(13) kommenttia

Vesitornin valoihin ehdotettiin Pride-viikoksi sateenkaaren värejä – ajatus hyvä, mutta toteutus on mahdoton

Kirkkonummen uusi vesitorni oranssiväreissä YK:n kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä. (kuva: Kirkkonummen kunta)

Kirkkonummen vesitornin vaihtuvan valaistuksen teemaksi on valtuustoaloitteessa ehdotettu sateenkaarivärejä Pride-viikon kunniaksi.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia juhlivaa Pride-juhlaa on juhlittu Suomessa vuodesta 1975 lähtien.

Pride-juhlan juhliminen on vakiintunut perinteeksi useilla paikkakunnilla muun muassa liputtamalla sateenkaarilipuilla tapahtuman johdosta.

Vihreiden valtuustoryhmän ja seitsemän muun valtuutetun aloitteessa huomautetaan, että harva kunta ottaa yhdenvertaisuussuunnittelussaan huomioon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarpeet, eikä esimerkiksi Kirkkonummen kunnan tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa kyseisten vähemmistöjen asemaa käsitellä lainkaan.

Kunnan vesilaitoksella Pride-viikon korostamista on pidetty kannatettavana aloitteena, mutta teknisesti valaistus on mahdoton toteuttaa.

Pride-viikkoa vietetään nimittäin Suomen valoisimpana vuodenaikana kesäkuun lopulla.

Silloin vesitornin valojen nykyinen valoteho ei riitä minkään teeman valaisemiseksi.

Tarkoituksenmukaisen valaistuksen toteuttaminen kesäaikaan toimivaksi vaatisi vesitornin valaistusjärjestelmän uusimista, vesilaitoksen vastauksessa todetaan.

Kirkkonummen uusi vesitorni on valaistu teeman mukaan esimerkiksi itsenäisyyspäivänä ja marraskuussa YK:n kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä.

Kunnanhalllitus käsitteli asiaa 8.11. ja Markus Myllyniemi (vihr.) esitti asian palauttamista uuteen valmisteluun. Kunnanhallitus hyväksyi esityksen äänestyksen jälkeen.

(13) kommenttia
Kommentit (13)

Kommentit (13)

Pitääkö tavallisten kansalaisten maksaa kaiken maailman värivaloista
Veronmaksaja
"Pointti lienee, että onko se sinulta pois, jos jollekin tulee hyvä mieli sateenkaarivaloista."

Se on nimeenomaan minulta pois. Nykyiset valot eivät sovellu tähän tarkoitukseen. Valotehoa on liian vähän. Valot jouduttaisiin uusimaan paljon tehokkaimaiksi. Tämä maksaa. Nopea arviointi on 100000€ jos nykyiset sähköt riittävät. Jos sähköjäkin joudutaan uusimaan niin hinta tuplaantuu. Kaikki kulut lisätään veden hintaan. Jokainen maksaa vesilaskussaan.
Mikään ei ole ilmaista.
Eihän Pridessä ole kyse siitä, kannattaako "ideologiaa" vai ei. Herätkää nyt ihmiset 2020-luvulle! Tasa-arvoiset ihmisoikeudet kuuluvat ihan jokaiselle riippumatta siitä, mihin sukupuoleen itsensä identifioi tai kenestä tykkää. Tämä on perustuslaillinen oikeus. Jos sinun tilanteesi on hyvä, niin hienoa! Mutta ei kai silloin tarvitse tarkoituksellisesti heikentää muiden, heikommassa asemassa olevien tilannetta?

Kun kerran vesitornissa on valaistusmahdollisuus, joka ilmeisesti taipuu myös värikkääseen valaisuun, niin tämän voisi aivan hyvin toteuttaa myös pimeään aikaan. Joten hienoa, Markus, että jatkat edelleen asian edistämistä!
Anonyymi
Pointti lienee, että onko se sinulta pois, jos jollekin tulee hyvä mieli sateenkaarivaloista.
Anonyymi
Hyvällä mielellä Hei, jos aletaan liputtaa marginaaliryhmille miksei sitten kaikille??
Yltiöoptimismi ei pure.. Sorry vaan..
Minulle myös...
Mielensä pahoittamiseen on yhtä monta mahdollisuutta kuin on mieliä. Ihan riippuu siitä, millä mielellä on liikkeellä ja millaisia mielenpiteitä sitä silloin tai tällöin onkaan, mitä mielen päällä. Omia vai muiden murheita? Pahastuu, joka tahtoo, toinen voi silti ilostua saada jotain hyvää itselleen, läheisilleen, jollekulle merkitykselliselle mielelle.
Hyvällä mielellä
Miksi pitää väkisin yrittää niitä värivaloa eivät ole kuitenkaan kaikkien mieleen jotain rajaa
Järki käteen
Eiköhän vesilaitoksen pitäisi keskittyä omiin hommiinsa.Ja eiköhän vesilaitoksella ole muitakin rahareikiä kun viritellä sateenkaari valoja.
Et sillee.
Hyvä Anneli! En todellakaan kannata ideaa.. Tämän hetken villitys vaan:(
Nej tack
Tähänkin torniin uhrattiin yli miljoona euroa ylimääräistä jättämällä "rakennustelineet" paikoilleen. Kunnalla on rahaa.
Maksumies
Just näin! Hyvä Markus! Tähänkin kohtaan tarvitaan sitä kauan kaivattua ketteryyttä, eikä vain todeta ettei onnistu...
Valoa elämään
Kaikki kuntalaiset eivät kannata sateenkaari-ideologiaa.
Jokainen yksityishenkilö voi pitää pride lippua ympäri vuoden pihallaan tai käyttää värikkäitä jouluvaloja parvekkeella.
Suomen kansallislippu on sininen ja valkoinen lippu, niillä väreillä sopii myös valaista vesitorni.
Anneli Granström
Olen aloitteen tekijä ja ensimmäinen allekirjoittaja vihreän valtuustoryhmän ohella. Pyrin selvittämään, mikäli valaistus onnistuisi muuna vuodenaikana kuten alkukeväästä tai loppusyksystä. Pride-viikkoja vietetään monilla paikoilla muihinkin aikoihin kuin pelkästään kesäkuun viikoilla, joten kenties toteutus onnistuisi muuten.
Markus Myllyniemi, kunnanvaltuutettu (vihr.)

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä