(6) kommenttia

Aluevaalit Kirkkonummella: Yli 70 ehdokasta, valtuustosta lähes puolet mukana, RKP:llä eniten ehdokkaita

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen vaali käydään 10 kunnan ja kaupungin aluella.

Kirkkonummelta pyrkii eri puolueiden listoilla Länsi-Uudenmaan uuteen aluevaltuustoon yli 70 ehdokasta. Vaalit pidetään jo runsaan kuukauden kuluttua 23.1.

Ehdokaslistat piti jättää vaalilautakuntaa viimeistään tänään tiistaina.

Länsi-Uudellamaalla voi olla yhdellä listalla enintään 98 ehdokasta. Uuteen aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua.

Vaalimatematiikasta kiinnostuneille vaalit ovat kiinnostavat, sillä vastaavaa ei ole Suomessa ennen koettu.

Eduskuntavaalin Uusimaa on jaettu tulevissa vaaleissa neljään osaa. Aluevaaleja ei järjestetä Helsingissä, joka hoitaa jatkossakin sote-palvelut itse.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue kattaa kunnat ja kaupungit Espoosta Hankoon ja Karkkilaan.

Äänestäjät voivat antaa äänensä kenelle tahansa Länsi-Uudenmaan ehdokkaista, kuntarajoja ei vaalissa tunneta.

Kirkkonummelta on lähtenyt mukaan aluevaaliin 74 ehdokasta. 

Suurin kirkkonummelaisryhmä vaalissa on RKP:llä, jolla on 15 paikallista ehdokasta. Heistä 6 on valtuutettuja eli puolet valtuustoryhmästä.

Valtuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Anders Adlercreutz (r.) ei ole mukana aluevaalissa.

RKP:n listalla on sen sijaan toinen pitkän linjan ex-kansanedustaja Mats Nylund. Hän oli kolme kautta eduskunnassa vuoteen 2019 saakka.

Hän on maanviljelijä Pohjanmaalta ja toimii puheenjohtajana ruotsinkielisten maanviljelijöiden keskusliitossa. Nylund asuu Kirkkonummella.

Kansanedustaja ja Perusuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on ehdolla aluevaalissa.

Perusuomalaisten koko viiden jäsenen valtuustoryhmä on ehdokkaana. Kirkkonummelaisia perusuomalaisia on ehdolla yhteensä 11.

Kokoomuksella aluevaaliin osallistuu Kirkkonummelta 8 ehdokasta, heistä 4 on valtuutettuja, mukana myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi.

Kirkkonummen SDP:llä on vaalissa 7 ehdokkaan ryhmä, joista kolme on valtuutettuja.

Vihreillä on kirkkonummelaisia ehdokkaita myös seitsemän, heistä Markus Myllyniemi on ainut kunnanvaltuutettu.

Kirkkonummen valtuuston kahdesta yksijäsenisestä ryhmästä on molemmista valtuutetut ehdolla aluevaltuustoon. Keskustalla on vaalissa 6 paikallista ehdokasta ja Vasemmistoliitolla 7.

Kirkkonummen valtuustossa toimiva Pro Kirkkonummi ei ole mukana aluevaalissa, mutta valtuustoryhmään kuuluva Minna Hakapää on Uudenmaan sitoutumattomien listalla.

Kahden valtuutetun Kirnu-ryhmä on kahdella ehdokkaalla aluevaalissa myös Uudenmaan sitoutumattomien listalla.

Kirkkonummelta on aluevaalissa 74 ehdokasta, joista Kirkkonummen 51 jäsenen valtuustoon kuuluu 23.

Johtuen vaalitavasta hyvinvointialueella voi moni kunta jäädä ilman paikallista valtuutettu uudessa päätöksentekoelimessä, koska mitään kuntakiintiöitä ei ole.

Länsi-Uudellamaalla voi Espoon painoarvo olla hyvin suuri.

> Aluevaali voi siirtää vallan lähes kokonaan espoolaisille – muille kunnille jäisi päätöksenteossa vain rippeet (Viisykkönen 28.9.2021)

Lisätty jälkikäteen: Kirnu-ryhmä mukana aluevaalissa. Pro Kirkkonummen valtuutettu on sitoutumattomien listalla. Lisätty kirkkonummelaisten ehdokkaiden lukumäärä 74:ään.

(6) kommenttia
Kommentit (6)

Kommentit (6)

Kirkkonummelta menee läpi ehkä 3 ehdokasta. Äänestäjät tarttuvat ennestään tuttuihin nimiin. Eli valta keskittyy suppean piirin käsiin tällekin tasolle.
Skeptikko
Aluevaalit? Voipi jäädä äänestysprosentit melkoisen vähäisiksi, eikai tuollainen jokseenkin outo alueraadin valinta taida kansaa juurikaan näinä muutoinkin kriittisinä aikoina paljoa kiinnostaa...
Ulf Uffe Uffaffaa
Siinä on ehdokkaita keitä ei voi äänestää kun ei tiedä missä puolueessa on
Loikkarit
Joidenkin ehdokkaiden täytyy yrittää useampaan tehtävään vaikka tietämys ei edes riittäisi asioiden hoitamiseen, onhan se tämäkin tapa kun ei eduskuntaan ole tullut valituksi.
Kalle Kaarna
Luulisi, että aluevaaleissa tärkeintä olisi ehdokkaiden sote-osaaminen kuin puolue. Sitä paitsi miten joltakulta voi riittää aikaa ja kompetenssia huseerata eduskunnassa, kunnallispolitiikassa ja sote-päätöksenteossa.
O tempora o mores
Kirnu.ry mukana kahdella ehdokkaalla Uudenmaan Sitoutumattomat yhteislistalla https://www.facebook.com/109468988228361/posts/115651954276731/
Jenna Polkko, aluevaaliehdokas

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä