(10) kommenttia

Yle: Aluevaali voi siirtää vallan lähes kokonaan espoolaisille – muille kunnille jäisi päätöksenteossa vain rippeet

Länsi-Uudenmaan uusi hyvinvointialue käsittää 10 kuntaa.

Ensi tammikuussa pidettävä uusi aluevaali voi muuttaa perusteellisesti päätöksentekoa sosiaali- ja terveysasioissa, jotka siirtyvät kokonaan kunnilta uusille hyvinvointialueille.

Erityisen paljon vallanajako kuntakentässä saattaa muuttua Länsi-Uudellamaalla, jonne tulee sote-uudistuksessa 10 kunnan uusi hyvinvointialue.

Päättäjät valitaan ensi tammikuun 23. päivänä uusissa aluevaaleissa.

Yle on tehnyt laskelmia, kuinka vaaleissa käy, jos ihmiset äänestävät kuten viime kuntavaaleissa.

Länsi-uudenmaan uuteen aluevaltuustoon valitaan 79 jäsentä. Mitään kiintiöitä ei kunnille ole, vaan koko alue on samaa äänestysaluetta.

Jos äänestyskäyttäytyminen olisi sama kuin viime kevään kuntavaalissa, espoolaisia jäseniä tulisi aluevaltuustoon peräti 64, kertoo Ylen selvitys.

Kirkkonummi saisi laskelman mukaan 5 paikkaa, samoin Raasepori. Vihti ja Lohja saisi kaksi edustajaa ja Inkoo yhden. Muiden kuntien ehdokkaille ei paikkoja heruisi.

Puolueista kokoomus olisi selvästi suurin 25 paikalla. Vihreät saisivat 13, SDP 12, RKP 11 ja perussuomalaiset 9 paikkaa.

Laskelma on teoreettinen. Oleellista aluevaalin tuloksen kannalta on se, äänestävätkö ihmiset ensisijaisesti puoluetta vai kenties kotikunnan ehdokasta.

Äänestysvilkkaudella tulee olemaan myös suuri merkitys. Äänestysinto näyttää ainakin tässä vaiheessa oleva laimea.

Uudet hyvinvointialueet aloittavat vuoden 2023 alusta eli jo runsaan vuoden kuluttua.

> Kirkkonummi on pian osa uutta hyvinvointialuetta – sote-palvelut siirtyvät pois kunnalta (Viisykkönen 23.6.2021)

(10) kommenttia
Kommentit (10)

Kommentit (10)

En ny stor Hälsocentral står snart färdig
att tas I bruk.
Nästan lika stor som sjukhuset I Jorv,
med hundratals mottagningsrum för
Läkare,sköterskor och annan vårdpersonal.
Varifrån skall all den vårdpersonal komma
som skall fylla upp denna stora
vårdanstalt ?
Om det är tänkt att samma grupp av
Läkare och annan vårdpersonal från den
tidigare hälsocentralen skall klara av att
uppfylla alla stora förväntningar som
Kyrkslättborna har på att kötiden till
Doktorn skall förkortas.
Hur många nya läkare skall anställas
till den nya hälsostatioen ?
Intresserad, köande patient o.s.a.
Nimimerkille ”tästäkin selvitään”. Heh, kyllä tästä tosiaan selvitään
hetkellisesti korottamalla kunnallisveroa - kiitos ansiokkaan päätöksenteon. Se on hyvä, että kaltaisiasi hyvä uskoisia ”selviytyjiä” edelleen löytyy -> monttu auki hymyssä suin on aina mukava seurata kun verorahoja silputaan / poltellaan yhä kiihtyvään tahtiin. Ei täältä tarvitse mihinkään Espooseen muuttaa - kyllä ne Espoon kyltit vaihtuu nykymenolla tänne aika nopeasti muutenkin. Sitä odotellessa käyppä sivistämässä itseäsi ja uskoasi vaikka tutustumalla listaan Suomen velkaisimmista kunnista (Top 10).
Onnea ja menestystä
Hyvä,hyvä....muuta Espooseen, jos on noin vaikeaa elämä.
tästäkin selvitään
Paisutetaan lisää julkista puolta.
Lisää hallintoa, kohta me ollaan kaikki valtiolla tai kunnalla töissä. Ihan kuin tuossa itänaapurissa aikoinaan.

Miksi ratkaisu kaikkeen on aina että kasvatetaan julkista puolta, ja velkarahalla.
Matti
Kannattaa miettiä minkä puolueen edustajaa äänestää. Oppsitiopuolueet ovat kilvan huutamassa mittavia leiikauksia sote-palveluihin. Tuskin kovin oni meistä tätä haluaa
Veikkolalainen
Kaikille jotka valitavat "kolmella tuolilla istumista" yms.
Asettukaa ehdolle...

Kaikki puolueet etsivät lähes hullunlailla, jopa yleisillä avoimilla kutsuilla Facebookissa ja muissa SOME kanavissa, ihmisiä jotka olisivat halukkaita asettumaan ehdolle tammikuun maakuntavaaleissa.

Vaikka kunnallisvaaleja siirrettiin viime keväänä, ei yhdelläkään kirkkonummelaisella puolueella ollut asettaa ehdolle täyttä listaa kesäkuun kunnallisvaaleihin - tämä siitäkin huolimatta että kaikki puolueet&ryhmittymät olivat järjestelmällisesti jo ainakin kesästä 2020 asti etsineet ehdokkaita.

Joten asettukaa ehdolle - tai älkää itkekö ku porukkaa istuu kolmella tuolilla... Kyllä kaikki puolueet ja ryhmitymät yrittävät löytää uusia ehdokkaita vaaleihin.
Ehdokkaita etsitään!
Kunhan aluepäättäjät eivät ole samoja henkilöitä kun kuntapäättäjät ja jopa kansanedustajat!
Kolmella tuolilla
Puoluetta vai oman kunnan ehdokasta ?
Jos ei ole oman kunnan ehdokasta, NIIN eipä taida kiinnostaa äänestäminen.
Kyllä jokaisesta kunnasta täytyy edustus olla.
Oman kunnan ehdokas
Kannatan tasa-arvoista päätöksentekoa. Kirkkonummella poliittisen päätöksenteon ja kunnan palveluiden johtamisen sekä operatiivisen tekemisen taso on kuitenkin kautta linjan pyöreä nolla. Esim. terveyspalveluiden tasosta kertoo jotain se, että asiakaspuheluihin ei vastata tai vastausajat ovat useita päiviä. Vakavia henkeä ja terveyttä uhkaavia sairauksia jätetään tutkimatta kustannussyistä. Tiedän asiakkaita, jotka ovat tämän vuoksi joutuneet hakeutumaan yksityisten terveyspalveluiden piiriin saadakseen akuutti hoitoa. Samaan aikaan kun kunta perustelee hoitamattomuutta kustannussyillä se rakentaa uutta miljoonia maksavaa hyvinvointikeskus linnaketta keskustaan. Sama henkilöstö jatkaa ja palveluongelmaa ratkotaan uudella kiinteistöllä. Samalla rahalla olisi voinut uuden kiinteistön sijaan palkata lisää henkilökuntaa/lääkäreitä. Tosiasia on kuitenkin se, että tästä uudestakin velkarahalla rakennetusta monumentista erikoissairaanhoitoa tarvitsevat potilaat tullaan jatkossakin ohjaamaan eteenpäin. Ongelma ei tule ratkeamaan vaan pahenee. Tähän samaan järjettömään ajattelumalliin sisältyy myös se, että ne ainoat toimivat terveyspalveluyksiköt Masala ja Veikkola yritetään tietenkin ”kustannusyistä” samaan aikaan ajaa alas.

Koulut homehtuvat pystyyn, kuntoradat tulvivat, nykyinen keskustaajaman keskusta ei toimi, kunta yksi Suomen velkaisimpia ja Masalan keskusta on ”vahingossa” kaavoitettu täyteen vuokrataloja jne, jne näitä riittää. Edellä kerrottuun viitaten on hyvä veronmaksajan ja asiakkaan näkökulmasta jos päätösvaltaa siirtyy muualle - ensin sote-palveluissa ja myöhemmin muissakin asioissa pakkoliitoksella Espooseen.
Hyvä, hyvä...
Joka päivälle löytyy uusi virasto, osasto, komissio, valiokunta, toimikunta, päällikkö, johtaja, ylipäällikkö, alipäällikkö, päällikköpäällikkö ja ylijohtajan alaisuudessa toimiva pääjohtaja.

Huonointa asiassa on, että Suomessa ei ole sellaista poliittista voimaa, joka saisi asiaan muutosta.
Ei taida onnistua enää demokratian keinoin kun julkisella sektorilla työskentelee 650 000 äänestäjää, joista iso osa vaikutusvaltaista ja mukana suurten puolueiden toiminnassa. Eduista pidetään kiinni.

Verovarojen väärinkäyttöä ja veronkorotuksia, joilla turvataan väärinkäytön jatkuminen.
Juudas

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä