(0) kommenttia

Vuoden yrittäjä: Toimistosta kampaajaksi ja yrittäjäksi

Kirkkonummen vuoden Yrittäjällä Annaliisa Salmisella on paikkakunnan vanhin parturi-kampaamo. Vuoden Yrittäjä -kunniakirjan ojensivat yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Katarina Penkert (vas.) ja sihteeri Anneli Kankare.

Kirkkonummen vuoden 2013 Yrittäjä on parturi-kampaamoalalla pitkään toiminut Annaliisa Salminen. Vuoden yrittäjä omistaa Kirkkonummen vanhimman toiminnassa olevan parturi-kampaamon. Yritys on yli 50 vuoden ikäinen. Salmisella yritys on ollut runsaat 23 vuotta.

Parturi-Kampaamo Kirkkonummen Tukkataiturit Oy:llä on monimuotoinen historia kuin myös nykyisellä yrittäjällä. Salminen tuli alalle aivan toisenlaista töistä, hän oli puolustusvoimissa toimistosihteerinä. Kaikki oli ulkoisesti hyvin, mutta työ oli Salmisen mielestä tylsää.

- Itselläni ei ollut alan koulutusta eikä kokemusta. Kaupallista alaa olin opiskellut jonkin verran. Olin haaveillut kampaajan ammatista jo nuorena, mutta opiskelu jäi, Salminen kertoo ajankohdasta vuonna 1990, jolloin hän osti miehensä kanssa jo valmiin parturi-kampaamon. Mukana tuli seitsemän työntekijää.

Iltalinjalle oppiin

- Siitä vain pankista pyytämään lainaa 15,5 prosentin korolla ja yritystä pyörittämään. Se oli vielä hullua aikaa, jolloin asiakkaita riitti niin paljon kuin ehti tehdä. Alalla oli kuitenkin työvoimapula eli ei muuta kuin itse oppia hakemaan.

Matinkylässä alkoi juuri sopivasti parturi-kampaaja –iltalinja, jolle Salminen pääsi ja hankki ammattitaidon.

Runsaat 20 vuotta on ollut yrittäjäuralla myötä-ja vastamäkeä. Tällä hetkellä yrittäjän lisäksi liikkeessä työskentelee kolme vuokratuolilaista.

Salminen kertoo, että työllistäjänä hän on toiminut ainakin 30 parturi-kampaajalle. – Sen jälkeen kun siirryttiin vuokratuolisysteemiin, olen opettanut yrittäjyyttä myös näille tytöille. Kaikilta olen oppinut myös itse jotain uutta, yli 23 vuotta Kirkkonummen yrittäjissä mukana ollut Salminen muistelee.

Kassakone on ollut aina

Työtä yrittäjänä on riittänyt. –Juuri kun ajattelin, että palkkaan jonkun nuoren ja alan tekemään itse vähemmän töitä, niin alv nostettiin 24 prosenttiin. Siinä menivät työllistämishalut, käsityövaltaisella alla kun ei ole paljon mistä alvia voi vähentää.

- Mielestäni yrittäjällä pitää olla into tekemäänsä työhön. Omaa työtä pitää arvostaa niin, ettei sitä myydä alennuksella. Hinnoittelun pitää olla kohdallaan niin, ettei tarvitse tehdä pimeästi. Meillä on ollut aina kassakone, ja jokaiselle asiakkaalle on annettu kuitti, Salminen painottaa.

Katso Kirkkonummen Vuoden Yrittäjät vuodesta 1989 lähtien
 
 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä