(2) kommenttia

Yli 7 miljoonan potti: Nyt on laskettu euroina, mikä on jalkapalloseuran tuotto Kirkkonummella yhteiskunnalle

FC Kirkkonummen riveissä pelaa noin 1 300 jatkapallon harrastajaa. Kuvassa FC Kirkkonummi T09 -joukkue.

Talkoovoimin pyöritetyt urheiluseurat tuottavat harrastusmahdollisuuksia Kirkkonummella tuhansille. Nyt yhden seuran tuottoa on mitattu myös rahassa.

Kolmisen vuotta sitten perustettu jalkapalloseura FC Kirkkonummi on ollut mukana eurooppalaisessa mallinnuksessa, jossa on havainnollistettu jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa.

Noin 1300 pelaajan seuran toiminnasta Kirkkonummella syntyy mallinnuksen mukaan melkoinen summa. Yhteiskunnalle syntyy vuosittain noin 7,5 miljoonaan euron kokonaisarvo.

Mallinnus (UEFA SROI) ei ole jalkapalloväen kokonaan itsensä kehittämä, vaan takana on lääketieteen osaamista.

Mallin työstämisessä on ollut mukana muun muassa WHO sekä kotimaassa Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU ja THL.

Suomessa mallinnettiin ensimmäisenä vuosi sitten Kuopion Palloseuran harrastustoiminta ja sen arvo.

FC Kirkkonummen tuottama 7,53 miljoonaa euroa koostuu kolmesta eri osa-alueesta: terveydellisistä, sosiaalisista ja taloudellisista hyödyistä.

Mallinnuksen mukaan FC Kirkkonummi tuo vuosittain terveydenhuoltoon 2,42 miljoonan euron säästöt: se alentaa riskiä sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja mielenterveysongelmiin.

Miinusta tulee urheiluvammojen hoitokustannuksista, joiden arvo on 18 060 euroa.

Sosiaalisilla hyödyillä tarkoitetaan säästöjä sosiaalikuluissa. Tässä on huomioitu muun muassa vapaaehtoistyön arvo sekä parantuneet koulutustulokset.

FC Kirkkonummen yhteiskunnalle tuomat sosiaaliset hyödyt ovat 1,03 miljoonaa euroa.

Taloudelliset vaikutukset ovat 4,09 miljoonaa euroa. Kenttien rakentamisella ja vuokratuotoilla on vaikutus talouteen. Jalkapalloilijat kuluttavat rahaa harrastusvälineisiin, mutta myös ruokiin ja juomiin pelimatkoille.

− Seuratoiminnalla on valtava kokonaismerkitys yhteiskunnalle. Päättäjien tulisi nähdä paikalliset seurat sijoituskohteena, eikä pelkästään kuluerinä, seuran toiminnanjohtaja Sami Rukkila sanoo.

– Toivottavasti tämä avaa myös keskustelua sekä Kirkkonummen toimijoissa että kunnan edustajissa, miten merkittävässä asemassa olemme yhteiskunnallisesti.

Rukkila toivoo Kirkkonummella erityisesti jalkapallon talviolosuhteiden kehittämistä.

Masalaan tässä kuussa rakentuva kuplahalli on Rukkilan mukaan oiva startti, mutta nykyisellä jäsenmäärällä tarvittaisiin ehdottomasti tulevaisuudessa täysimittainen jalkapallohalli.

> FC Kirkkonummi ajankohtaista

(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Tarkasti on kyllä saatu laskettua, ja hienosti ylistetään, mutta itse lajeja harrastaneena, niin voin todeta, että kyllä kuppikuntia syntyy joukkueen sisällä, ja sitten vastapuolena on aina joku toinen, niin onkohan sitä otettu huomioon kuinka paljon tämä vastakkainasettelu maksaa yhteiskunnalle? Vai löytyykö jostain tämä laskentakaava jota on käytetty tässä yhteydessä? Jotenkin niin tätä aikaa, julki tuodaan plussat isosti, mutta miinukset minimoidaan pieniksi..
Löydän etsimättä iloa, tai aihetta..
Hienoa, että toiminnan vaikutukset on kartoitettu näin tarkkaan. FCK on monella tavalla menestystarina - on ollut hienoa seurata toimintaa monella tavalla alusta alkaen.
Anders Adlercreutz

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä