(3) kommenttia

Vettä ostetaan jatkossa myös Siuntiosta – Kirkkonummen vesi tulee useasta ”lähteestä” ja pääosin yli 120 kilometrin takaa

Kirkkonummen keskustaan valmistui uusi vesitorni tai paremminkin säiliö kaksi vuotta sitten.

Kirkkonummen vesihuoltolaitos ryhtyy ensi viikolla ostamaan vettä myös Siuntiosta, josta on johdettu uusi yhdysputki Kantvikiin.

Aluksi vettä johdetaan vain pienelle osalle Kantvikin aluetta, mutta jatkossa veden määrää kasvatetaan.

Siuntio-putken tavoitteena on parantaa Kirkkonummen eteläisen verkoston toimintavarmuutta.

Kirkkonummella ollaan hyvin pitkälle ostoveden varassa. Kunnan alueelta on vaikea löytää tarpeeksi riittoisia ja hyvin pohjavesialueita.

Ostoveden osuus on Kirkkonummella noin 60 prosenttia vesilaitoksen toimittamasta vedestä ja valtaosa siitä ostetaan HSY:ltä, jonka vesi pumpataan Kirkkonummelle yhdysputkilla Veikkolaan ja eteläiselle Kirkkonummelle.

Ostovettä on hankittu vuosikymmenet myös Suomen Sokerin tehtaalta, mutta lopetettu tämän vuoden alusta. Sen osuus oli muuta prosentti vesilaitoksen talousvedestä.

Sokeritehtaalle Kantvikiin vesi johdetaan Kvarnbyjoesta, joka on padottu Kirkkonummen keskustan lähellä Överbyssä.

Pääkaupunkiseudulle ja lähes 60-prosenttisesti myös Kirkkonummelle raakavesi johdetaan Päijänteestä 120 kilometriä pitkää tunnelia pitkin.

Kirkkonummella omaa vettä saadaan eniten Meikon järvestä. Myös Upinniemen varuskunnassa on pienehkö pintavesilaitos.

Vesilaitoksella on pieniä pohjavedenottamoja Veikkolassa, Långvikissa, Lapinkylässä ja Volsissa.

Kirkkonummella keskitetyn vesihuollon ulkopuolella asuu runsaat 20 prosenttia kunnan asukkaista ja tuhansia loma-asukkaita.

Korjattu jälkikäteen: Suomen Sokerin vedenosto on lopetettu.

Tilasto: Kirkkonummen Vesi 2017-2018

(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Avo-ojasta veden otto juomavedeksi on surkean noloa. Käyttäjinä=maksajina vaadimme, että tuollaista heikkolaatuista kuraojan vettä ei myydä ihmisille enää ikinä.
Ja vielä täydellä hinnalla
Onneksi on oma kaivo.
Paikallinen
Toivottavasti veden maku ei taas muutu Sepänkannaksella. HSY:ltä tuleva vesi on kohtuullisen mautonta ollut, mutta Suomen Sokerilta ostettu vesi oli todella järvimäistä (ja myös haisi siltä).

Kun uusi vesitorni valmistui niin veden maku parani reippaasti kun samalla Sokerilta ei enää ostettu tuota jokivettä. Samalla kyllä ilmoitettiin että tässä suunnassa vesitorni parantaa tilannetta, eikö tämä kallis pytinki nyt sitten yhtäkkiä enää autakaan?
Veden ei kuulu maistua pahalle

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä