(8) kommenttia

Ukrainan sota ei ole tuonut muutoksia Långvikin liiketoimintaa – venäläisestä kiinteistön omistajasta ei ole tietoa

Långvikin kiinteistö on entinen KOP:n koulutuskeskus vuodelta 1976, joka avautui remontoituna hotellikäyttöön 12 vuotta sitten.

Långvikin kokous- ja kylpylähotellin liiketoiminta jatkuu normaalisti Ukrainan sodasta ja pakotteista huolimatta. Hotellin suomalainen operaattori ei ole maksanut kiinteistön venäläiselle omistajalle vuokraa kuuteen vuoteen.

Långvikin hotellin liiketoiminta siirtyi vuonna 2015 kokonaan suomalaisomisteiselle Ryokan Oy:lle, joka vastaa täysin hotelli-kylpylän liiketoiminnasta. 

Yhtiö teki tuolloin kiinteistöstä venäläisomistajan kanssa 30 vuoden vuokrasopimuksen.

Ryokan Oy:n tiedotteen mukaan sillä ei ole ollut vuoden 2015 jälkeen minkäänlaisia rahavirtoja venäläistaustaisen kiinteistönomistajan kanssa, ja vuokranmaksu on ollut keskeytetty.

Ryokan Oy:n prokuristi ja Långvikin General Manager Inka Uusitalo-Raoult kertoo, että Ukrainan sota ja siitä seuranneet pakotteet eivät ole tuoneet mitään muutosta hotellin liiketoimintaa, koska tilanne on ollut sama jo useita vuosia.

Långvikin hotellikiinteistön omistaja Roman Rotenberg joutui vuonna 2014 tapahtuneen Krimin miehityksen jälkeen USA:n pakotelistalle.

− Emme ole olleet, emmekä olisi voineetkaan olla missään liiketoimissa pakotelistalla olleen henkilön kanssa, Uusitalo-Raoult toteaa.

Ryokan Oy:llä ei ole Uusitalo-Raoultin mukaan tietoa, kuka hotellikiinteistön tällä hetkellä oikeasti omistaa. Ryokan on alusta lähtien huolehtinut myös kiinteistön hoidosta.

Ainakin aiemmin kiinteistön omisti Roman Rotenbergin Tanskarlan Centrum Oy, jonka toiminta on kaupparekisterin mukaan lakannut jo 15.6.2020.

Ukrainan sodan seurauksena Ryokan Oy on eilisellä päivämäärällä päättänyt lopettaa vuokravelan kirjaamisen taseeseensa, ja yhtiö kirjaa alas kaikki jo kirjatut vuokravelat, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Uusitalo-Raoult toivoo, että kiinteistön omistukseen tulisi joku selvyys, mikä helpottaisi myös hotellitoiminnan kehittämistä.

− Jos kiinteistöomistukseen tulee muutoksia esimerkiksi viranomaistoimenpiteiden johdosta, Ryokan Oy tekee mielellään viranomaisten kanssa yhteistyötä.

Helsingin Sanomien mukaan myös Kirkkonummen kunta on yrittänyt selvittää kiinteistön omistussuhteita, mutta kuntakaan ei ole päässyt asiasta varmuuteen. Hotellioperaattori on kuitenkin maksanut kiinietsöverot kunnalle.

HS:n haastattelema Patentti- ja rekisterihallituksen neuvontalakimies Jukka Tavi huomauttaa, että lakkautetullakin yrityksellä voi periaatteessa olla omaisuutta. Tavin mukaan tällainen yhtiö ei ole kuitenkaan oikeustoimikelpoinen, ellei sitä määrätä selvitystilaan.

Tanskarlan Centrumia tai Långvik Capitalia ei kumpaakaan ole määrätty selvitystilaan, kertoi HS keskiviikkona. Yksi mahdollisuus on, että yhtiöt ovat ikään kuin "pakastetussa" tilassa.

Ryokan tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja on lahjoittanut 5 000 euroa SPR:n katastrofirahastoon Ukrainan auttamiseksi, yhtiö kertoo nettisivullaan.

Yritys työllistää yli 50 henkilöä erityisesti Espoon ja Kirkkonummen alueelta. Ennen koronaa vuonna 2019 yhtiön liikevaihto oli 7,8 miljoonaa euroa.

Ryokanin omistajina on suomalaisia yhtiöitä ja yksityishenkilöitä, kuten jääkiekkopiireistä tunnettu Jussi Salonoja ja yhtiön prokuristi Uusitalo-Raoult.

Viime vuosikymmenen puolivälissä Långvikin hotellin venäläisomistajalla oli suuria suunnitelmia, ja Kirkkonummen kunta ehti jo valmistella alueen kaavoitusta. 

> Långvikin jäähallihanke kuopattu? Huhulle ei ole saatu vahvistusta (Viisykkönen 28.8.2015)

 

 

(8) kommenttia
Kommentit (8)

Kommentit (8)

Miten niin muka omistajaa ei tiedetä? Oikeesti hei...!
Anonyymi
Hienoa etteivät viime vuosikymmenen puolivälin suunnitelmat toteutuneet. Enemmin tai myöhemmin, todennäköisesti juuri nyt Ukrainan sodan aikana niistä olisi tullut kunnalle huomattavaa mainehaittaa.
ex-luottamushenkilö
Jos kerran ei pitäis käyttää TB jossa suomalaista ruokaa tarjolla niin ei sitten pitäis uida Långviikissäkään.
Vai ei vuokraa.
Täälläkin maikailtiin muutama vuosi sitten tuonne "jääkiekkoakatemiaa", jossa KHL-pelaajat voivat porukalla yöpyä. Taisi olla juuri Krimin valatuksen aikoihin. Suomipoika kun vaan on niin sinisilmäinen ja helposti vietävissä.
Vladjan akatemia
En käytä tik-tokia
Boikottiin
Minulle on asiakkaana loppupeleissä se ja sama kuka yhtiön taustalla häärii. Pääasia että palvelu pelaa ja tuotteet on hyviä, kuten ainakin tähän asti k.o. paikassa on ollut. Annan arvoa myös sille, ettei kiinteistö rapistu tyhjillään rannan paraatipaikalla vaan toimii ja työllistää kymmeniä suomalaisia. Millään en jaksa uskoa, että joku suomalainen hotelliketju olisi aikoinaan paikkaa ryhtynyt pyörittämään. Samalla tavalla jos ajatellaan, niin käyttämällä vaikkapa TikTok-mobiilisovellusta tuet Kiinan harjoittamaa sortoa vähemmistökansoja vastaan, koska yhtiön tausta on Kiinassa ja tiedä mihin sielläkin kytkökset johtaa...
Satunnainen asiakas
Venäjän kanssa ei kannata olla missään tekemisissä.. Olen aina ollut sitä mieltä :(
En tule Långvikiin ennen kuin omistus on suomalaisten!
Myykää pois..
Omistusjärjestelyt puhdasta juridiikkaa. On tietysti vaan ajan kysymys kun jokin valtamedia tähän tarttuu ja homma perataan auki. Långvik on paikkana todella upea ja ehdottomasti yksi Kirkkonummen helmiä. Toivottavasti palvelut ja paikka säilyy vielä tämänkin konfliktin jälkeen muodossa tai toisessa.
Bulvaani

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä