(11) kommenttia

Kirkkonummi otti nyt pidemmän aikalisän kiistellyssä kulkukeskuksessa – asia siirtyy kuntavaalien yli

Ikäihmisten ja vammaisten kunnan korvaamia taksikyytejä ajetaan toistaiseksi Kirkkonummella kuten ennenkin.

Kirkkonummi ei ole toistaiseksi tehnyt mitään uusia päätöksiä Länsi-Uudenmaan kulkukeskukseen liittymisestä, eikä aio tehdä vähään aikaan.

Kunnanhallitus palautti maanantaina kulkukeskusasian, ja siihen palataan aikaisintaan 26.4. eli viikko kuntavaalien jälkeen. Päätös syntyi äänestäen 10-3.

Kyseessä on Kirkkonummella noin 950 ikäihmisen ja vammaisen taksikyydit, joita kunta korvaa lain mukaan.

Toistaiseksi taksikyydit jatkuvat Kirkkonummella ennallaan.

Kuntien yhteistä kulkukeskusta on valmisteltu kolmisen vuotta ja uusi tilausjärjestelmä otettiin käyttöön Espoossa pari viikkoa sitten.

Uudessa järjestelmässä kaikki tilaukset koko Länsi-Uudellamaalla on tarkoitus järjestellä keskitetysti ja ajot hoitavat sopimusautot, joita on kilpailutettu yli 660.

Niistä 47 on pelkästään kyseisiin kuljetuksiin varattuja esteettömiä päiväautoja. Kirkkonummelle on varattu kolme päiväautoa.

Kirkkonummen tapaan myös ainakin Lohja ja Hanko ovat empineet viime metreillä kulkukeskukseen mukaanlähtöä.

> Kirkkonummi epäröi yhä vanhusten ja vammaisten yhteistä kulkukeskusta – liittymistä selvitetään vielä (19.1.2021)

(11) kommenttia
Kommentit (11)

Kommentit (11)

Kulkukeskusmallilla on ongelmallisia ja ristiriitaisia piirteitä ja on hyvä, että Kunnanhallitus nyt ehtii perehtyä asiaan kunnolla. Lähtökohtaisesti Espoo tarjoaa mallin, jolla on samat säännöt kaikkialla Espoosta Hankoon. Alueella on kuitenkin hyvin erilaisia asumisympäristöjä ja samat rajoitukset esim. välipysähdysten kilometripoikkeamille tarkoittaa, että haja-asutusalueilla asiakkailla ei ole yhtäläiset mahdollisuudet hoitaa pieniä asiointeja (vaikkapa kirjelaatikolla poikkeaminen) matkan varrella kuin taajamapainotteisessa kaupungissa. Siten hankinnan reunaehto alueellisten erityispiirteiden huomioimisesta ei toteudu.

Huolet autojen riittävyydestä ja pitkistä odotusajoista näyttää myös toteutuvan. Kun auto valitaan hinnan perusteella ja 20 km luokseajoa on "ilmaista", niin esim. Kirkkonummen keskustassa olevalle asiakkaalle auto lähtökohtaisesti ajatetaan Espoosta vaikka keskustassa voisi olla vapaa auto. Kulkukeskuksella on nimittäin 60 min peliaikaa tuoda auto asiakkaan luokse, eikä odotusajan minimointi ole parametri jota huomioitaisiin optimoinnissa. Ilmastoystävällistä tämä ei voi olla, ja ihmisystävällistä se ei varsinkaan ole, jos asiakkaan pitää aina varautua odottamaan 59 minuuttia vaikka ulkona on -20 tai +30 tai kaatosadetta (kaikki meilläpäin ihan mahdollisia olosuhteita eikä aina ole sisätilaa jossa odottaa). Jo ensimmäisten viikkojen aikana on tullut tilanteita, että edes Espoossa ei ole löytynyt autoja Kulkukeskuksen autojen joukosta ja asiakas on joutunut maksamaan taksin itse.

Vammaisten henkilöiden palveluja tuotettaessa vammaisia henkilöitä on kuultava ja heidän kanssa on neuvoteltava heitä edustavien järjestöjen kautta, tämä tulee mm. YK:n vammaissopimuksesta, joka on Suomessa voimassa lain tasolla. Silti Kulkukeskus poistaa vammaisedustuksen ohjausryhmästä. Moni kehitysprosessissa mukana ollut on pitänyt vammaisten osallisuutta lähinnä näennäisenä eikä ole nähtävissä, että tämä muuttuisi. Jo nyt on nähty, että Kulkukeskus tekee linjauksia, jotka tarkentavat kuntien toimintasääntöjä tavalla, joka heikentää asiakkaan asemaa ilman, että kuntien toimielimillä olisi näihin sanavaltaa.

En nyt tässä puutu sekaisin oleviin sopimusasioihin, joka on ihan oma vyyhtinsä, ja ymmärrän, jos KH ei pystynyt informoitua ratkaisua tekemään asiassa tässä vaiheessa.

Kuljetuspalveluiden osalta on tarve aloittaa suunnittelu osin alusta ja siirtää asiakas keskiöön. Nyt asiakas joustaa ja palvelee kustannustehokkuutta, mikä on nurinkurinen lähtökohta.
Stefan Taubert
Tyhmyyttä jos Kirkkonummi ei mene mukaan. Ei voida vetää tuon järjestelyn toimimattomuudesta mitään johtopäätöksiä kahden viikon perusteella. Joku Facebookryhmäkö muka on luotettava lähde siitä, miten homma Espoossa toimii. Siellä vikisevät ne(tai heidän omaiset), jotka vikisevät vaikka tehtäisi mitä ja kannettaisi kultatuolissa sängystä taksiin.
Huhut kuriin
Espoossa vajaan kolmen viikon kokemuksella vammaiset odottaneet kyytiä yli tunnin, pyörätuoliasiakas jätetty paukkupakkasella pyörineen hankeen, osa kuskeista ei ymmärrä/puhu suomea ja siten kuljetuksen kannalta tärkeät tiedot jäävät tavoittamattomiin jne. Toivon, että Kirkkonummella pysytään päätöksessä, jossa ihminen kohtaa ihmisen eikä mennä mukaan "pakettien" kuljetukseen. Myös pienyrittäjälle (taksille) on aika sietämätöntä, jos hinta on poljettu niin alas, ettei työnteko kannata. En ole tarkistanut, mutta kuulin hinnan olevan vain 44 snt/km.

Nimim. Ei kulkukeskukselle
Hmm...jokseenkin arveluttavaa päätöksentekoa kunnan poliittisilta päättäjiltä....?
Olli H.
Kulkukeskus on susi jo syntyessään. Osa kuljettajista ei suostu ajamaan kyytejä. Toivon todella, että Kirkkonummi ei lähde mukaan hankkeeseen.
Vammaiskyytejä käyttävä
Olen itse kuljetuspalvelun käyttäjä ja pitää valitettavasti todeta, että noin 80 prosentissa Lähitaksin takseissa mittari on laitettu liian aikaisin päälle. Kun näistä olen huomauttanut on vastaus ollut tuhahdus "ethän sinä tätä itse maksa" tai"haluatko toisen auton". Toivottavasti tästä huijaamisesta tulee vihdoin loppu, se maksaa kunnalle vuodessa paljon.
Irkku
Ei Kulkukeskukselle luovuteta mitään Tutiuksen väittämiä tietoja. Kulkukeskus tuo säästöjä kun väärinkäytökset, kahvittelut mittarin raksuttaessa ja ajot ilman asiakasta asiakkaan kortilla loppuvat. On säälittävää, että kunnanhallitus kuuntelee ja uskoo valheita. Kirkkonummella kannattaisi tarkastella miten nykyistä palvelua käytetään ja mistä taksit laskuttavat!
TH
Loistavaa, että politikot päättivät, että Kulkukeskukseen ei mennä. Järjestelmä on kallis ja siinä rikotaan vammaisten ihmisoikeuksia ja vammaispalvelulakia. Ei ole oikein, että vammainem joutuu luovuttamaan tähän järjestelmään hetu tiedot, sairaustiedot yms. ja keskus alkaa valvomaan näitä matkoja. Lähitaksille ei ole koskaan tarvinut luovuttaa näitä tietoja, koska taksikorttia käyttämällä on matka hoitunut ja hoitiu nytkin. Lisäksi taksiyrittäjät eivät saa kunnon korvauksia, koska niitä on hinnoteltu niin alas, että niillä ei yrittäjät elä ja maksa velvotteita. Espoo haluaa rakentaa kalliin järjestelmän millä rahastaa muita kuntia. Eli asikaat jäävät ilman palvelua ja Espoo nappaa rusinat pullasta!
Tutius
Julki vain ketkä ei uskaltaneet irtaantua näin hullusta systeemistä. Perusteena ei hyvä, ettei siihen päästä myöhemmin liittymään. Miksi pitäisi päästä, kun nyt nähdään miten heikosti toimii Espoossa. Facebookissa oivallinen ryhmä näiden kokemusten lukemiseen.

Herää kysymys oikeasti välitetäänkö esim. Nuorista vpl:n mukaisia taksimatkojen käyttäjistä, kun ei kyetä omista pitn huolta toimivan järjestelmän kanssa. Puhumattakaan vanhuksista.

Toivottavasti vaalien jälkeen olisi viisasta porukkaa, jotka jättäisivät liittymättä ja irtaantuisivat kokonaan tästä. Kuitenkin muutaman vuoden päästä nämäkin matkat ovat maakuntien vastuulla.
Anonyymi
Kunnanhallitus ei uskalla tahdä päätöksiä ja ottaa vastuuta. Kiitos demarit ja Pro Kirkkonummi vastuun pakoilusta. Vaalien jälkeen on sitten helpompaa liittyä, kun kielen voi ottaa pois äänestäjän takapuolesta.
Umpirauhanen
Kuka nyt ennen vaalit uskalla tehdä mitään päätöksiä, siinähän voi olla oma paikka vaarassa. Heti kun on tullut valituksi voi kääntää kelkka.
Politiikka.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä