(4) kommenttia

Vanha kauppapuutarha istutti viimeiset kukat

Kauppapuutarhuri Sonja Tallbergin kasvihuoneissa valmistaudutaan viimeiseen kevätsesonkiin.

Vuosikymmeniä Kirkkonummen Överbyssä toiminut Tallbergin kauppapuutarha lopettelee pikkuhiljaa toimintaansa. Viimeiset kukantaimet on laitettu kasvamaan.

Tallbergin puutarhalla on viime vuodet kasvatettu pelkästään kukkia. Kasvihuoneita on neljä, talvella ne ovat tyhjänä, mutta kukkaloisto alkaa kohta olla taas komeimmillaan. Viimeiset kukat myydään asiakkaille heinäkuun puolessa välissä.

Kauppapuutarhaa pyörittävä Sonja Tallberg kertoo, että päätös toiminnan lopettamisesta syntyi viime kesänä. – Kun mieheni menehtyi nelisen vuotta sitten, olen keskittynyt kukkien viljelyyn. Lapsilla ovat muut työt, mutta ovat vielä auttamassa puutarhan töissä, Tallberg kertoo.

Kukkien viljely voi olla Tallberg mukaan Suomessa kannattava elinkeino, mutta silloin pitäisi toiminta olla ympärivuotista, jotta esimerkiksi joulukukkia voisi tuottaa. – Talvella kasvihuoneyrittäminen vaatisi kuitenkin erittäin suuria investointeja.

Toimintaa jo ennen sotia

Tallberg puutarha on toiminut useita vuosikymmeniä nykyisellä paikalla. Sonja Tallbergin edesmenneen aviomiehen Kaj Tallbergin vanhemmat pitivät kasvihuoneita jo ennen sotia, joutuivat jättämään paikan parenteesin ajaksi, mutta palasivat 1950-luvulla takaisin.

Suurimmillaan Överbyssä oli Tallbergeilla suuret viljelykset, kasvihuoneiden lisäksi omenapuutarhat ja mansikkamaat. Paikka on kauppapuutarhalle hyvä, sillä vesi voidaan pumpata viereisestä Kvarnbynjoesta, joka laskee Humaljärvestä kohti merta. Myös Suomen Sokeri ottaa käyttövettä Tallbergin puutarhan läheltä.

Ennen viime sotia koko Kirkkonummi oli tunnettu kasvihuoneyrittäjistä. Enimmillään tomaatti-ja kurkkuviljelyksiä oli sadoissa kasvihuoneissa. Nykyisin kasvihuoneyrittäjiä on enää muutama.

Sonja Tallbergin edesmennyt aviomies Kaj Tallberg toimi pitkään Kirkkonummella palotarkastajana.            


(4) kommenttia
Kommentit (4)

Kommentit (4)

Sääli mutta ymmärettävää. Hyvä Sonja
Leif Juselius
Voi harmi, tämä on ollut niin ihan paikka!
Siiri
Samaa mieltä minäkin olen - kyllä tulee iso lovi Kirkkonummen kukkatarjontaan. Taimet ja kukat ovat todella hyvälaatuisia ja aina on ollut ilo käydä asioimassa heillä. Kiitos kauniista keväistä ja vielä tästä alkavasta !
Nina L.
Jään kaipaamaan tätä kauppapuutarhaa. Kesä on alkanut jo useamman vuoden kukkaloistossa käyskennellessä ja kerätessä kesäkukkia sekä amppeleita talon ja pihan koristukseksi. Kiitos työstänne. Se on tuottanut paljon iloa kirkkonummelaisille.
Minna Hakapää

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä