(8) kommenttia

Yhden käynnin -taktiikka puree – Kirkkonummen hammashoito vetää paremmin ja jono purkautuu

Kirkkonummella terveyskeskuksen hammaslääkärijono on nyt noin kahdeksan kuukautta. Kiireelliset tapaukset hoidetaan heti.

Kirkkonummen terveyskeskuksen hammashoitolan jonoa on saatu lyhenemään selvästi. Apuna on ollut uusi hoitojärjestelmä, jossa potilas voi halutessaan istua hammaslääkärin tuolissa vaikka kaksi tuntia.

Jonotilannetta ei vieläkään voi sanoa hyväksi, se on jopa laiton. Tammikuun alussa jonossa oli yhteensä 1 565 asiakasta, mutta se on kuitenkin 700 vähemmän kuin viime syksynä.

Kirkkonummen terveyskeskus otti hammashoitolassa käyttöön syksyllä ensimmäisenä Helsingin seudulla hoitomallin, jossa pyritään hoitamaan hampaat kuntoon kerralla.

− Järjestelmä on toiminut hyvin, se on tuonut huomattavasti tehokkuutta toimintaan. Asiakkaidenkin palaute on ollut lähestulkoon kokonaan positiivista, vs. johtava hammaslääkäri Arja Liinavuori kertoo.

Hoitojärjestelmä on kehitetty yksityisellä puolella ja sitä on kokeiltu erityisesti Jyväskylän seudulla.

Malliin liittyy hammashoitolan työnohjausjärjestelmä, jonka Kirkkonummen kunta on ostanut. (Lue: Viisykkönen 15.9.2916)

Viranomaistaho eli Avi on uhannut Kirkkonummen kuntaa sakoilla, jos hammashoitojonoa ei saada lain sallimiin mittoihin ensi kesään mennessä.

Lain mukaan kunnalliseen hammashoitoon kiireettömissä tapauksissa on päästävä alle kuudessa kuukaudessa. Kiireelliset hoidot on annettava heti. 

Kirkkonummella jono on nyt kahdeksan kuukautta ja yli puolen vuoden jonossa on noin 350 potilasta. Viime syksynä heitä oli lähes 1 100.

Kirkkonummen terveyskeskuksen tavoitteena on Liinavuoren mukaan saada yli kuuden kuukauden jono pois kesään mennessä ja jonotusajan painaminen alle kolmen kuukauden tämän vuoden aikana.

− Tällä hetkellä näyttää, että tässä onnistutaan, Liinavuori toteaa.

Espoo kaupunki kertoo, että hammaslääkärin vastaanotolle pääsi Espoossa joulukuussa keskimäärin 51 vuorokaudessa ja suuhygienistin vastaanotolle 23 vuorokaudessa.

Terveyskeskuksilla on eroja käytännöissä. Kirkkonummella kaikki potilaat pyritään hoitamaan ensimmäisen käyntikerran jälkeen nopeassa tahdissa kuntoon tai jopa yhdellä käynnillä.

Jotkut terveyskeskukset pitävät jonoa keinotekoisesti lyhyenä. Potilas otetaan ensimmäiselle käynnille nopeasti, mutta sitä seuraavien hoitokäyntien ajankohta voi olla hyvin pitkässä matkassa.

> Ennätys paukahti rikki: Kirkkonummen hammashoitoon jonossa jo yli 2 000 potilasta (Viisykkönen 10.2.2016)

 

(8) kommenttia
Kommentit (8)

Kommentit (8)

Julkisen hammashuollon keino tienata enemmän: Potilasta "juoksutetaan" vastaanotolla joka kestää 15 min. ja jossa tehdään joku pieni toimenpide. Ja lasku 40 € heti perään. Yksityisellä vastaanotolla tehdään hammastyöt kerralla ja saadaan hampaat kuntoon todellisuudessa pienemmillä kustannuksilla.
T. K. Hammas
Ei mitään toivoa kunnan hammashoitoon, jollei mene itkuvalittamaan aamulla päivystykseen. Puhelimessa vastaanoton ohje oli, että mene yksityiselle. Noin viidellä sadalla eurolla sainkin hampaat kuntoon yksityisellä parin päivän sisällä.
terveet hampaat
Kai se jono vähenee kun hammaslääkärille tai jonoon ei nykyään pääse kuin kerran viidessä vuodessa.
Timo
Itse sairastuin viime vuoden lopulla 2-luokan diabetekseen. Ja siihen hoitona insuliini ja tabletit. Myös suun kunnosta pitää ehdottomasti huolehtia ja nyt ilmeisesti ientulehdus (vuotaa verta harjatessa yms) ja silti jouduin jonon hännille... Siispä on opiskelijan suunnattava yksityiselle, jotta saa hoitoa:)
opiskelija / diabetikko
Tähän mennessä olen ollut erittäin tyytyväinen kunnan hammashoitoon, sekä akuuttiin että jatkuvaan, ja uudistuksen jälkeen vielä enemmän. Hyvä uudistus.
Hammashoitoon tyytyväinen kuntalainen
Samoin yksityisellä olen käynyt.
Terminator
" Viranomaistaho eli Avi on uhannut Kirkkonummen kuntaa sakoilla, jos hammashoitojonoa ei saada lain sallimiin mittoihin ensi kesään mennessä."
En lainkaan usko, että homma toimii ja että sakkoakaan tulee.
Aina löytyy jotain, että ei tarvitse mitään sanktiota toteuttaa.

Ei rahaa maksaa sakkoa
En ole viitsinyt edes yrittää kunnalliselle puollelle. Kuinkakohan monta on tehnyt samoin.

Nyt sitten voisi kokeilla.
Mukaan jonottamaan.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx