(16) kommenttia

Yle: Datakeskukset nostattavat Kirkkonummella ja Espoossa myös vastustusta – ”Onko keksitty ikiliikkuja?”

Kolabackenin asemakaava-alue on yli 100 hehtaaria. Kaava on juuri hyväksytty kunnanvaltuustossa.

Suuret datakeskushankkeet Kirkkonummella ja Espoossa eivät etene ilman soraääniä. Myös vastustajia hankkeille löytyy.

Ylen Mot-ohjelma nostaa esille useita kysymyksiä, joista ei hankkeiden vastustajien mielestä ole puhuttu tarpeeksi.

Fortumilla on Kehä III:n varrella kaksi datakeskushanketta. Toinen on pääosin Espoon kaupungin maalla Hepokorvessa ja toinen EKE-yhtiön kanssa Kirkkonummen Kolabackenissa.

Kirkkonummen hanke on Espoota pidemmällä. Kirkkonummen valtuusto hyväksyi viikko sitten yksimielisesti asemakaavan, joka mahdollistaa datakeskuksen rakentamisen. Kaava ei ole vielä lainvoimainen.

> Fortum: Iso datakeskus voisi toimia jo 3-4 vuoden kuluttua − Kirkkonummi teki ennätysvauhtia keskukselle kaavan (Viisykkönen 30.8.)

Ylen Mot-ohjelmassa kirkkonummelainen Pertti Panula kyseenalaistaa hankkeessa ilmastonäkökulmaa.

Fortum perustelee hankkeitaan ilmastotekona, koska keskusten hukkalämpö hyödynnetään kaukolämpönä.

Keskukset auttaisivat lupausten mukaan merkittävästi Kirkkonummea ja Espoota hiilineutraalitavoitteissa.

Fortum aikoo käyttää keskuksissa uusiutuvaa energiaa kuten tuulivoimaa.

Kyselijöiden mielestä keskusten luvataan tuottavat enemmän energiaa kuin kuluttavan sitä.

− Ovatkohan Kirkkonummen kunta ja Fortum keksineet ikiliikkujan, Panula kysyy.

Espoon Hepokorvessa datakeskuksen paikka on erityisesti virkistyskäytön kannalta herkempi kuin Kolabacken, koska Oittaan ulkoilualue on vieressä.

Kolabacken on rakentamatonta metsä- ja kalliomaastoa, joka rajoittuu kolmeen tiehen. Alueella on vanha maankaatopaikka ja entinen ampurata.

Alueelle suunniteltiin 20 vuotta sitten golfkenttää. Hanke kaatui korkeimmassa hallinto-oikeudessa yleiskaavan vastaisena.

Panula pitää myös datakeskuskaavaa yleiskaavan vastaisena. Sinänsä hän ei vastusta, että Kolabackenin alueelle rakennetaan jotain kuten asuntoja.

> Katso: Datakeskusten tyhjät lupaukset (Yle Areena 6.9.)

> Datakeskus vaatii paljon sähköä, jota ei riitä Kirkkonummella – suurjännitekaapeli pitäisi vetää Masalan kautta Espoosta (Viisykkönen 16.4.)

(16) kommenttia
Kommentit (16)

Kommentit (16)

Kunnan hyväksi? Sano, mielummin että Googlen hyväksi.
Satoja, ei tuhansia työpaikkoja
Datakeskus ei valmistumisensa jälkeen työllistä juuri ketään. Jokusen asentajan ja kiinteistöhuoltohenkilön. Datakeskukseen liittyvä asiantuntijaväki sijaitsee jossain muualla. Esimerkiksi Intiassa.

Tämähän puhdasverinen källi. Oletetaan, että 80% käytetystä energiasta saadaan talteen. Eli jos kulutus on esimerkiksi 100 megawattia likaista sähköä, saadaan ulos 80 MW puhdasta. Totuus on kuitenkin, että sähkö kului se 100 MW, eli laitoksen tuotto ei ole 80 MW vaan miinus 20 MW. Halvempaa pa puhtaampaan kaukolämpöä saadaan, kun käytetään se 80 MW suoraan lämmöksi ja jätetään erotus 20 MW käyttämättä.

Finanssimaailmassa vastaavaa business casea kutsutaan rahanpesuksi.
Naapurin Jaska
Juppi ei meitä mikään vaivaa. Valvotaan ja yritetään vaan katsoa omien verorahojemme järkevän, kestävän ja tehokkaan käytön perään. Meno Kirkkonummella ollut sellaista viimeiset 20-vuotta, että aihetta huoleen todella on. Laskeppa huviksesi kunnan onnistuneet hankkeet viimeiset 20-vuoden aikana ja laske huviksesi mitä ne ovat oikeasti tulleet maksamaan. Nyt siis puhutaan Juppi myös sinun rahoistasi sikäli kun veroja tähän kuntaan iloisesti makselet.
Ehkä sunkin kannattas
Mikä teitä kuntalaisia mättää kaikki mitä kunnan hyvin voimiseksi tehdään torpataan ei se näin mene
juppi
Äölk

Portti Kirkkonummen keskustaan on ABCn pesuhalli ja portti Sundsbergissä on sienimetsä.
Siis sekö on kaunista.
Tämähän on hyvin tuttu kuvio Kirkkonummen osalta. Kysymys on osaamattomasta asian valmistelusta.
Ikävä kyllä tämä säätö, sählääminen ja osaamattomuus näkyy kaikessa toiminnassa tässä kunnassa taloudenpitoa myöten.
Masa
Mitä tuloja tästä tulee kunnalle ja paljonko työpaikkoja? Paikkahan on portti Kirkkonummelle ja nyt se meinataan rakentaa täyteen teollisuutta. Tällä väitteellä vastustetaan myös junavarikkoa...
Äölk
Ei tule onnistumaan Kirkkonummella. Nimbyt Sunsbergissä pitää huolen ettei takapihalle mitään "hurinahuoneita". Ihme, että edennyt näin pitkälle.
Jag skrattar
Ohjelmassa Kirkkonummelta oli Pro Kirkkonummen edustus, jonka valtuustoryhmäläiset 30.8. asian valtuustokäsittelyssä olivat ja äänestivät datakeskushanketta vastaan.
Kirkkonummen vihreiden valtuustoryhmä, valmistelutietoihin perustuen, tuki ja äänesti ko. hankkeen puolesta.
Naapurikuntalainen
Kehitystä ja työpaikkoja pitää näköjään aina vastustaa, kyllä tämäkin tulisi rakentaa Kiinaan tai Intiaan..
huoh
Ei ole jäänyt epäselväksi, minkä poliittisen suunnan/puolueiden edustajat tapaavat vastustaa tällaisia hankkeita. Jos ei muuten, niin "näön vuoksi" periaatesyistä kapuloita rattaisiin.
täysin vastuutonta
Lisäisin vielä, Sundsbergissa asuu eniten veroja Suomessa asuva porukka. Joka sijaitsee vain kivenheiton päässä kolabackenista.
Timo
Hmmm... kuten panula toteaa kolabacken olisi asunnoille myös erinomainen paikka. Kumpi olisi kunnalle kannattavampi datakeskus vai alue väljästi täyteen asuntoja?

Isossa kuvassa tuollaisen datakeskuksen voi sijoittaa melkein minne vain Suomeen, mutta asuntojen sopisi sijoittaa suurten kaupunkien välittömään läheisyyteen. Kuten juuri tuolle kolabackenin alueelle.
Timo
Aika vihreillä silmälaseilla ohjelma oli tehty. Espoon kohdalla ei mainittu että alueen poikki menee jo valtakunnan voimalinja. Högnäsin alue mainittiin usein, eihän se sinne ole suunniteltu.
Myös unohdettiin mainita että datakeskukset rakennetaan joka tapauksessa jonnekin, eikö kunnat saisi näistä hyötyä.
Kirkkonummen kohdalla ei mainittu että suunnitellun datakeskuksen ja Finnträskin väliin on jo aiemmin suunniteltu Riistametsän teollisuusalue jolloin Datakeskus ei luulisi haittaavan Finnträskin ympäristöä mitenkään.
Keijo
Ovat erikoista porukkaa nämä vastustajat jos ei tänne niin johonkin muualle kuten outlet myymälä mikä näitä ihme inisiöitä vaivaa ei noita työpaikkoja ole täällä liikaa kun kaikki torpataan järki käteen
Anonyymi
Nyt tarkkana kuntalaiset !
Seuratkaa ketkä vastustavat kehitystä ja pidetään nimet mielessä.

Kunnan talous on kuralla ja jokainen mahdollinen tulonlähde yritetään torpata.
Junnu

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä