(7) kommenttia

Vuotta 1918 muistellaan – Kirkkonummella oli yksi sodan merkillisimmistä tapahtumista, joka päättyi Mäkiluotoon

Mäkiluoto 1930-luvun alussa. Saaren linnoittaminen aloitettiin jo Venäjän vallan aikana. (kuva: Kansallisarkisto)

Suomen historian synkkää vuotta 1918 on tänä vuonna muisteltu monin tavoin. Kirkkonummella palataan vielä sisällissodan tapahtumiin esitelmätilaisuudessa, jonka voi myös seurata Youtubissa.

”Vaikea historia – vuosi 1918 Kirkkonummella” torstaina 11.10. keskitytään tapahtumiin Kirkkonummella ja Länsi-Uudellamaalla.

Kunnantalolla pidettävässä tilaisuudessa esitelmöi kaksi tietokirjailijaa: Ove Enqvist ja Sture Lindholm.

Lindholm on ollut julkisuudessa erityisesti tuoreen kirjansa tiimoilta. ”Vankileirihelvetti Dragsvik - Tammisaaren joukkokuolema 1918” ilmestyi viime keväänä.

Hän on tohtorikoulutettavana Åbo Akademissa tutkimusaiheenaan sisällissota läntisellä Uudellamaalla.

Toinen esitelmöijä, sotatieteen tohtori Enqvist tuntee puolestaan perusteellisesti Mäkiluodon historian, jonka historiasta hän on kirjoittanut kirjan. (Lue: Viisykkönen 8.12.2017)

Eläkkeellä oleva Enqvist on ollut muun muassa Mäkiluodon linnakkeen komentajana.

Vuoden 1918 sisällissotaan liittyy Kirkkonummella hyvin merkillinen tapahtumasarja.

Helmikuun lopulla Kirkkonummen Sigurds Gårdissa Volsin ja Myllykylän välissä oli Länsi-Uudellamaalla viimeinen valkoisten tukikohta, johon oli vetäytynyt noin 450 miestä.

Koko Etelä-Suomi oli pitkälti punaisten hallussa ja Kirkkonummellakin punaiset piirittivät Sigurdsiin linnoittautuneita valkoisia.

Valkoiset onnistuivat kuin ihmeen kaupalla vetäytymään piiritysrenkaan ohi sumun ja pimeyden turvin Volsiin ja sieltä Humaljärven yli kohti Etelä-Kirkkonummea.

Joukko päätyi lopulta Upinniemeen ja sieltä oli tarkoitus jäätä pitkin edetä Mäkiluotoon, joka oli venäläisten sotilaiden halussa.

Monien vaiheiden jälkeen valkoiset antautuivat ja yli 460 miestä vietiin Helsinkiin, jossa heitä pidettiin vangittuna ruotsalaisen lyseon tiloissa, kunnes saksalaisjoukot valtasivat Helsingin huhtikuussa.

Sigurdskårenin vaiheista ja sisällissotatapahtumista voi lukea muun muassa Wikipediasta.

Esitelmä -ja keskustelutilaisuuden kunnantalolla 11.10. kello 17-20 järjestävät yhteistyössä Kirkkonummen kansalaisopisto ja Kirkkonummen kunnan kulttuuritoimi.

Tilaisuuden aikana on mahdollista myös ostaa luennoitsijoiden kirjoja. Tilaisuus on maksuton, mutta ilmoittautumista toivotaan.  

Tilaisuus on nähtävissä myös Kirkkonummen kunnan Youtube-kanavalla.

Korjattu jälkikäteen: Tilaisuus on 11.10. eikä 10.11.

 

 

(7) kommenttia
Kommentit (7)

Kommentit (7)

Ei se ihmisten hallinta ole itsenäisessä maassamme muuttunut sadan vuoden aikana juurikaan, aikamoista alistamista tavallista tossunkuluttajaa kohtaan on runsaasti havaittavissa nykypäivänä edelleenkin päättäjien taholta eli ei siinä mielessä mikään historian tutkiminen asiaa miksikään muuta...mutta jos niistä saa hyvän mielen, niin asia olkoon kvittu tai kuitti....:)
Anonyymi
Ei tuossa menneitä haikailla. Itse menen, koska olen kiinnostunut kotiseutuni historiasta ja kuvittelen sen laajentavan ymmärrystäni eri tapahtumista myös muualla. Historia ei juurikaan koulussa kiinnostanut mutta nyt vanhempana olen enemmän kiinnostunut asioista jotka ovat omaa napaani ja aikaani kauempana.
Savolaxarin jälkeläinen
Kyllä historian tapahtumat ovat aina mielenkiintoisia ja niistä olisi meillä kaikilla opittavaa.
kari vierinen, Siuntio
Noita aikoja nimenomaan pitää muistella ja tarkastella, samoin kuin muitakin sotia ja konflikteja. Uudet sukupolvet oppisivat jotain ja välttäisivät toistamasta samoja virheitä uudestaan.
Ja eihän tuonne kenenkään ole pakko mennä, ne menee ketä kiinnostaa. En minäkään käy kirkossa enkä kuuntelemassa RAP yo, yo vetelien konsertteja.
Sodan välttelijä
MInkä takia Kirkkonummella jaksetaan jauhaa näitä samoja juttuja vuodesta toiseen??
Miksi jämähtää aikaan joka oli jo kauan aikaa sitten. Nyt eletään vuotta 2018.
Nämä on jo niin loppuunkaluttuja juttuja ette tuskin ne ketään enään kiinnostaa.
Menkää eteenpäin ja koittakaa jo vähitellen löytää muita puheenaiheita.
Todella ärsyttävää toistoa vuodesta toiseen
Ellei tunne historiaa, ei voi arvostella nykyisyyttä.
Historian tuntemusta voi pitää synonyyminä tieteille ja taiteille ymmärtääkseen miten tähän on tultu ja miten täältä päästään. Parempaan...aikanaan.
Joutomies
Tuota aikaa on aivan turha muistella, ihmiset elivät silloin omaa aikaansa eikä niitä aikoja kannata raapia nykyisyyteen, ikävä kyllä? Turha haikailla menneitä sanoi joku eversti-tason upseerikin kun luovuttiin kiinteästä rannikonpuolustuksesta ja eritoten juuri Mäkiluodosta...
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä