(10) kommenttia

Kirkkonummi on pian osa uutta hyvinvointialuetta – sote-palvelut siirtyvät pois kunnalta

Muun muassa Kirkkonummen kunnan terveyspalvelut ja henkilökunta siirtyvät uuden hyvinvointialueen alaisuuteen. Sote-henkilöstöä on vajaat 600.

Ikuisuushankkeena pitkään pidetty sote-uudistus eteen viimein. Kirkkonummen kohdalla se merkitsee siirtymistä osaksi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta.

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona lait sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksesta. Ne astuvat voimaan ensi vuoden jälkeen 1.1.2023.

Länsi-Uudellemaalle perustetaan oma sote-alue, jonka nimi muuttui valmistelun aikana hyvinvointialueeksi.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi hyvinvointialueen hoidettavaksi siirtyy myös pelastustoimi.

Länsi-Uudellamaalla muutos on pieni, koska vuodesta 2004 on toiminut 10 kunnan alueella Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos.

Sen sijaan sosiaali- ja terveyspuolella muutos on suuri ja historiallinenkin. Kuntien henkilöstö siirtyy runsaan puolentoista vuoden kuluttua uudelle työantajalle.

Kirkkonummen kunnan palveluksessa on vajaat 600 sosiaali-ja terveysalan työntekijää. Kunnan koko henkilöstön lukumäärä on noin 2 400.

Uudistusta on valmisteltu Länsi-Uudellamaallakin jo pitkään Espoon kaupungin johdolla. Ensi vuoden loppuun saakka kunnissa kaikki sote-toiminta jatkuu kuitenkin ennallaan.

− Uusi organisaatio ei rakennu hetkessä, ja aikaa on vain puolitoista vuotta. Muutoskustannukset tulevat olemaan merkittäviä. Pelkästään tietojärjestelmien yhdistämiseen ja kilpailutuksiin menee arviolta 70 milj. euroa. Lisäksi meillä on koronatilanteen jäljiltä runsaasti hoitovelkaa, sanoo Espoon perusturvajohtaja Sanna Svahn

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluvat Espoo, Hanko, Inkoo, Karkkila, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Siuntio, Raasepori ja Vihti.

Hyvinvointialueen päätökset tekee uusi maakuntavaltuusto, joka valitaan vaaleilla ensi tammikuussa.

Hyvinvointialueen aloittaessa sote-kustannukset siirtyvät pois kunnilta ja kuntaveroprosentit laskevat. Kirkkonummen uusi veroprosentti on runsaat 7 (nyk. 19.75). 

Vastaavasti valtion verot nousevat tai hyvinvointialueille tulee oma verotusoikeus.

Sote-kustannukset ovat kunnilla noin puolet vuosibudjetista.

(10) kommenttia
Kommentit (10)

Kommentit (10)

Kulkukeskus tulee, oletko valmis?
Umpirauhanen
No niin. Tämä hyvä vihdoinkin. Palvelut kaikille kattavasti, sekin hyvä. Jäädään seuraamaan asiaa
Tero Strand
Jatkossa tulee isoja ongelmia poistojen kanssa.
Pekka M. Sinisalo
Kiinnostaakohan sotehallintoa pitää uusi hyvinvointikeskus toiminnassa, vai pitäisikö se kunnostaa koulutiloiksi
Tom
Hyvin on Kokoomus syöttänyt tuon himmelin kansan sanavarastoon.Nythän päinvastoin puretaan niitä himmeleitä.
Jäähatun mielestä ilmeisesti koulunkäyntiä voisi pitää vaikka taivasalla...onnistunee näin kesäaikaan,mutta tuskin räntäsateessa.
Terkkariinhan pääsee senkun kävelee sisään,jos on pikaista tarvetta niin aika löytyy lähes heti.Jokaista kirpaisua tuskin tarvitsee heti hoitaa.
Jos halutaan ilmainen terveydenhuolto pitää ,niin jostainhan siihen on sitten rahat revittävä.Jokainenhan voi itse vaikuttaa siihen kuinka paljon näitä palveluja tarvitsee ja sitä kautta pienentää terveysmenoja.
hyvä hanke
Verotus siis kaikesta päätellen kiristyy selvästi, mutta palvelut ja vastaanottoaikojen saaminen eivät parane yhtään nykyisestä, koska rahat menevät hallintohimmelin rakentamiseen.
Valitettavasti
Lompakot auki, nyt heikennetään palvelua ja siirretään rahat ulos uudeltamaalta.
Setämies
Joo.. Ei tule rahat mitenkään riittämään näihin kunnan suuruudenhulluihin suunnitelmiin! Monta koulua yhtä aikaa, hyvinvointikeskus kesken ja lisää velkaa vaan. Toivottavasti uusilla edustajilla on jäitä hatussa ja tehdään ensin aiemmat valmiiksi ja vasta sitten uudet.
Jäähattu
Ajan saaminen terveyskeskukseen varmasti onnistuu.
Mutta kuinka me olemme kuntana velkoinemme tässä tilanteessa? Velaksi tehtyjä investointeja on liikaa kantokykyymme suhteutettuna, eikä loppua näy. Nyt havitellaan lukio-ja kulttuurikeskusta. Kahdeksan vuoden aikaiset päätökset ovat ajaneet kunnan tilanteeseen jossa haaveet ovat ylittäneet realismin. Alla on ennuste Soten vaikutuksista Suomen kuntiin. Olemme Top Kympissä!!

Top 10 suhteellisesti velkaisimmat
Kunnalla velkaa suhteessa vuosituloihin (verotulot+valtionosuudet), prosenttia sekä arvio velasta 2023

Kunta Velkaa tuloista 2023 %, Velkaa 2023, M€
1. Lestijärvi 793 % 12 M€
2. Sotkamo 355 % 104 M€
3. Karkkila 331 % 66 M€
4. Reisjärvi 314 % 26 M€
5. Outokumpu 305 % 56 M€
6. Kärkölä 301 % 30 M€
7. Järvenpää 286 % 330 M€
8. Sipoo 273 % 181 M€
9. Hanko 272 % 60 M€
10. Kirkkonummi 263 % 308 M€
Jukka Liimatainen
Mielenkiintoista nähdä kuinka tämä vaikuttaa ajan saamisiin terveyskeskuksessa.. Paraneeko vai kestääkö entistä kauemmin?
Nähtäväksi jää..

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä