niin että kyseinen rakennusliike, Omera, oli tuollainen keskisuuri yritys jolla oli monia projekteja meneillän. Kaikki taloustiedot ym näytti ihan ok:ta kyseisen yrityksen osalta. Olisi saanu olla aikamoinen kristallipallo jotta tämän olisi etukäteen nähnyt.
Itse olen rakennusalalla pienyrittäjänä ja kun tekee aliurakointia näille ns pääurakoitsijoille saa olla tarkkana näiden kanssa. Rahaa jäi Omeralle sisään nyt meiltäkin (ei tästä projektista).

Se miten kalliiksi tämä loppupeleissä kunnalle tulee, riippuu hieman siitä miten kunta oli Omeralle tästä maksanut. Eli kuinka etu/takapainoisesti on rahoitus sovittu. Tietenkin aina maksaa rahaa tehdä sopimus uuden urakoitsijan kanssa, sopia hinnat, urakkarajat yms. Tuskin seuraava urakoitsija kuitenkaan suostuu Omeran hinnoilla tuota tekemään. Näille ei oikein voi mitään. En tiedä kuinka yllättäen kunnalle tämä tuli, mutta joskus voi rakennuttajatahot koettaa rahoittaa projekteja, niin ettei pääurakoitsija keikkaa nurin, mutta epäilen että tässä tapauksessa tuo Omeran kaatuminen taisi johtua muista työmaista kuin tästä.

Se miksi minäkin kritisoin aikoinaan tätä projektia oli kustannusarvion totaalinen pettäminen. Tai siitä lipsuminen. Olen tuon talon suunnitelmat nähnyt, ja ihmettelin jo silloin ennen talon hintalappua, miten kunta on suostunut noin kalliin ja erikoisen rakennuksen rakennuttamiseen. Ei ole mitään ihan halpoja juttuja, mitä arkkitehti on päästetty "luomaan" tuonne.

Mutta, AINA ei kunnan päättäjät ole vastuussa IHAN kaikesta....


Hyvää huomenta!
Tosin kunnan kirjasto-auto taitaa vielä kiertää pitkin kyliä palvellen asiakkaita....
Anonyymi
Taitaa tää lehtikin olla samaa pataa päättäjien kanssa, kun päättäjille epämieluisia kommentteja ei julkaista. Vahva hyväveliporukka näyttää olevan pesiytynyt tähän kuntaan.
Uusi kuntalainen
Eikö se ole niin että ei tämä ollut ensimmäinen konkurssi tämän kirjaston rakentamisen kanssa vaan TOINEN! Kuka kunnassa on oikeasti nyt vastuussa tästä loputtomasta sössimisestä kerta toisensa jälkeen??? Pitääkö kuntaan pyytää joltakin ylemmältä taholta joku kunnon tarkastus siitä miten kunnan asioita hoidetaan??? Vai pitääkö kunnan tapa hoitaa asioita viedä EU tuomioistuimeen ja pyytää sieltä apua. Eihän se voi olla niin että kunnan asioista päättävät tyypit saavat jatkaa hommiaan vuodesta toiseen tällä tavoin sössimällä.
Sairasta touhua
Vaikeata tuo kunnan rakentaminen jos ottaa kalliimman tarjouksen haukutaan hyvä veli hommaksi jos valitaan halvin usein menee kuten nyt on mennyt ja kuntalaiset ihmettelevät ettei valittu sitä kalliimpaa.
Tee miten vain niin aina väärin
Onko aina pakko ottaa se halvempi? Näyttöä on nyt monesti tullut tyäönlaadun ym suhteen, että loppupeleissä kaikki on tullut kalliimmaksi. Totta se sanonta on, että köyhän ei oo varaa ostaa halpaa ! Mitä tää leikki on kirkkonummella? Rahaa palaa koko ajan enemmän ... huh huh.
Tsemppiä tulevaan kumminkin. Josko olisi nyt opittu jotakin
Yksi kuntalainen
Tämä historia kertoo paljon Kirkkonummen päätöksenteon ainutllaatuisesta mallista ja virkamiesten "työn" vaikutuksista ja heidän aikaansaannoksista.
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä