(10) kommenttia

Kunta on kaupitellut vuosia vanhaa taloa, jossa kyläläiset haluaisivat yhä kokoontua

Vanha kylätalo Veklahdessa on tyhjillään. Kuva/2007)

Veklahdessa ovat paikalliset asukkaat seuranneet jo useita vuosia Kirkkonummen kunnan aikeita ja yrityksiä myydä entinen kylätalo.

Veklahden kyläyhdistys piti Kesälä- nimistä taloa kokoontumispaikkanaan vuosikymmenet. Talossa oli myös päiväkoti ja kansalaisopiston toimintaa.

Kunta päätti luopua tiloissa yli 8 vuotta sitten ja olisi vuokrannut talon kyläyhdistykselle, mutta käypään hintaa. Yhdistyksellä ei ollut siihen varaa.

> Kyläyhdistys menettämässä kokoontumispaikan Veklahdessa (Viisykkönen 10.6.2014)

Taloa on yritetty myydä, mutta siinäkin on ollut omat haasteensa. Kaavassa kiinteistö on merkitty julkisten palveluiden alueeksi, ei asuin- eikä loma-asunnoksi.

> Kirkkonummi myy kaksi huvilaa – tässä on ainakin sauna oikeasti rannalla (Viisykkönen 20.5.2016)

Uusin käänne talon jatkokäytössä on se, että kunta on hakenut kylätalon käyttötarkoituksen muutosta kokoontumisrakennuksesta lomarakennukseksi.

Kyläyhdistys vetoaa kuntaan, että rakennus saataisiin uudestaan kyläläisten käyttöön.

Yhdistys pitää epätarkoituksenmukaisena ja outona toimintana kunnan taholta, että keskeisessä paikassa oleva kiinteistö on ollut käyttämättä vuosikausia.

Kyläyhdistys olisi koko tämän ajan voinut järjestää toimintaa Kesälässä entiseen tapaan, ellei kunta ensin olisi ollut vastoin tarkoituksenmukaisuusperiaatetta hyvin joustamaton esimerkiksi sähkökustannusten jaossa ja sen jälkeen lähes järjettömiltä tuntuvissa kiinteistön myynti- ja maan vuokrausehdoissa, kannanotossa todetaan.

Kyläyhdistys arvostelee kannanotossaan lisäksi kunnan menettelyä talon käyttötarkoituksen muuttamisessa.

Hakemus on julkaistu ennen juhannusta ja huomautusajaksi on laitettu vain 8 päivää.

Yhdistys vaatii, että asian käsittelyprosessi tulisi keskeyttää, kunnes kokonaisuus ja kunnan tahtotila on kaikille selvillä. Alueen käytöstä pitäisi tehdä tarveselvitys ja aloittaa kuulemisneuvottelut kesälomien jälkeen elokuussa.

(10) kommenttia
Kommentit (10)

Kommentit (10)

Ei ihme jos tässäkin annetaan periksi kun päättämässä on sodat hävinneet sukupolven suomettuneet lapset päättämässä ja antamassa luvan rahojen käyttöön.
Penkkimies
Miksi ko. kyläyhdistys ei vuokraa tilaa esim. 20 vuodeksi?
Anonyymi
Osayleiskaavaan merkityn käyttötarkoituksen muuttamisessa ei ole kysymys vain kiinteistön muuttamisesta yleishyödyllisestä yksityiseksi loma-asunnoksi vaan myös kulusta ko. kiinteistön kautta kunnan omistamalle ranta-alueelle, jonka kautta on kaikilla pääsy Humaljärvelle. Kunnan ranta-alueen vieressä on kymmenien kiinteistöjen yhteisranta, jolle kulku on myös ko. kiinteistön läpi. Kaavoituksen tarkoituksena lienee järjestää kulkuyhteys järvelle, muillekin kuin rantatontin omistajille. Omituista on myös asian vireille pano parhaimpaan loma-aikaan, kun ei tavoita virkamiehiä ja nekin joilta kysytään muistutusta, ovat lomilla. Ei kun uusiksi vaan koko muutoshakemus!
Vanha kyläläinen
Nyt puhuu/kirjoittaa nimerkki totuuden torvi asiaa. Olen täsmälleen samaa mieltä. Ei ole kunnan velvollisuus kustantaa muutaman ihmisen harrastustiloja.
Asiaa
Jos alueen asukkaat yhdessä olisivat tehneet pitkäjänteistä yhteistyötä kunnan kanssa olisi vuosikymmeniä pysähdyksissä olleet kaava-asiat paremmalla tolalla. Kunnan ei tietenkään pidä yksittäistä pientä kylää suosia ja maksaa kylän tiloista jotka satunnaisessa käytössä. Nyt kun valitetaan kaikesta niin asukkaat häviävät koska alue on rapistunut ja omaisuuden arvo sitä myöten.
Juhani realisti
Miksi kyläyhdistys ei osta taloa pois jos se on kerran myytävänä? Ilmaiseksiko pitäisi saada. Ei tuo voi paljon yli 200K maksaa.
Kohti 18% kunnallisveroa
Neljäkymmentä vuotta kyseisellä alueella asuneena. Sinä aikana joukkoliikenne huonontunut,uimaranta oltiin sulkemassa viime kesänä,laituri ym vietiin pois,jääkiekkokaukalon ylläpito ja kunnostus on kyläläisten hoidossa,nyt ollaan katkaisemassa sähköt kaukalosta,tievalaistus siirtyi asukkaiden maksettavaksi,ym
Voin sanoa maksaneeni aikamoisen määrän erillaisia veroja tähän kuntaan,mukaan lukien yritykseni kautta.
Mutta mitään iloa siitä ei ole asuin alueellemme.
Ilman autoa ei pääse mihinkään ja metsät ympäriltä hakattu pelkäksi risukoksi ja vesakoksi.
Ei uskoisi asuvansa 9km päässä Kirkkonummen keskustasta.
VIREÄ MERIKUNTA."Sallikaa minun nauraa"
Ensin korjataan isolla rahalla,sitten tyhjänä lämmitykset päällä kahdeksan vuotta.Ei siinä talo parane tyhjillään.Piha ja ympäristö heinittynyt ja vesakoitunut.Ei älynhäivää,koko hommassa.
Ei ymmärrä.Mutta ei yllätä.
Tästä saisi hyvän kylätalo koko Kirkkonummen käyttöön, ei se nyt yhden yhdistyksen tartte olla
Kuntalaisille
Montako ihmistä asuu Veklahdessa? Moniko niistä käytti taloa ennen? Kuinka paljon kunnan pitäisi tukea vanhoja ränsistyneitä taloja joita muutama ihminen käyttää? Paljonko tuki olisi/henkilö? Jos kyläyhdistyksellä ei ole varaa taloon, miksi kunnan pitäisi sellainen kustantaa? Jokaiselle kyläyhdistykselle omat toimitilat kunnan maksamana? Yhdessä otettua lainaa ei tarvitse vasemmiston mukaan maksaa pois.. Lisää lainaa kunnalle!
Totuuden torvi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä