(7) kommenttia

Datakeskus vaatii paljon sähköä, jota ei riitä Kirkkonummella – suurjännitekaapeli pitäisi vetää Masalan kautta Espoosta

Suunniteltu kaapelilinja on kartassa merkitty katkoviivalla.

Kirkkonummelle suunniteltu iso datakeskus vaatii erittäin paljon sähköä, ja siksi se on kytkettävä maanlaajuiseen kantaverkkoon. Lähin tarpeeksi suuri sähköasema on Espoossa.

Fortum on kaavaillut maan alle kaivettavaa liittymiskaapelia Espoon muuntoasemalta, joka sijaistee lähellä Mankkia ja lähes Kirkkonummen rajalla. Kaapelille tulisi pituutta noin 8 kilometriä.

Eri linjausvaihtoehtoja on tutkittu. Esitetyssä suunnitelmassa kaapelilinja kulkisi Kirkkonummen puolella Luomassa Mankintien vierusta pitkin ja Masalan ohi radan vieressä kohti suunniteltua datakeskusta Sundsbergin eteläpuolella Kokabackenissa.

Masalassa on Carunalla sähköasema, mutta sen kapasiteetti ei riitä Fortumin mukaan varmistamaan sähkönsyöttöä datakeskukseen.

Tulevaisuutta silmällä pitäen sähkön syöttö täytyisi hoitaa suoraan valtakunnallisesta Finngridin kantaverkosta 400 kv:n jännitetasolla.

Suunnitelmissa on päädytty maahan kaivettavaan kaapeliyhteyteen, vaikka se on huomattavasti kalliimpi ilmajohtoyhteyteen verrattuna. Ilmajohdossa tulevat vastaan myös maisemalliset tekijät.

Maakaapeli tarvitsee 8-10 metrin levyisen maa-alueen ja työaikana 10-25 metriä. Kaapelilinjan päälle ei jatkossa voi rakentaa mitään.

Fortum on saanut tutkimusluvan kaapelilinjaa varten, minkä jälkeen suunnittelu etenee maastotutkimuksiin, joista tiedotetaan maanomistajia kirjeitse ja kuulutuksilla.

Maanomistajien kanssa pyritään vapaaehtoisiin kauppoihin, mutta myös lunastuslupaa aiotaan anoa siltä varalta, ettei vapaaehtoisia maakauppoja synny.

Fortumin tavoitteena on päästä rakentamaan kaapelilinjaa ensi tai sitä seuraavana vuonna.

Fortum suunnittelee Eke-yhtiöiden kanssa Kirkkonummen Kolabackeniin isoa datakeskusta, jonka hukkalämpö johdettaisiin kaukolämpöverkkoon. Alueen kaavoitus on parhaillaan menossa.

Fortumilla on vastaava datakeskushanke myös Espoon Hepokorvessa Kehä III:n ja Oittaan tuntumassa.

> Espoo-Kirkkonummi -kaapelihankkeesta on omat nettisivut

(7) kommenttia
Kommentit (7)

Kommentit (7)

Kyllä taas käy samalla tavalla kun on tässä kylässä tapana ei vaan mitään saa rakentaa mikä toisi työpaikkoja
Anonyymi
Muutama sata kuntopyörää ja soutulaitetta tuonne ja sitten mainontaa nettiin että ilmainen kuntosali kaikkien käytettävissä. Kansalaiset laihtuu ja samalla tuotetaan sähköä datakeskukselle.
Gene Rator
Nyt taas järki voittaa uusia työ paikkoja k nummelle torpattu satama juna varikko mitä viellä
Juppi
Ihan hyvä. Samalla voisi tehdä tuon kehä III jatkon pyöräteineen Masalaan asti.
Kerralla kuntoon
Saakohan kaapeli vetää Luoan kulttuurimaiseman läpi?
Kyselijä
Salama
Eikö agregaatti riitä?
Bensa tai diesel.
Ei muuta kuin aurinkopaneelia katolle
Salama

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä