(3) kommenttia

Isoon datakeskukseen on suunniteltu jo valokaapeleita, yhteydet merenpohjaan – valmistelutöihin on annettu lupa

Datakeskukselle on suunniteltu useita erillisiä tietoliikenneyhteyksiä, joista kaksi (siniset viivat) on Espoonlahden merenpohjan kautta. (kartta: DNA)

Kirkkonummen kaikkien aikojen suurimman investointihankkeen valmistelutyöt ovat jo pitkällä. Datakeskuksen vaatimia järeitä tietoliikenneyhteyksiä on suunnitellut Espoonlahden kautta.

Aluehallintovirasto on antanut valmisteluluvan DNA Oyj:lle valokaapeliyhteyksien rakentamiseen Espoosta Kirkkonummelle Espoonlahden merenpohjaa pitkin.

DNA on suunnitellut neljä tietoliikennekaapelia Kolabackenin datakeskukseen merenlahden kautta.

Datakeskus on Fortumin ja EKE-yhtiöiden suurhanke, jossa yhteistyökumppani on Microsoft. Vastaavanlainen hanke on myös Espoon Hepokorvessa.

Kirkkonummen kunta on hyväksynyt datakeskuksen alueelle uuden asemakaavan, joka ei ole vielä lainvoimainen, koska siitä on valitettu.

Datakeskuksen suunnittelutyöt ovat jo olleet käynnissä jonkin aikaa. Alueen katuja ja infraa suunnitellaan sekä sähkövoimalinjaa Espoon Mankista.

Aluehallintovirasto on antanut DNA:lle luvan tehdä valmistelutöitä Espoonlahden rannoilla tietoliikennekaapeleita varten.

Luvan myötä yhtiö voi jo alkavana kesänä rakentaa kohteita rannoilla, joissa valokaapeliyhteydet nousevat ylös merenpohjasta. Kyse on lähinnä pienimuotoisten liityntäkaivojen rakentamisesta.

Jos hanke ei jostain syytä toteudu, on kohteet rannalla ennallistettava. Varsinainen vesioikeudellinen lupa kaapeleiden laskemiseen Espoonlahden pohjaan ei ole vielä lainvoimainen.

Hankkeen tarkoituksena on datakeskuksen tietoliikenneyhteyksien toimintavarmuuden parantaminen.

DNA aikoo rakentaa varmennetut valokuitukaapeloinnit datakeskuksen konesaliin.

Varmentavia toisistaan erillisiä kaapelointeja rakennetaan neljästä kuuteen kappaletta, joista kaksi rakennetaan merialueen kautta.

Kummankin reitin pituus merialueella on noin 1,2 kilometriä.

Optisessa kuitukaapelissa ei kulje virtaa, eikä siitä aiheudu sähkömagneettista säteilyä.

Lue lisää:

> Microsoft on Kirkkonummen ja Espoon datakeskusten yhteistyökumppani (Viisykkönen 17.3.2022)

> Ison datakeskuksen rakentamiseen tuli ainakin viive – uudesta kaavasta valitettiin oikeuteen (Viisykkönen 11.10.2021)

> Datakeskus vaatii paljon sähköä, jota ei riitä Kirkkonummella – suurjännitekaapeli pitäisi vetää Masalan kautta Espoosta (Viisykkönen 16.4.2021)

(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

No vauhtia kyllä mutta vielä tulee ongelmia kun Luomalaiset vastustaa sähkökaapelin sinne Mankista joka on hyvin tärkeä laitokselle.
Helposti viiästyy.
Kai tääkin johkin kaatuu
Juppi
Ompas hieno homma jotakin saadaan aikaseksi ei muuta kun vauhtia hankkeeseen.
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä