(3) kommenttia

Mies aiheutti nokkakolarin, vastaan tulleessa autossa loukkaantui vakavasti lapsi – oikeus ei pitänyt tekoa törkeänä

Runsaat kaksi vuotta sitten Kirkkonummella sattunut raju nokkakolari on käsitelty oikeudessa, ja 34-vuotiaalle miehelle on annettu sakkorangaistus.

Onnettomuus tapahtui marraskuussa 2019 kantatie 51:llä Isonsuontien risteyksen kohdalla päiväsaikaan. Tie oli paljas ja keliolosuhteet hyvät.

> Kahden henkilöauton nokkakolari 51:llä – viisi ihmistä on loukkaantunut (Viisykkönen 23.11.2019)

Onnettomuudessa oli osallisena kolme autoa. Yksi niistä oli kääntymässä kantatieltä vasemmalle.

Takaa tullut 34-vuotias mies ohitti pysähtyneen auton vasemmalta puolelta ja törmäsi vastaan tulleeseen henkilöautoon, jossa oli aviopari ja heidän kaksi lastenlastaan.

Rajussa törmäyksessä loukkaantui vakavimmin 11-vuotias tyttö, joka sai repeämät pernaan ja munuaisiin, murutuman niskaan sekä lievän/keskivaikean aivovamman.

Syyttäjä vaati oikeudessa törmäyksen aiheuttaneelle miehelle rangaistusta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä kolmesta törkeästä vamman tuottamisesta.

Syyttäjän mielestä mies oli aiheuttanut kolarin tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta.

Syytteessä ollut mies kiisti oikeudessa törkeän huolimattomuuden. Hän kertoi, että edessä ollut auto oli pysähtynyt äkillisesti, eikä se ollut ryhmittynyt vasemmalle kääntyäkseen.

Muut onnettomuudessa mukana olleet todistajat kertoivat puolestaan, että auto oli kääntymässä vasemmalle ja sillä oli suuntamerkki päällä.

Käräjäoikeus katsoi, että täyttä varmuutta onnettomuuden kulusta ei saatu. Epävarmuutta oikeuden mielestä jäi vasemmalle kääntymässä olleen auton liikkeistä ja tarkasta sijainnista.

Sen sijaan oikeus piti selvänä, että törmäyksen aiheuttaneen miehen auto oli ainakin osin vastaan tulevien kaistalla, mikä aiheutti rajun yhteentörmäyksen.

Oikeuden mielestä kuljettajan olisi pitänyt risteysalutta lähestyessään sovittaa nopeutensa sellaiseksi, että hän olisi voinut turvallisesti, vaaraa aiheuttamatta ohittaa vasemmalle kääntymässä olevan ajoneuvon oikealta tai, jos tilaa ohitukseen ei ole, tarvittaessa pysäyttää ajoneuvonsa.

Käräjäoikeus ei yhtynyt syyttäjän vaatimuksiin teon törkeyden osalta, vaan langetti tuomion liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kolmesta vammantuottamuksesta.

Rangaistukseksi määrättiin 60 päiväsakkoa, josta kertyy maksettavaa 360 euroa.

LähiTapiola oli vaatinut syytteessä olleelta mieheltä korvauksia noin 24 500 euroa. Oikeus hylkäsi korvausvaatimuksen.

Käräjäoikeuden maanantaina antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Ikävä asia, että kyseisestä onnettomuudesta jäi pysyviä vammoja. Ottamatta kantaa juuri tähän tapaukseen, niin voin sanoa että olen nähnyt useita läheltä piti -tilanteita, joissa kääntyvä auto on jarruttanut äkillisesti juuri ennen vilkkua ja siten aiheuttanut vaaratilanteen. Jos takaa tuleva ajaa yhtään liian kovaa ja väistää vielä vasemmalta, niin kyseessä on pahemman luokan ajovirhe, kuten oikeus tässäkin jutussa toteaa.
Anonyymi
Ei ole olemassakaan diagnoosia lievä/keskivaikea aivovamma.
Se on aina jompikumpi kumpi mutta ei sekä että tai ehkä!
Joten tekstiä on syytä korjata!
Keskivaikean aivovamman kanssa elävä
Törkeän pieni rangaistus!! Toivottavasti tytölle ei jäänyt loppuelämän vammoja..
Missä oikeus???

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä