(5) kommenttia

Koneyrittäjä sai ympäristöpalkinnon – teki vesitien omalle pihalle ja on avannut taimenille väylän kutupaikoille

Marko Vähäkuopus kertoo, että uudessa kalatiessä on riittänyt hyvin vettä, vaikka kesä oli välillä hyvin kuiva.

Kirkkonummen tämänvuotinen ympäristöpalkinto on myönnetty projektille, jolla on ennallistettu Vitträskistä laskevaa Luomanpuroa jälleen kalojen kutujoeksi.

Suurin työ, joka kalaväylän avaamiseksi on toteutettu, on vanhan myllypadon kiertäminen uusilla kalaportailla. Ne valmistuivat viime kesänä.

Uusi uoma on koneyrittäjä Marko Vähäkuopuksen tontilla. Hän on koneillaan ja omalla työllään pitkälti toteuttanut hankkeen.

Apuna on ollut myös Luoman kyläyhdistyksen talkooväkeä.

Lue lisää: > Koneurakoitsija rakensi pihalleen kalaportaat – meritaimenelle avautuu väylä vuosikymmenten jälkeen (Viisykkönen 25.9.2020)

Viime kesän jälkeen on Luomanpurossa jatkettu raivaustöitä. Rantaradan alituksessa on ollut joessa korkea kynnys, joka on ainakin vaikeuttanut kalojen nousua.

Noin viikko sitten luomalaiset ja Vähäkuopus rakensivat luonnonkivillä radan ali kaloille paremman kulkuväylän.

Työtä Luomanpuron kunnostamiseksi on tehty vuodesta 2019 lähtien. Kunnostustyöt ovat käsittäneet pohjan raivausta, jokiuoman penkkojen siistimistä, kutusoraikkojen tekoa ja nousuesteiden poistamista.

Luomanpuron kalatie on konkreettinen teko, jolla on parannettu paikallisten voimien avulla vesiympäristön tilaa, todetaan ympäristöpalkinnon perusteluissa.

Palkinto luovutettiin maanantaina uuden kalatien äärellä. Ympäristöpalkinnon kunniamaininta ojenneettiin suutariliikkeelle.

> Suutari sai kunniamaininnan – kenkien ja laukkujen korjaaminen on kestävää kulutusta

(5) kommenttia
Kommentit (5)

Kommentit (5)

Erittäin hieno homma. Mutta ettäkö saunalahdeltako sinne eksyisi joku taimen? Tai voi oikeastaan kysyä, että mikä taimen? Särkiä varmasti joki houkuttelee. Saunalahdella aina isomäärä verkkoja siinä kapeassa salmessa. Ei siitä taimen läpi pääse. Toista se oli +20v sitten, joilloin saunalahdesta saatiin isoja taimenia.
Paikallinen
Upeaa duunia!
Jorma Valtonen
Tuosta voisi valtion virkamiehet ottaa mallia. Ei muuta kuin jokia avaamaan - ympäristö ja ihmiset hyötyvät - voimayhtiötkin.
Sepi
Hyvä Vähis! Suuret rispektit sulle ja kaikille jotka olivat messissä! Helkatin hyvää duunia. Arvostan.
Zack the Zaitsev
Mahtavaa työtä kaikki!! - tuosta syntyvä mielihyvä itselle on toivottavasti hyvin suuri ja syystäkin. Tuosta jää oman aikamme jälkeenkin kädenjäljet näkyviin ja luonto ja kalat kiittää!
Petsku

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä