(39) kommenttia

Kirkkonummen selvitys: Kunnan oma valvonta pysäköintiin on saatava – näin järjestelmä on Keravalla toiminut

Yksi ongelma Kirkkonummen pysäköintialueilla on asuntovaunujen ja vastaavien säilyttäminen pitkiäkin aikoja luvattomasti. (kuva: Kirkkonummen kunta/pysäköintiselvitys)

Kirkkonummen kunnan tekemän selvityksen yksiselitteinen johtopäätös on, että kunnallinen pysäköinninvalvonta on käynnistettävä. Millään muulla tavalla pysäköintiä ei saada kuriin.

Kunta on tehnyt tänä vuonna lähes 30-sivuisen selvityksen pysäköinnistä yleisillä alueilla.

Kokemuksia on kysytty myös kunnista, joissa kunnallinen valvonta pysäköinnissä on ollut jo pitkään käytössä.

Pysäköinnin järjestykseen saattamista on Kirkkonummella tällä erää selvitelty kolmisen vuotta ja erilaisia vaihtoehtoja mietitty.

Liikennemerkkejä ja aikarajoituksia on lisätty huomattavasti. Yleisesti on kuitenkin todettu, että sääntöjä ei noudateta, koska valvontaa ei ole.

Kirkkonummella vain poliisi voi antaa pysäköintivirhemaksuja, joka on tällä hetkellä 25 euroa. Kunta on esittänyt sisäministeriölle virhemaksun tuplaamista 50 euroon.

Poliisi on puolestaan todennut, että sillä ei ole resursseja hoitaa valvontaa.

Kunnan selvitykseen on kysytty kokemuksia muun muassa Järvenpäästä ja Keravalta, joissa kunnallinen pysäköinninvalvonta on ollut yli 10 vuotta.

Kummassakin kaupungissa ainakin viranhaltijoiden mukaan kokemukset ovat olleet hyviä.

Keravalla kaupunki on määrännyt vuosittain noin 3 500 virhemaksua, jotka ovat 50 euroa. Tuloja on kertynyt vuosittain noin 175 000 euroa.

Vuosin kokemuksen mukaan 91 prosenttia Keravalla maksaa mukisematta maksun ja 9 prosenttia vaatii oikaisua. Oikaisupyynnöistä 4 prosenttia on hyväksytty.

Keravalla on kaksi pysäköinnintarkastajaa. Lisäksi tarvitaan pysäköinninvalvoja, jonka on juristi ja usein hoitaa muiden töiden ohella valvontaa eli lähinnä oikaisujen käsittelyä.

Keravalla kustannukset pysäköinninvalvonnasta ovat olleet vuodessa noin 150 000 euroa ja kunnalle on jäänyt tuottoa normaalisti 10 000 – 30 000 euroa vuodessa.

Keravalla on lähdetty siitä, että järjestelmä kustantaa itse itsensä. Valvonnan päätavoite on saada pysäköintiä kuriin ja siinä on Keravalla kokemusten mukaan onnistuttu.

Myös Kirkkonummella olisi tuoreen selvityksen mukaan tavoite saada virhemaksuilla sen verran kokoon, jotta järjestelmän kulut voidaan kattaa.

Nykyisen lain mukaan korkein virhemaksu Kirkkonummen tapaisessa kunnassa voi olla 60 euroa.

Kirkkonummen yhdyskuntatekniikan lautakunta käsittelee pysäköintiselvitystä ja mahdollisia jatkotoimenpiteitä 28.10.

Lautakunnan esittelijä ehdottaa, että kunnallisen pysäköinninvalvonnan järjestämistä ryhdytään selvittämään Kirkkonummella.

> Poliisi: Kirkkonummella useita satoja virheellisiä pysäköintejä päivässä – Pitäisikö kunnan palkata ”parkkipirkot”? (Viisykkönen 25.10.)

(39) kommenttia
Kommentit (39)

Kommentit (39)

Sivut

Voi että, "Lautakunnan esittelijä (=virkamies)" esittää maallikkolautakunnalle, että AINOA tapa päästä eroon väärinpysäköijistä olisi palkata "virkamies" tai oletettu "virkahenkilö".
Tämä palkattu virkamies hankkisi kunnalle sakkorahoja palkkansa eteen. Mitä virkamies maksaa kunnalle? Erottamattoman virkamiehen työpaikan, ellei tee virkavirhettä, eläkkeelle saakka.
Mitä maksaa ulkoistettu yksittäinen valvontayhtiö, joku "Parkki Pirkko Oy" . No ei mitään.
Parkki Pirkko Oy hoitaa valvonnan, sakottaa väärinpysäköinnistä ja kerää yhtiölleen riittävästi sakkorahaa, että saan parkkipirkkonsa palkat maksettua. Kunnan maksama raha on ainoastaan hetki kuntajuristin työaikaa, pala paperia ja Kunnanjohtajan arvokas työsopimuksen hyväksyntä-allekirjoitus.
ei bii cii
Juuri näin Jukka ja hyvä hanke.. Olen 100% samaa miltä kanssanne.. Toivottavasti hanke toteutuu.. Jos ei täytynee valistaa kunnan päättäjiä vaikka kuvin autoista, jotka ovat pysäköintikieltoalueilla ja jalkakäytävillä.. Napsikaa niitä ja lähettäkää kunnan Palaute sivujen kautta... Eiköhän ala vaikuttaa:)
Hyvä hanke peukkua
Kyllä pitäisi saada joku kuri jotka eivät ymmärrä että viheriöt ei ole parkkipaikkoja
Autokouluun
Pysäköintivirheiden tarkkailun ja laskuttamisen ulkoistaminen olisi kunnan kannalta halvin ja tehokkain tapa saada asia kuntoon.
Yksityinen pysäköinninvalvoja-yrittäjä työllistaa useita ihmisiä ja saa kaikille kustannuksilleen hyvä rahallisen katteen sakkomaksuista. Kunnan vain olisi tehtävä sopimus asinomaisen yhtiön kanssa ja jäädä odottamaan tuloksia. Ainakin kokeeksi.
Tietenkin vihervasemmisto haluaisi lisää virkamiehiä, mutta kun yritteliäisyys on tehokkain ja halvin tapa (kunnalle) hoitaa asia, niin olisi hauska kuulla, miksei ulkoistaminen kävisi...
Jukka Tapani
@väärinparkkeeraja Vääränen

Tällä palstalla haukutaan kaikkea. Joskus näkee jonkun positiivisen kommentin, mutta hyvin harvoin. Se että nyt haukutaan autoilijoita on nyt vain hetkellinen purkaus. Tänne kirjoittavat kaikki narisijat jotka ovat periaatteessa toista mieltä.

Toimitus voisi vähän joskus katsoa, onko kaikki nämä valitukset ihan julkaisemisen arvoisia...
Kaikki on ilmeisesti ihan p...stä
Vääränen---eikös tässä olekin kyse autoilijoiden törttöilyistä,ei kaduntallaajista.Parkipaikkojen puutetta valittavat voisivat ottaa sen puusilmän käteensä ja katella hieman ympärilleen.Keskustassa parikin P-taloa huutaa tyhjyyttään ja toimivat lähinnä nuorisotiloina.
hyvä hanke
Hyvä hanke... Olemme samaa mieltä asiasta:) Väärin pysäköivät autoilijat vaan kuriin ja enemmän huomiota jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuteen! Kiittää luonto ja kroppa. Ne jotka eivät halua liikkua keskustassa jalan /pyörällä joutavat viedä autonsa sallituille parkkipaikoille. Iso sellainen on kirjaston takana.. Siitä kyllä pystyy lähes jokainen kävelemään palveluiden ääreen... Muu on laiskuutta ja välinpitämättömyyttä!
Hyvä hanke-paras hanke
Tällä palstalla ej muuta tehdään kun
haukutaan autoilioita,
tuli vaan mieleen että ketkä nämä ihniset
ovat ? Kun kylällä liikkiuu niin niitä jalankulkioita ej näy ollenkaan.
Mahtaako olla niin että autoiliaa
haukku toista autoiliaa ?
väärinparkkeeraja Vääränen. . . . . . .
Kysymys on siitä, paljonko virkamiehet kaavoittavat parkkipaikkoja uusien asuntoalueiden kaavoituksessa. Vihreä Usko siihen, että julkinen liikenne valtaa alaa ja täyttää tarpeet, on utopiaa. Lautakunnissa ei virkamiesten päätösehdotuksia hevin muuteta, se on aina ison poliittisen väännön takana ja harvoin onnistuu. Eihän virkamiehiä kuntamme talousasiat kiinnosta, harva virkamiespäättäjistä edes asuu Kirkkonummella. Eli ollaan tyytyväisiä, ettei uusia virkamiehiä eli parkki-Pirkko-oletettuja otettaisi kunnan hulppeaan erottamattomaan virkamiehistöön. Varjele meitä!
ABC
Tarve ja kustannukset eivät vielä kohtaa. Tulevaisuudessa ehkä. Järkevämpää sijoittaa nämäkin kunnan roposet tässä vaiheessa parkkialueiden laajentamiseen ja muutaman uuden rakentamiseen täälläkin mainituille ongelma-alueille. Kaikilla parempi mieli. Parkki Pate ja muut verenim… hoitaa kyllä ilolla tarvittaessa liikepaikkojen edustat niin että ”Matti saa sen emännän kippaamisesta kaupan eteen aina kirjallisen diplomin”. Itseasiassa näin jo osin tapahtuukin. Kirkkonummen kunnan ”selvitykset” kyllä tiedetään kun kunnan taloutta katsoo niin selitysten puolelle on mennyt toistaiseksi aina. Kerava benchmarkina on låhtökohtaisesti harhaanjohtava koska se on tiivisti rakenettu kun K-nummi pirstalainen hyvin laajalla alueella.
Ilon kautta
Ei taida se drooni osata kirjoittaa sakkolappua.Tämä on toteutuessaan yksi parhaista päätöksistä kunnassa.Jo 12 sakotettua/pv. kustantaa toiminnan.Vaikka aikaa myöten rikkeet vähenevät, aina jää kuitenkin niitä puupäitä jotka vähät välittävät yhteisistä säännöistä.
hyvä hanke
Jos kunta ei ota pysäköinninvalvontaa niin poliisin on pakko ryhtyä toimiin!! Ei voi olla niin, että autot ovat jalkakäytävän tukkeena tai, että kone käy tuntikausia tyhjäkäynnillä!!! Lisää valvontaa vaadittava sitten kunnan toimesta Espoon poliisilta..
Pakko tehdä jotain...
Mahtanee yksi Pirkko riittää 200.000e saa joka kadunkulmaan jo yhden seisomaan vai onko Pirkolla noi hyvä liksa
Anonyymi
Kyllä kirkkonummen kunta tekee suuren
virheen, joss aikoo tuhlata 200,000 euroja
vuodessa näihin parkkipirkkojen
pestaamiseen. Ne rahat manevät
Kankkulan kaivoon niin kun ennenkin on
tapahtunut veronmaksajien raholle.
Kyllä niitä väärin parkkerauksia tapahtuu,
ja tulee aina olemaan pieni riesaa niin
kauan me autoja käytetään.
Nytt olisi odottettava kunnes se uusi
Droonivalvonta on valmiiksi kehyttetty,
siitä on tulossa halvempi ja tehokkaampi
valvontasysteemi.
Pirkot pois, ja Droonit ilmaan ! boomeri, tietää ! .. .
Nu har vi valt in en sådan kommunfulmäktigegrupp, som inte kan
avgöra en så liten och änkel sak som att
skall vi ha lappliisor eller inte?
Om man måste fråga råd av grannkommuner I en så här liten sak,
så hur skall våra beslutsfattare klara sig
när större och svårare frågor kommer
upp på dagordningen.
Okunnighet är ett stort "förfång" .
Ihmiset parkkeeravat miten sattuu koska tietävät että ei ole valvontaa eikä ole minkäänlaista mahdollisuutta saada sakkoja. Jos kuitenkin sellainen mahdollisuus olisi, niin ehkä ajattelisivat toisin.

Jos tekisi sellainen sopimus poliisin kanssa että joskus, epäsäännöllisin väliajoin, tekisivät iskun ja laputtaisi kaikki väärinpysäköydyt autot, niin ehkä tapahtuisi muutos. Menisi poliisille muutama tunti sellaiseen iskuun, ehkä heillä olisi resursseja siihen, vaikka ei yleensä ole aikaa...
Toimisiko?
Eipä noi asuntoautot ja perävaut ole jalkakäytävillä parkissa mutta henkilöautot Kyllä on pitkinä jonoina
Laiskiaiset
Sinä pimeä mökki... Uusia parkkitaloja ei tarvita, tilaa on.. Ongelmana patalaiskat autoilijat, jotka eivät pysty liikkumaan metriäkään.. No.. kun tarpeeksi laputetaan tervejärkiset alkavat pitää autot poissa pysäköintikieltoalueet, jalkakäytäviltä yms.. Idiootit sitten ovat erikseen.. Niitä varten on poliisi!!
Keinoja löytyy..
Nimimerkille ”turha keksiä tekosyitä” tämäpä juuri on sitä Kirkkonummelaista logiikkaa mistä kerroit. Jos oikein satoja autoja päivässä kuten kerroit niin olisikohan se uusi parkkipaikka tai nykyisten laajennus kuitenkin parempi vaihtoehto kun laittaa ne Pirkot pyörimään sinne lappujensa kanssa :D
Ei uudet parkkipaikat ongelmaa poista kokonaan mutta ei kyllä ne Pirkotkaan - edes Helsingin ydinkeskustassa. Positiivisuuden kautta…
Säkillä valoa pimeään mökkiin :)
Hei haloo!!! Keskustassa on runsaasti sallittuja parkkipaikkoja Mutta ongelma on se, että autoilijat ovat super laiskoja eivätkö halua kävellä metriäkään ylimääräistä. Oven eteen päästävä ja auto oltava käynnissä, kun emäntä käy kaupassa!!! Ihan turha venkoilla mitään muuta.. Tähän on saatava muutos...
Ei mene läpi teidän selitykset....
Minäkään en ole koskaan kokenut että väärinpysäköinti olisi mikään hirvittävä ongelma kunnassa. Toki varmasti poikkeuksia löytyy missä (väärin) pysäköinti aiheuttaa ongelmia mutta niihin terveempi ratkaisu olisi kehittää pysäköintipaikkoja kuten moni täälläkin on ehdottanut.

Sitten taas tämä taloudellinen vertailu johonkin Keravan kaupunkiin on niin hölmöä kuin olla saattaa. Koetetaan perustella tätäkin päätöksentekoa täysin utopistisilla taloudellisilla laskelmilla ja vertauksilla jotka eivät takuulla tule toteutumaan.
Jos valvontaa halutaan niin pitäisi sitten vain hyväksyä/varautua siihen että se tulee maksamaan kunnalle. Siitä ehkä joku osuus saadaan kuitattua sakkotuloilla. Ei niin että sille lasketaan heti kättelyssä jotain tuottoa.
Kohta ollaankin sitten taas ihmettelemässä miksei kunnan talousarviot pidä ja miinuksella mennään.
Rahalla saa
Näin meillä!! Ei todellakaan ole kyse jostain Puppejen mersuista, jotka eivät ole saaneet paikkaa!!
Vastustajat eivät selvästikään asu keskustan alueella tai ovat silmät ummessa. Tulkaa katsomaan Finnsbackaan ja torin luokse väärin pysäköityjen autojen määrää!! Satoja autoja päivässä.. Eiköhän 50,00 voittolappu muutaman kerran rajoita pysäköinti intoa tai sitten hinausauton lasku... Hyvin yksinkertaista.. Laki on laki kaikille piste......
Turha keksiä tekosyitä rikkeille!!!
Jo pelkästään Gesterbyssä on jatkuvasti toistasataa väärin pysäköityä autoa. Kyllä niitä tuloja tulee. Varmasti väärin pysäköinti vähenee virhemaksujen kirjoittelun myötä, mutta viihtyvyys ja ajoneuvojen kulku paranee. Vaikka ei kattaisikaan täysin kuluja, niin on tervetullut uudistus. Toinen asia on sitten, mihin kaikki autot esim. Gesterbyssä laitetaan? Olisiko entisen lämpökeskuksen paikalle parkkitalon rakentaminen järkevää? Se on keskeinen paikka alueella, johon em. rakennelma voisi sopia.
Kuntalainen
Onkohan kunnan herroilla taas kerran harkintakyky pettänyt. Keravalla on n. 35 000 asukasta hyvin pienellä maantieteellisellä alueella. Kirkkonummi taas pirstoutunut kylien yhteisö hyvin laajalla alueella. Kirkkonummen kirkonkylällä joka vastaa Keravaa on reilu 20000 asukasta. Koko Suomen mittakaavassa tämä ei täytä kunnolla edes maakuntakeskuksen kriteereitä. Maakuntakeskusten osalta tiedetään se, että pysäköinninvalvonta ei siellä ole aiheuttanut kun hirveän sopan ja julkisen keskustelun sen alasajosta, Kirkkonummen kirkonkylän keskustassa kun ajelee påivittäin niin aina on saanut parkkipaikan hyvin myös ns. ruuhka-aikoina - ennemmin epäonnistunut keskusta näyttää tyhjältä. Iso osa valtakunnallisista ketjuistahan sieltä on no jo nostanut kytkintä. Kertoo paljon. Pysäköinti ongelma on pääosin täysin tekaistu kuvio / ongelma, Veikkaan että tässäkin on todellisuudessa takana mallioppiminen ja / tai se, että joku Puppe ei ole taas saanut Mersulleen parkkipaikkaa ja soittanut kunnanhallitukseen kaverilleen, että meillä on taas jätte iso ongelma. Näinhän nämä kuviot täällä valitettavasti menevät, Olematonta ongelmaa yritetään ratkaista nyt rangaistusten kautta kun nämä parkkipirkkoihin poltettavat rahat kannattaisi ennemmin ohjata pysäköinnin / pysäköintialueiden laajentamiseen ja rakentamiseen. Pysäköintialueiden kokohan oli se suuri ongelma esim. kesällä joidenkin luonto -ja virkistysalueiden osalta, joista mm. Viisykkösen kirjoitti. Sakkoja antamallahan tämäkin ongelma ratkeaa Kirkkonummelaisen logiikan mukaisesti :) Tämä koko kuvio on logiikaltaan ihan sitä samaa sontaa ja sumutusta kun se, että valaistujen kuntoratojen heikkoa kuntoa kerrotaan kunnan toimesta korjattavan hoitoluokituksen nostolla tai että kunta on kohta kaksi vuotta kalliin konsultin kautta selvittänyt keskusmetsän kuntopolkujen rakentamista. Lopputulos näistä se, että Jerikonmäki tulvii edelleen säännöllisesti, Masalan kuntorata on hyvää vauhtia metsittymässä / kasvamassa umpeen jne.
Näin meillä
Espoolaisia emme ole emmekä espoolaisiksi muutu, siis olkaamme kirkkonummelaisia.
Timo rantanen
Laglydig parkerande bilist. . . ...

Så du menar att du vet var man får parkera men ändå parkerar du på gångvägen och torget ?
Hur mycket förtjänar komunen på alla hundrastplatser dom byggt då ?
Jo tack till Lapplisa.
Laitetaan samalla myös kaavoitus kuntoon. Indeksi parkkipaikkojen määrästä per huoneisto on tällä hetkellä aivan järjetön. Käykää katsomassa esim. Sarvvikia - tien laidat asukkaiden autoja täynnä kun parkkipaikkojen määrä uusien talojen pihoissa ovat alimitoitettuja.
Valoja valoja
Sinänsä noita väärin pysäköityjä autoja on ympäri kuntaa, vaikka monet ei aina ymmärrä pysäköivänsä väärin. Lisäksi noita asuntovaunu/traileri/peräkärry yms muita ”varikkoja” näkyy monessa paikassa. Hyvä, jos nämä saadaan kuriin. Mietin kuitenkin, että ”riittääkö” sakkotuloja sitten tarpeeksi myös tulevaisuudessa, kun ihmiset ovat säännöt oppineet.
Pete H
Ongelmahan ei koske pelkästään keskustaa vaan kaikkia kunnan taajamia.
"Turhia" merkkejä tienvarret täynnä ja ketään ei kiinnosta. Kerran viiteen vuoteen jos saa 25€ laskun niin pysäköinti on suorastaan edullista.
Äölk
Masalan Hulluksentiellä pysäköidään lähes ympärivuoden kääntöpaikan pysäköintikieltoalueella. Välillä jopa niin ettei läheisiltä parkkialueilta tahdo päästä ulos. Talvella tilanne on ihan karmea. Todellakin tervetullut valvonta tämä! Tätä muutosta vastaa protestoivat ne, jotka ovat tähän asti pysäköineet väärin tai miten sattuu.
MilouX

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä