(10) kommenttia

Myydäänkö uusi hyvinvointikeskus sijoittajille? − Kirkkonummi miettii, mitä sote-kiinteistöille tehdään

Kirkkonummen uusi hyvinvointikeskus valmistuu ensi keväänä. Käyttöönottopäivämäärä ei ole lyöty vielä lukkoon. (havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Tähti-Set)

Useat kunnat miettivät, pitäisikö omille sote-kiinteistöille tehdä pikaisesti jotakin. Sijoittajat ovat liikkeellä ja erityisesti uudet sairaalat ja terveyskeskukset kiinnostavat.

Espoo teki tällä viikolla oman ratkaisunsa kaikkein kalleimman sote-kiinteistönsä kanssa.

Espoon sairaala Jorvissa myydään kotimaisille kiinteistösijoittajille vajaalla 300 miljoonalla eurolla. Kaupungille sairaalan rakentaminen maksoi reilusti alle 200 miljoonaa euroa. (Lue: Viisykkönen 5.1.)

Kirkkonummen kunnalle on valmistumassa uusi hyvinvointikeskus, joka ainakin ulkopuolisen silmissä voisi olla sijoittajien mieleen.

Se on uusi rakennus, joka varmuudella siirtyy vuokralle uudelle hyvinvointialueelle ensi vuoden alusta. Kunta on liäksi kasvava, joten terveyskeskukselle on käyttöä.

Kunnalla on vaihtoehtoina pitää kiinteistö itsellään ja vuokrata se hyvinvointialueelle, yhtiöittää kiinteistö tai myydä se.

Vaarana on, että kunnan omistuksessa kiinteistö jää rasittamaan vuosiksi kunnan taloutta. Jos kunta omistaa kiinteistö, se ei voi neuvotella vuokraa, vaan vuokrataso määritellään tulevalla asetuksella.

Hyvinvointikeskus tuli kalliiksi, kun kustannusarviot pettivät pahasti. Rakennus maksaa lähemmäs 50 miljoonaa euroa.

Jos sote-kiinteistö on jonkun muun omistama kuin kunnan, vuokrasopimukset siirtyvät sellaisenaan uudelle hyvinvointialueelle ainakin lähivuosiksi. Niistä ei tarvitse neuvotella.

Kirkkonummen kunnanhallitus käsittelee ensi maanantaina sote-kiinteistöjen omistajuutta.

Käytännössä Kirkkonummella asiaa koskee vain uutta hyvinvointikeskusta ja Lehmuskartanon suhteellisen uutta hoivakotia. Muita merkittäviä sote-kiinteistöjä ei kunnalla ole.

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio esittää, että kunnanhallitus käynnistää selvityksen kunnan sote-kiinteistöjen mahdollisista omistusjärjestelyistä ja yhtiöittämisestä.

> Valtuusto hyväksyi budjetin – kiistaa hyvinvointikeskuksesta, otetaanko käyttöön heti valmistuttua vai myöhemmin (Viisykkönen 13.12.2021)

 

(10) kommenttia
Kommentit (10)

Kommentit (10)

Social- och hälsovården blir helt tillräckligt dyr i Finland även utan att investerare kommer och höjer hyrorna.
Vallan väärinkäyttö jatkuu
Huh onneksi ehdin muuttaa pois ennen suurta loppunäytöstä! Ei näytä Knummen tulevaisuus valoisalta, taitaa olla sama edessä kuin Karkkila 90-luvulla, ja jälki oli todella rumaa.
Frankfurt
Jep...rakennetaan jälleen kerran reippaasti yli budjetin ja myydään sijoittajien tinkaamaan hintaan ??? Taitaa hanke jäädä pakkasen puolelle. Mutta sekin voi olla parempi vaihtoehto kuin omistaa ja tykästyä ikiajoiksi raakaponttipuu-kuorrutettuun-sote-temppeliin, jonka tarve ja käyttötarkoitus voi muuttua muutaman pakkoaviovuoden jälkeen.. Esbo-lokomotiivi vetää sotejunaa ja LU-maakuntaryväs seuraa mihin matka. Espoon päättäjät eivät taida koskea pitkällä tikullakaan Apottiin, johon K-nummi ja moni muu on lähtenyt sokkona mukaan jo kauan ennen sote-alue-uudistusta. Kalliita oppirahoja hankkeesta toiseen.. Säästöjä tuskin löytyy vuosiin kun pilkotaan 10 kuntaa ja lyödään yhteen LU-hyvinvointialueeseen, johon oma raskas hallintohimmelinsä pyörittämään tätä sote-turva-organisaatiota. IT-järjestelmien uusiminen ja sulauttaminen vaatinee satoja miljoonia per alue.
Apotista sotetemppeleihin ja hallintohimmeleihin
Nyt ei kannattaisi hötkyillä.
Järki päähän
No eikös se nyt kannattaisi sitten myydä kovaan hintaan, vähintään 100 miljoonaa!?!?
Rahaa meillekin
Todella outoa ettei 40000 asukkaan kunnassa ole omaa vuodeosastoa, tästäkin voitaisiin tehdä vaikka urheiluhalli, hölmöilläänhän tässä kunnassa muutenkin.
William
Jos katsoo Kirkkonummen aiempia julkisia rakennusprojekteja niin myykää se kiinteistö äkkiä pois nyt kun se vielä on mahdollista.
Kosteusvaurio
Tällaista tämä kokoomuslainen politiikka on. Kaikki on myynnissä, jopa ihmiset. Kunhan vain yksityinen sektori saa tienata verorahoja, prkl
Veikkolalainen
Kyllähän sitten vuokrat nousee ja me sitten maksetaan pahasti enemmän.
Kirkkonummelainen
Kirkkonummi myy kiinteistön 20 miljoonalla.Me tienataan tällä "kuuluisat päättäjien kommentit".Pahoin pelkään että tulee olemaan koko Sote täysi fiasko.Sijoittajat ovat huomanneet tulevan rahasammon.
Et sillee.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä