(0) kommenttia

Nuorukaisen kuolemaan johtaneessa törmäyksessä Veikkolassa vastapuoli todettiin aiheuttaneen vaaraa

Onnettomuus tapahtui tammikuussa 2020 Veikkolan keskustassa. (arkistokuva)

Veikkolassa tapahtuneessa nuorukaisen kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa on todettu mönkijän kuljettajan syyllistyneen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Veikkolan keskustassa S-marketin edessä tapahtui viime vuoden tammikuussa yhteentörmäys, jossa menehtyi teini-ikäinen moottoripyörän kuljettaja.

Onnettomuus sattui, kun traktorimönkijän kuljettaja oli ajanut Koskentietä ja oli kääntymässä S-marketin pihaan.

Vastakkaisesta suunnasta Koskentietä tullut kevytmoottoripyörän kuljettaja oli silminnäkijöiden kertoman mukaan kiihdyttänyt voimakkaasti etupyörä ylös nostettuna ja törmännyt mönkijään.

Mönkijäkuljettaja oli oikeudessa syytettynä kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta nuorena henkilönä.

Käräjäoikeus katsoi, että mönkijän kuljettaja syyllistyi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Kuolemantuottamussyyte hylättiin.

Rangaistusta ei kuitenkaan määrätty. Vastaaja oli onnettomuushetkellä 17-vuotias.

Oikeus päätti, että syyksi luettu rikos on katsottava johtuneen sellaisesta harkitsemattomuudesta, joka tyypillisesti liittyy nuoruuteen. Oikeus perusteli rangaistuksetta jättämistä myös sillä, että tapaus on ollut kaikille osapuolille ja myös syytteessä olleelle nuorukaiselle raskas kokemus.

Syyksi luettu rikos ei pidä sisällään vastuuta yhteentörmäyksen aiheutumisesta ja se olisi aikuisenkin tekemänä johtanut sakkorangaistukseen, käräjäoikeus perusteli.

Mönkijäkuljettaja kiisti syyteet ja vaati niiden hylkäämistä.

Oikeus totesi, että tiettyä huolimattomuutta mönkijäkuljettajan toiminnassa oli, kun hän kääntyi vasemmalle ja korosti, että hänellä oli velvollisuus väistää vastaan tullutta moottoripyörää. Myös nopeus oli oikeuden mielestä käännyttäessä liian suuri.

Toisaalta oikeuden mukaan moottoripyörä oli ajanut niin sanotusti keulien eli siten, että sen etupyörä oli ollut ilmassa. Tämä on tarkoittanut, että moottoripyörän ajovalo on osoittanut ylöspäin mahdollisesti noin 45 asteen kulmassa. Tämä esti hämärässä moottoripyörän havaitsemista.

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin. jääneen vaille riittävää selvitystä, että mönkijäkuljettajan huolellinenkaan menettely olisi estänyt yhteentörmäyksen.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

> Veikkolan keskustassa kuoli moottoripyöräilijä kolarissa mönkijän kanssa − onnettomuus lyhyellä umpikadulla (Viisykkönen 19.1.2020)

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä