(19) kommenttia

Valitukset jarruttavat kahden uuden asuinalueen toteutumista − liito-oraviin ja lepakoihin vedotaan

Finnträskin rantamaisemiin on kaavoitettu uusi kerrostaloalue. (havainnekuva: Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy)

Luontoarvot ja rakentaminen on asetettu vastakkain kahden uuden asuinalueen ja yhden työpaikka-alueen toteutuksessa Masalassa ja Sarvvikissa.  Päätöksistä on valitettu hallinto-oikeuteen.

Valitukset liittyvät 51:n varrella, Finnträskin rannalla sijaitsevaan Sarvvikinportin asemakaavaan, jonka valtuusto hyväksyi tammikuussa.

Samassa kokouksessa hyväksytystä Riistametsän asemaavasta on myös valitettu hallinto-oikeuteen. Uusi työpaikka-alue sijaitsee moottoritien pohjoispuolella.

Tuorein valitus on tehty Majvikin alueen suunnitelmista. Espoonlahden rannalle kaavoitetaan uutta asuinaluetta merenrantanäkymin. Suunnittelu on ollut käynnissä kolmisen vuotta.

> Masalaan merenrannalle voisi mahtua 2.000 uutta asukasta – uusi rantaraitti Sundsbergista Majvikiin (Viisykkönen 12.1.2017)

Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Kirkkonummen ympäristöyhdistys ovat puuttuneet liito-oravien elinympäristön hävittämiseen Majvikin ja Suvimäen alueella.

Suunnittelualueella on todettu liito-oravareviiri, joka jäisi ainakin osin uuden kadun jalkoihin.

Kirkkonummen kunta on anonut ja saanut viime kuussa Ely-keskukselta poikkeamisluvan, jolla liito-oravan elinympäristöön voitaisiin rakentamisella kajota.

Luonnonsuojeluliiton ja -yhdistyksen valitus on tehty hallinto-oikeuteen Ely-keskuksen poikkeamispäätöksestä.

Toinen valitusprosessi on käynnissä kunnanvaltuuston tammikuussa hyväksymistä kahdesta uudesta asemakaavasta 51:n molemmin puolin.

> Kerrostaloja järvinäkymin, rantaraitti, uimaranta ja yritystiloja − Kirkkonummi mahdollistaa mittavaa rakentamista 51:n varteen (Viisykkönen 28.1.)

Kirkkonummen ympäristöyhdistys ja paikallinen Finnträsk-järven suojeluyhdistys vaativat kahden asemakaavan kumoamista useisiin seikkoihin vedoten.

Yhdistysten mielestä uuden asuinalueen ja työpaikka-alueen rakentaminen uhkaisi luontoarvoja ja heikentäisi Finnträskin-järven tilaa.

Valituksissa viitataan muun muassa asuinalueen alle jäävästä lepakoiden elinympäristöstä, jota ei ole huomioitu kaavasuunnittelussa.

Valittajat pitävät kumpaakin kaavaa monilta osin lain -ja yleiskaavan vastaisina.

Sekä Sarvvikinportin uuden asuinalueen että Riistametsän työpaikka-alueen maat ovat pääosin Eke-yhtiöiden omistuksessa.

Kirkkonummen kunnanhallitus ottaa kantaa 20.5. kaavoista tehtyihin valituksiin.

Majvikin/Suvimäen liito-orareviiriin liittyvästä valituksesta pyydetään kunnalta lausuntoa myöhemmin, kun hallinto-oikeus on sitä valmistellut.

Valitusten käsittely hallinto-oikeudessa voi hyvinkin viedä vuoden, minkä jälkeen on mahdollista hakea valituslupaa Korkeimmasta hallinto-oikeudesta. 

Sarvvikinportin ja Majvikin kaava-alueille olisi mahdollista rakentaa asuntoja reilusti yli 3 000 asukkaalle.

(19) kommenttia
Kommentit (19)

Kommentit (19)

Turun moottoritien rakentaminen todisti että liito-oravat osaavat ainiosti siirtyä uusille asuinalueille jos vanhaan puututaan. Tästä on muistaakseni joku tutkimuskin olemassa.
Mika Koo
Pitäis saada nämä liittooravat vastuuseen kaikesta jarrutuksesta voiko olla lapsellista hommaa olemassa
Pakaste pakanat
Liitooravia on jopa kunnan talossa koska meidän rakennuslupa laitettiin heti roskiin, ei saanut edes hakea poikkeuslupa.
Liitoorava = rakennustarkastaja.
Rakennushankkeita keskeytyy niin paljon liito-oravien takia että mahtaako tuo oikeasti olla niin uhanalainen?
Androg
Turhaa valitusta ja asioiden jarruttelua. Yleensä taustalla vain 1-2 ihmistä ja he tulevat kyllä yhteiskunnalle kalliiksi valittamalla kaikesta mahdollisesta.
Nimby
Suvimäen kaavaa perustellaan mm. hyvillä kulkuyhteyksillä ja ja kauniilla merimaisemalla.
Kulkuyhteydet ovat huonot. Kehä III estää yhteydet junalle ja alue on muutenkin aika "sumppu"
Merimaisema eli Espoonlahden mutainen noin metrin syvyinen kaislikkopohjukka on 2000 asukkaan toimesta paskottu nopeasti umpeen .
Sundetin uomakin ent. joki on Sundsbergin asutuksella jo tukittu täysin.
Lisäkukkasia suunnitelmassa ovat mm Kehä III varteen pirretyt kerrostalot jotka toimivat meluvalleina ??
On meinaan hiukka halvempaa pengertää, mutta jos Kirkkonummi haluaa maksukykyisiä
meluvalliasukkaita niin kaikin mokomin.
Liito-oravia en tunne. Mutta olen satavarma että ne ovat fiksumpia kuin Suvimäen suunnittelijat
Suunnittelu tehdään näin : Ensin ostetaan maata halvalla. Sitten palkataan arkkitehti
piirtämään satulinnoja.
Muutetaan kaavoituksen tiheys ja rakennetaan rajusti.
entasukki
Sipoo yritti säästää luontoa ja kuinkas kävikään vuonna 2008?

Anonyymi
Siellä missä asutusta, on aina ongelma. Ennen kun elettiin luonnonmukaisesti, eikä ollut turhia puutereita, sun muitakaan kemikaaleja, kuin mätysuopaa tervan jälkeen. Ei lomailtu eikä järjestetty matkailuja ja turisteja rahdattu ihailemaan puhdasta luontoa. Niinhän sitä sanotaan, että luonto hoitaa itse itsensä ja parantaa haavat.
Nykyään on viherviipertäjien keskuudessa noussut keppihevoseksi vastustaa esim. kaivostoimintaa, mikä on elitärkeää monille ihmisille ja eritysesti kehittyneelle teollisuudelle saada raaka-ainetta. Puhutaan nuorista luontovaikuttajista, jotka luovat samalla itselleen elämänuraa toisten kustannuksella.
Tämänkin luonto hoitaa aikanaan ja maanmullistukset tekevät uutta muotoaan tilalle ajanoloon, kunhan vain jaksaa odottaa.
nimerkki. ei pidä vastustaa sitä mikä on toiselle tärkeää
Pitäisi päättää halutaanko säästää luontoa vai Espoo 2. Kaikkea ei voi saada. Eikä sitä luontoa enää takaisin saa, kun se on kerran tuhottu.
Vihreääkultaa
Kirkkonummen upea luonto tarjoaisi kunnalle hyvät mahdollisuudet hankkia itselleen ekokunnan statuksen. Mallia voisi ottaa vaikka Ruotsin vanhimmasta ekokunnasta Övertorneåsta.

Övertorneåssa ekologisuus on näkynyt mm. luomuviljelyn suosimisena, ekoautoiluna, ilmaisina bussikuljetuksina ja bioenergian käyttönä. Kun kunta hankkii itselleen ekokunnan statuksen, se edellyttää kaikilta kuntalaisilta sitoutumista luontoarvot huomioon ottavaan toimintaan.

Pelkät sanat ja toimintasuunnitelmat eivät riitä vihertämään kuntaa. Tarvitaan aitoja tekoja luonnon hyväksi. Valitettavasti meillä on omassa kunnassamme vapaamatkustajia, jotka vähät välittävät kunnan ympäristömääräyksistä. Autoja pestään surutta liuotinaineilla katualueella, vaikka se on yksiselitteisesti kielletty kunnan ympäristömääräyksissä. Vaahtoava törkyvesi valuu pitkin katua suoraan kunnan viemäriverkostoon ja sieltä pohjavesiin.

Jos tästä ympäristörikoksesta lähdet huomauttamaan, saat mafiapomojen tyylistä uhkailua osaksesi ja päälle vielä kunnianloukkausryöpyn. Kirkkonummella on pitkä matka aidoksi ekokunnaksi...Lunes
Liito-oravat saa pois kissoja tuomalla, niin ne syö ne pois ja lepakot jotenkin muuten saisi karkoitettua, vaikkapa erilaisilla taajuuksilla lähetettyä singnaalia, mikriaaltoja tappamaan otukset pois. Kyllähän nykyään pitäisi olla monenkinlaisia keinoja käyttää. Poistamaan rakentamisen esteitä, ilman kiertoteitä.
nim. viherviipertäjien seuraan
Pääkaupunkiseudun rakentaminen on tapahtuu täysin luontoa raiskaten..tuhoten luonnonmonimuotoisuutta. Siellä missä muurahainen..mehiläinen ja perhonen voi hyvin siellä myös ihminen. Elämme ekokatasroffissa ..Rakentamisessa on puhuttava rahasta..ketkä hyötyy..Asuntojen korkeat hinnat eivät johdu tonttimaan vähyydestä...siihen vaikuttaa moni muukin asia.
Haluan hengittää
Kumma eläin tuo liito-orava. Se on uhanalainen vaikka niitä on viisinkertainen määrä hirviin verrattuna.
Ureatusta
Mielenkiintoisia elukoita nämä liito-oravat! Niillä on enemmän valtaa kuin ihmisen järki.
Jos esim. haluaa kaataa oma talousmetsää niin sitä kieletään koska joku väittää että alueella on liito-oravia vaikka siitä ei ole minkäänlaisia todistuksia.
No, mikäli alueella sattuu olemaan jokunen liito-orava niin siirtyvät kyllä muualle!
Lönnberg
Onhan nuo lepakot ja liito-oravat varsin mainioita otuksia, mutta aikas harva niitä on kuitenkaan päässyt näkemään paitsi tietty niinsanottuja jätöksiä...eli onko mitään järkeä alkaa suojelemaan näkymätöntä saattika olematonta?
StafFan
Miten kaikkialla voi olla liito-oravia jos ne kerran ovat niin harvinaisia?
Keisarin uudet vaatteet
No tuo ei ole uutinen. Vuosia sitten alueelle piti tulla leirintäalue mutta kyläläiset laittoi hanttiin. Kyllä ne talot sinne tulee mutta vuosia menee ja hinta kipuaa ylöspäin mutta tämähän on vaan Kirkkonummi.
Periaatteessa ollaan hankalia.
hyvä
anonyymi
Pääkaupunkiseudun ja muiden olennaisten kasvukeskuksien alueet tulisi "rauhoittaa" ylenpalttiselta luonnonsuojelulta. Valitukset hidastavat ja hankaloittavat kehitystä. Luonnonsuojelu on tärkeä ottaa kokonaiskuvassa huomioon. Suomi on kuitenkin täynnä koskematonta luontoa ja me voimme tehdä valinnan suojella pohjoisempia asumattomia alueita vaikka 100% ja sallia kasvukeskuksien rakentamisen järkevällä tavalla.
PPP

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä