(23) kommenttia

Arkkitehdit paheksuvat: Seurakuntataloa ei saa purkaa – ”Suunnittelijansa merkittävimpiä kohteita”

Kirkkonummen seurakuntakeskus on valmistunut nykyasuunsa 1984. Talo on tällä hetkellä suljettu ja rakennuksessa on ollut sisäilmaongelmia.

Kansainvälinen modernin arkkitehtuurin suojeluun keskittynyt järjestö on puuttunut Kirkkonummen seurakuntakeskuksen purkupäätökseen ja vaatii ely-keskukselta toimia rakennuksen säilyttämiseen.

Kirkkonummen seurakunnat on päättänyt purkaa seurakuntakeskuksen sen huonon kunnon ja kalliiden korjauskustannusten takia.

Purkupäätökseen on puuttunut Docomomo Suomi Finland ry, joka edustaa kansainvälistä modernin arkkitehtuurin suojeluun ja dokumentointiin erikoistunutta järjestöä.

Vuonna 1984 valmistunut Kirkkonummen seurakuntakeskus kuuluu arkkitehti Juha Leiviskän (s. 1936) merkittävimpien kohteiden joukkoon, järjestö toteaa.

Kirkkonummen seurakuntakeskus on erittäin edustava rakennus ajalta, jolloin Leiviskä teki läpimurtonsa Suomen arvostetuimpien arkkitehtien joukkoon.

Rakennus on saanut huomiota myös ulkomailla, ja sitä on esitelty kansainvälisissä arkkitehtuurijulkaisuissa, vetoomuksessa todetaan.

Docomomo Suomi korostaa, että sisätiloiltaan rakennus on pienoiskaupungin kaltainen monimuotoisine tiloineen ja näkymineen ja siellä käy myös ilmi Leiviskän erityinen tapa hyödyntää luonnonvaloa.

Yhdistys on pyytänyt ely-keskusta asettamaan rakennuksen vaarantamiskieltoon, jotta sen purkamista ei aloitettaisi.

Docomomo Suomi Finland esittää lisäksi, että seurakuntakeskuskus suojeltaisiin.

Rakennusta ei ole suojeltu kaavoituksen yhteydessä, eikä rakennussuojelulain nojalla. Siten sen purkamiselle ei ole tällä hetkellä mitään juridista estettä.

Esityksessä todetaan, että kohde on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan, ja rakennusperinnön suojelulain edellytykset toteutuvat seurakuntakeskuksen kohdalla.

Docomomo International on vuonna 1988 perustettu kansainvälinen modernin arkkitehtuurin tutkimus- ja suojelujärjestö.

> Seurakuntatalo päätettiin purkaa – talo on jo tyhjillään, eikä jo kerran päätettyä peruskorjausta tehdä (Viisykkönen 8.12.)

(23) kommenttia
Kommentit (23)

Kommentit (23)

Outo ajatus, että seurakunta olisi museo, joka ylläpitää tyhjää rakennusta ja maksaa isot kulut? Seurakunnalla on jo nyt rasitteena liikaa tyhjiä tiloja: Lyan, homeinen ja purettava; Vanha pappila, käyttökiellossa sekin; nyt iso seurakuntatalo - ei voida korjata millään järkevällä summalla, käyttöökiellossa. Pienenevän seurakunnan kaikki varat menevät tyhjien tilojen ylläpitoon, toimintamenoista karsitaan: väkeä potkitaan pois koko ajan. Kuka maksaa tämän ison museo-rakennuksen, jota seurakunta ei todellakaan tarvitse? Arkkitehtien tulee löytää maksaja ja museopaikka, jonne tämä siirretään tai taho, jolle tämä rakennus kelpaa, joka maksaa kulut. Tyhjillään rakennus menee pilalle ja on kummitustalo vailla vertaa - millainen kaunistus laho kummitustalo sitten olisi? Eikö rakennus ole vain ja ainoastaan käyttöä varten, ei rakennuksia pystetä ikuiseksi ja lahoamaan?
Nykänen
Seurakuntatalo on näin tavallisen kuntalaisen näkökulmasta tosi hieno, ainutlaatuinen ja erikoinen rakennus.
Mutta: kommentoida täytyy, että siellä kun on käynyt esim. konsertissa, vaatteet on täytynyt sen jälkeen tuulettaa tai pestä, sen verran epämiellyttävä homeen tai tunkkaisuuden haju on vaatteisiin sieltä tarttunut.
Johanna
Kirkkonummen arkkitehtonisesti kaunein rakennus, ei epäilystäkään. Toivottavasti suojellaan!
Heino
Onhan tuo kaunis, mutta taas toimivuuden ja terveyden kustannuksella. Jos seurakunnalta tai vaikka noilta arkkitehdeiltä rahoitus korjaukseen löytyy, niin hyvä, mutta kunnan rahoja tuohon ei pidä laittaa.
Nina
Kirkkonummen kunnan ja seurakuntien rakennukset ovat huoltovapaita.
Mitä kuuluu muuten pappilalle ( home haisee 100m päähän)?
Ammattitaitoa on olemassa
Harmi jos puretaan mutta mitään sika kallista korjausta ei ymmärrettävistä syistä kannata tehdä.. ellei sitten jossain ole ylimääräistä rahaa? Tuskin on.
Tuo kompleksi on hieno ja osa keskustan komeaa arkkitehtuuri kokoelmaa jos näin voi sanoa. Löytyy aika erinäköisiä kyhäelmiä. Kirkko on toki se kaunein!
hei
En kyllä arkkitehtinä hirveesti rintaa röyhistelis,jos tönö on purkukunnossa 40v jälkeen.
Tarttis tehrä jotain.
Arkkitehdit pistää vaan hatun kiertämään,sillä siitä selvitään.
Jepulis.
Minä paheksun sitä että näitä helposti homeeseen meneviä taloja saa edes rakentaa.
Suomessa on pystyssä keskiaikaisia kirkkoja. Niissä on harjakatto ja räystäät. Norjassa on 1000 -vuotisia puukirkkoja. Niissä on harjakatto ja räystäät. Yhtää yli 100 -vuotiasta tasakattoista puurakennusta ei taida olla pystyssä, ei ainakaan pohjoismaissa.
Paheksun, paheksun
Docomomo International ja Museovirasto on samallaisia jarruja. Käytettävyys ja arjen tarpeet eivät merkitse mitään, pilalle mennyttä pitää varjella ja suojella muiden arvojen kustannuksella. Omistajan pitäisi saada tehdä rakennukselleen mitä parhaaksi näkee, ja vaikka purkaan keneltäkään kysymättä.
Mestari
Olisko niin että talon huollot on jäänyt tekemättä ??
X företagare
Talo on hieno ja se on osa kirkkonummelaista keskustamaisemaa. Silti täytyy pitää järki päässä ja osata myös luopua. Rakennus ei mielestäni ole erityisen kaunis, eikä sen tilankäyttö tehokasta. Purkamalla ja rakentamalla uusi saadaan kustannustehokkaasti juuri nykyään toimivan modernin seurakunnan tarpeiden mukaiset tilat. Tämä on tarpeen tehdä nopeasti, jotta (seura)kuntalaisille saadaan taas mm. kulttuuritapahtumille soveltuvat tilat käyttöön.
Pavel
Kauneimmat eri aikakausilta: kirkko, seurakuntatalo ja kirjasto.
Muilla keskustan rakennuksilla ei oikein ole kauneusarvoa.
Esteetikko
Ammattiväki taitaa olla oikeassa eli purkamis-intoon kiihkoutunut väki ei tajua asian kokonaisuutta....
Staffan
Arkkitehtien kotkotukset tulevat kalliiksi.Finlandiatalo hyvä esimerkki.
Nurin vaan.
Laittakaa Docomono maksamaan korjaus!
Jo muuttuu ääni kellossa..
Minun mielestä hienoin talo Kirkkonummella. Toivomus että talo korjataan. Seurakunnalla luulis rahan riittävän siihen.
Sirpa
Voisihan seurakunta myydä rakennuksen maapohjan käyvällä hinnalla.
Antti
Ulkomailla ei ole esitelty rakennuksen sisäilmaongelmia. Lisäksi sisätilat ovat aivan liian sokkeloiset, lähes mahdottomat liikkua rollaattorin, pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa.
Felix
Purkakaa pois ja äkkiä. Kukaan ei jää kaipaamaan.
Tomppa
Pahempiakin on korjattu ja tämä on kuitenkin helpoimmasta päästä. Toivottavasti ei ehditä purkua aloittaa ennenkuin todelliset asiantuntijat pääsevät tutkimaan mikä kannattaa ja mikä ei. Pelkästään seurakunta ei saisi yksin asiaa päättää etenkin, koska rakennus on todella kaunis ja hienosti suunniteltu kaikkine hienouksineen.
Rispa
Ei pureta se on mun mielipide laitetaan kuntoon makso mitä makso
Juppi
Jos osaisi seuraavasta suunnitella sellaisen, että vesi pysyy ulkopuolella.
Pekko

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä