(37) kommenttia

Kirjaston hinta on nyt laskettu sentilleen – kustannukset nousivat alkuperäisestä noin 130 prosenttia

Uusi kirjasto avattiin lokakuun alkupuolella noin 14 kuukautta myöhässä alkuperäisestä rakennusaikataulusta.

Kirkkonummen uuden pääkirjaston rakentamiskustannukset on selvitetty ja listattu desimaalin tarkkuudella. Samalla on selvitetty, miksi projektissa kävi niin kuin kävi.

Monivaiheisessa ja monivuotisessa projektissa kustannukset karkasivat pahasti käsistä.

Ylimääräisiä kustannuksia tuli muun muassa pääurakoitsijan konkurssista, mutta myös alkuperäisissä kustannusarvioissa oli paljon heittoa.

Kirjaston peruskorjauksen ja laajennuksen hinta on tarkalleen 21 190 387,32 euroa, ilmenee projektin loppuselvityksistä.

Summa ei ole kuitenkaan aivan koko totuus. Siitä puuttuu noin 800 000 euroa ylimääräisiä kuluja, jotka aiheutuivat konkurssista.

Niitä ovat esimeriksi suojaus-, siivous- ja asianajajakuluja, joita ei tilinpäätöskäytäntöjen mukaan voi kirjata rakennuskustannuksiksi. Loppusummassa ei myöskään ole kaikkia kalustamisen kuluja.

Koko summa ei tule Kirkkonummen kunnan ”piikkiin”. Kunnalle on tulossa varmuudella rahaa rakennusaikaisesta vakuudesta, kirjastohankkeen valtionapua ja joitakin pienempiä saatavia vielä noin 3,1 miljoonaa euroa.

Konkurssipesältäkin voidaan saada jotain, mutta sen mahdollisuus on todennäköisesti hyvin pieni.

Joten kunnalle rakennushanke maksaa noin 18,1 miljoonaa euroa.

Kun kirjastohankkeeseen päätettiin ryhtyä kuutisen vuotta sitten, rakentamisen kustannusarvio oli noin 9,2 miljoonaa euroa.

Nyt siis päädyttiin lopulta runsaaseen 21 miljoonaan euroon, joten ylitystä tuli noin 130 prosenttia.

Loppuraportissa on hyvin tarkkaakin kustannusselvitystä. Kun SRV jatkoi hanketta projektiurakkana konkurssin jälkeen, kaikki laskut maksoi kunta.

Raportin liitteenä on noin 30 sivua erilaisia kuluja yksityiskohtaisesti. Esimerkiksi roskasäkkejä on ostettu työmaalle ainakin kerran 14,69 eurolla. Kuitti on siis tallessa.

Koska projekti ei mennyt kuten piti, kunnan sisällä on tehty pitkä selvitys syistä ja asioista, joista voidaan ottaa opiksi.

Raportit ovat tulossa palvelutuotannon lautakunnan käsittelyyn 25.11.

> Kirjastohanke on ollut harvinaisen mutkikas − näin asia eteni yli 6 vuotta urakoitsijan konkurssiin (15.3.2019)

(37) kommenttia
Kommentit (37)

Kommentit (37)

Sivut

Kyllä arkkitehdit osaa piirtää mutkia ja kulmia sillä hinta nousee ja perustuu niiden liksaan Kyllä ne osaa
Anonyymi
@ammattilainen Lisäksi kyllä haiskahtaa hieman se että rakennustöissä ei päästy kovinkaan pitkälle ennen kuin ensimmäinen 5 miljoonan lisäbudjetti nuijittiin läpi.
Ymmärrän että oltiin tietenkin pakkoraossa, mutta sitä en ymmärrä miten alkuperäinen budjetti on voinut olla niin väärin laadittu.
Karkasiko toteutussuunnitelmien taso täysin käsistä verrattuna joskus budjetoituun tasoon? Tuntuu hieman ettei tämä ollut oikein kenelläkään tilaajapuolella kontrollissa.

Sitten kun oli myöhästä, oli vain pakko hyväksyä seikka että lisää rahaa tarvitaan jotta rakennus saadaan valmiiksi.
Vaikka Omeran valitettava konkurssi nosti kustannuksia oleellisesti, niin ei se kuitenkaan suurin rosvo tässä keikassa ollut.
Utelias
Kannattaa muistaa miten kirjaston urakkakilpailu aikoinaan eteneni ja siis miten kunta sai omalla kikkailullaan mustan pekan jäämään käteensä.
Ensimmäiseen urakkakyselyyn oli laitettu eräitä aivan kohtuuttomia vaatimuksia, joita ei tarvittaisi jos rakennuttajan (tai hänen konsultin) ammattitaito ja tarkastustoiminta olisi asiallista. Näillä saatiin poissuljettua monta pätevää urakoitsijaa ja hinta pilviin tarjouksen antaneelle. Sitten päätettiin pilkkoa urakka jotta hinta (mukamas) saataisiin alas, eli saatiin uudemman kerran seulottua ehdokkaita pois, kun ei enää monella pätevällä urakoitsijalla riittänyt kiinnostusta ja tiedossa oli että halvin valitaan (ei siis kokonaisedullisin).
Sitten myöhemmin kun valittu Omera teki konkurssin ruvettiin kunnasta selittämään että projektin koko oli jotenkin kokonsa ja hintansa puolesta jollain tavalla "välinputoja" ja sen takia ei saatu isompia, parempia ja vakavaraisempia rakennusliikkeitä kiinnostumaan urakasta.
Kaikki tällaiset selitykset ja toilailut menee läpi sellaisessa päättäjäjoukossa jotka eivät ymmärrä täysin mitä ovat tekemässä ja vastuuntunto puuttuu sekä kustannusten kanssa ollaan huolettomia. Nyt sitten osittain sama porukka käy läpi ja ihmettelee kustannusten nousua ja keksii niille syyt. Muisti tapahtuneesta on nollaantunut.
Toinen porukka on ne jotka osallistuvat projektiin ja haluavat kaikenlaista lisää matkan varrella, mutta eivät ymmärrä että kaikki maksaa. Näitä varten pitäisi mukana olla joku auktoriteetti joka sanoo EI.
ammattilainen
Hieno kirjasto tuli, mutta jälkiviisautena todettakoon että vielä parempi ja halvempi olisi tullut kun vanha kirjasto olisi ensin purettu kokonaan pois.
sdkfz
Kiinni koronan vuoksi heti.. Lapset/teinit levittää tautia koulusta sinne ja sitten vanhempiin ihmisiin :(
Ei hyvä..
Kirkkonummen kirjasto on Hopp Lopp ei kirjasto missä voi rauhassa lukea lehden tai vastaavaa.
Ei todellakaan hyvä asia.
Vai tuli se kirjasto kalliiksi, kaksinkertainen arvioituun!
Viimeinkin valmistunut kirjasto, onko se osa mennyttä kirjastokulttuuria. Jotkut ehtivätkin jo puhua, että valmistuuko se koskaan.
Tietoyhteiskunta ja tekoäly, ovat enemmänkin tietokoneisiin liittyvää, kuin pahvisiin suuriin kirjoihin. Digitaaliset kirjat ovat pienessä koossa ja kevyttä, eivät suuria kirjastorakennuksia kaipaa.
Kaliiksikin moitittu kirjasto, on enemmänkin kokoontumis- ja tapaamis paikka, tottakai, todellakin siellä tulee pyörimään joutilasta porukkaakin. Myös on kustannuksia laskettaessa on otettava huomioon käyttökustannukset, ylläpito, korjaus ja myöhemmin purkukustannukset. Kirjasto on kunnalle ja kuntalaisille suuri menoerä. Sitä minä en sitten tiedä saako kirjastosta vastinetta veromaksajat rahoilleen. Kyllä varmaankin.
Todella hieno ja lämminpaikka, paljon turhempaankin rahaa laitetaan.
Niinhän ne sanovat, että rahalla saa ja persaukiisilta on kaupanteko kiellettyä.

nim. elintasomuukalainen
Miksi ei ole palkattu asiantuntiaa olisi varmaan säästynyt isot rahat ammattilainen ei voi millään erehtyä tollasta summaa
Ojalan laskuoppi
Se joka tilaa niin se maksaa.
Näinkö?
Vain muutama vastuullinen valtuutettu aikoinaan vastusti alkuperäisen budjetin kasvattamista n. 5 miltsillä ja sitten siitähän se vielä pomppasi yli toiset 5 miltsiä lisää. Todella järkyttävä hintalappu ja taas yksi malliesimerkki siitä, miten Kirkkonummella AINA kaikki rakentaminen tulee maksamaan reilusti suunniteltua enemmän.
ex-luottamushenkilö
Voisihan samassa rakennuksessa toimia hyvinkin erilaisia toimijoita, mutta nyt tila on avoin. Osa toki osaa käyttäytyä ja huomioida toisensa hyvinkin. Lasten ja nuorten kuuluukin yhdessä ollessaan ja touhutessaan saada olla omia itseään, mutta onhan tuolla kieltämättä vielä haasteellista. Muutaman kerran jäänyt istumaan siihen portaille ja ilo toki katsella kuinka paljon asiakkaita talossa käy. Mutta levotonta välillä tosiaan.

Lukutoukka
Arvasin jo alunperin kun luin että kirjastoon tulee lasten leikkipaikka, että hyvästi hiljaisuus. Kirjasto on lukemista, ei riehumista varten. Koko maailma ei voi olla lasten riehuntapaikka.
Edes yksi hiljainen paikka
@Jonne3 Tätä vertausta YIT:n silloiseen tarjoukseen olen minäkin kysellyt muutamaan otteeseen. Olisi ihan mielenkiintoista tietää. YIT:n silloinen tarjous ylitti varmasti rakennusbudjetin ja samaan aikaan painoi sitten kiire päälle saada päätös nuijittua koska uhkana oli menettää valtion tuki jos ei rakennustöitä aloitettu ajallaan.
Tässä on varmaan kunnan osalta otettu sitten tietoisia riskejä Omeran valinnan kanssa.

Selailin noita loppuselvityslappuja, mutta niistähän nyt ei selviä mitään. Pitäisi olla budjetti vierellä jotta voisi sanoa mikä on menny vikaan. Tässä voisi Viisykkösen toimitus leikkiä hieman salapoliisia ja kaivaa rakennuksen alkuperäisen budjetin esille ja verrata sitä toteumaan. Olisi hauska tietää mistä näin isot lisäkulut saatiin aikaiseksi.

Utelias
Palvelutuotannon lautakunta käsittelee kokouksessaan 25.11.2020 Pääkirjaston peruskorjaus-ja laajennushankkeen lisämääräraha-anomusta ja selvitystä kustannusylityksistä.
Lautakunnalle esitellään kokouksessa Pääkirjaston taloudellinen loppuselvitys.
Palvelutuotannon lautakunta päättää kokouksessa kuultujen selvitysten jälkeen mahdollisista lisäselvitystarpeista.
Pääkirjaston rakentaminen on toteutettu verovaroin.Kunnan hankkeet ovat julkisia ja niiden rakentaminen tulee toteuttaa harkiten ja kustannustehokkaasti.


Palvelutuotannon lautakunnan jäsen,Pro Kirkkonummi ry

Elina Utriainen
Voi tätä osaamattomuutta!

Ja nyt sitten kirjasto valittaa täällä sivuilla, kun ei osata palvella asiakkaita -ei ole tarpeeksi henkilökuntaa! Kouluttakaa itsenne, kun olette halunneet koko kansan olohuoneen.
Kirjasto
Selvityksessä olisi hyvä olla vielä pohdintaa niiden vaihtoehtojen osalta, joita ei valittu:

1) Hyväksytty kokonaisurakkakilpailusvaiheen ainoa tarjoaja (2017, ainoa tarjoaja YIT)
Tätä hintaa ei ole julkisuuteen tuotu mutta tuskin se nyt oli korkeampi mikä oli nyt toteutunut kustannus.

2) Pilkotussa urakassa pääurakoitsijaksi Omeran sijasta YIT (Omera voitti huomattavasti halvemmalla tarjouksella 9,2M€ vs 13M€, näin iso hintaero kieli kyllä siitä, että toinen on laskenut väärin...)

Yleensäkin näissä isoissa ja vaativissa hankkeissa pitäisi tehdä kriteerit sellaisiksi , että ne suosivat isoja, vakavaraisia ja alalla jo pidempään olleita rakennusfirmoja, joiden voidaan luottaa pystyvän erikoisemmatkin rakennuskohteet toteuttamaan sovitussa aikataulussa, kustannustasolla ja laadulla.
Jonne3
Kunnan päättäjien,kansan edustajat,ministeri eivät tarvitse mitään koulutusta.Kansalaisethan niitä valitsee.
Linkki
Jos ylitykset on hyväksytetty vaaleilla valituilla henkilöillä olisi tämä hyvä tuoda mediassa ennen vaaleja ilmi. Henkilöt voisivat myös itse kertoa miksi päätyivät mihinkin ratkaisuun.

Vastaukset löytyvät varmasti noista dokumenteista, mutta niiden läpikäyminen ilman osaamista on ainakin minulle liian vaativaa. Herkästi tulkitsee jotain väärin tai asiayhteys katoaa.
Keijo
Näillä miljoonilla olisi voitu tehdä paljon muuta, esimerkiksi parantaa kevyen liikenteen väylästöä. Kehittää joukkoliikennettä Veikkola- Kauklahti välillä jne. Entisessä kirjastossa ei koskaan siellä käydessäni ollut ahdasta tai ruuhkaa. Lapsille ja nuorille voisi tarjota joitain muita paikkoja kuin kirjastossa riehumisen.
Kirjaston käyttäjä
Kyllä on laskutaito pettänyt kun noin kallis lastentarha rakennettu onkohan muut tarhat suljettu
Anonyymi
Kuka tätä kaikkea on kontrooloinut, kun näin käyttöönoton jälkeen loppusummaa reknaillaan?
Onko kaikki kulut hyväksytetty ohjeiden mukaan? Kuka on sallinut kaiken tämän ylityksen?
Ihmettelen kovasti
Voin käsi sydämmellä sanoa,jos ite ryssis firmassa noin pahasti,niin olis kengänkuva takamuksessa.Ei auttais mitkään selitykset.
Et sillee.
Kaunis on kirjasto. Joka sentin arvoinen. Valitettavasti kirjasto ei nykyisin ole hiljainen tila enää missään, vaan yhteinen olohuone.
Positive
Heikolla osaamisella saatiin siis aikaiseksi törkeän kallis, ruma, meluisa ja sokkeloinen tivoli. Kirjastohan siitä piti tulla? Tällaisten vastuuttomien päättäjien pitää lähteä!
Kyllästynyt sikailuun
Normaalissa yrityksessä aika huoneesta pihalle otettaisi ks. tapauksessa kellosta ja päälle pamahtaisi vahingonkorvaus vaatimus. Kirkkonummella tämänkaltainen huolimattomuus ja välinpitämättömyys on kuitenkin hyväksytty tapa, joka näkyy niin investoinneissa kun niiden ylläpidossakin. Tämän vuoksi päätöksentekijöiden ja valvontaan osallistuneiden naamakuvat pitäisi aina julkaista näiden uutisfiidien yhteydessä. Valtaan kuuluu aina vastuu - etenkin kun käytetään veronmaksajien rahoja huolimattomasti. Kirkkonummi on tässä suhteessa erikoinen tapaus - kukaan ei puutu eikä ketään tunnu kiinnostavan kun kuntalaisten seteleitä silputaan ikkkunasta yhä kiihtyvällä tahdilla.
Uskomatonta touhua
Joo eniten minuakin nyppii nuo remuavat pennut! Ei ihme, että näitä kauhuteinejä tulee, kun kaikki tehdään penskojen ehdoilla :(
Joku paikka täytyy olla rauhallinen tai sitten vanhempien saatava jälkikasvu kuriin!!
Ei näin..
Viime vuosina melkein kaikki kunnan tilaamat urakoiden hinnat on ylittyneet koskien rakentamista, tietöitä, asematunnelin korjausta jne.jne.
Minkäköhän on koulukeskuksen , hyvinvointikeskuksen ja kevyen liikenteen tien urakoiden ylitysprosentit.? Ja me maksetaan taitamattomien virkamiesten möhläykset plus virkamiehistä ei kukaan ota vastuuta ylityksistä. Raivostuttavaa...
Veronmaksaja
Nyt kyllä herää kysymys minkälainen koulutus on näillä päättäjillä jotka tämän projektin ovat hyväksyneet. 130% ei todellakaan ole pieni heitto!!

Mutta hei! Tuskin he sitä alkavat suremaan, eihän nuo tuhlaa omia rahojaan.

Ja mitä itse rakennukseen tulee... Ruma kuin mikä. Tuo mieleen peltisen ruumisarkun. Pilaa kauniin kivikirkon ympäristön. Ja mitä ihmeen tekemistä meluavilla pikkulapsilla on kirjastossa? Eikö niille riitä leikkipuistot meluttavaksi paikoiksi? Niitähän on nyt rakennettu isolla innolla pitkin puistoja. Ei kirjasto ole mikään päiväkoti, se on kirjasto ja siellä ollaan hiljaa. Moni tulee sinne lukemaan tentteihin. Lue siinä nyt sitten kun kakarat meluavat kurkku suorana.

Homehtumista ja kosteusvaurioita odotellessa
Yksityisessä yrityksessä joku saisi kenkää tämän luokan ylityksesstä. Voisi ehkä olla korvausvelvollinen, jopa.
sivusta
Näistä asioista yleensä päättävät ihmiset jotka katsovat papereita.paperilla asiat näyttävät hyvältä ja varmaan tässäkin tapauksessa ”paras” voitti.mutta oikeassa maailmassa asiat ei suju välttämättä näin.he jotka tutkivat papereita heidän pitäisi tutustua mitä samanlaiset hankkeet ovat ennen maksaneet ja vertailla kustannuksia niihin.
Höpöhöpöjälleen

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä