(10) kommenttia

Uuden koulukeskuksen hinta on noussut rajusti – määrärahaa tarvittaisiin lisää 17 milj. euroa

Gesterbyn koulukeskuksen pihalla on neljä kouluparakkia. Vanhat koulutilat puretaan kokonaan.

Gesterbyn uuden koulukeskuksen hinta-arvio on talven mittaan noussut rakettimaisesti. Taustalla on rakentamisen raju kustannusnousu.

Uusi koulukeskus on tarkoitus toteuttaa elinkaarimallilla, jossa rakentaja purkaa nykyiset talot, suunnittelee ja rakentaa uuden keskuksen ja hoitaa kiinteistöä 20 vuotta.

Neuvotteluja on käyty koko viime talvi rakennusyhtiöiden kanssa. Loppumetreillä tarjoajina ovat olleet Lujatalo Oy, SRV Rakennus Oy ja YIT Suomi Oy.

Kirkkonummen toimitilapalvelujen lautakunta ehdottaa, että hankkeen toteuttajaksi valitaan YIT.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 59 miljoonaa euroa. Itse urakkahinta on noin 51 miljoonaa euroa ja päälle on laskettu muun muassa kustannusten nousuriskiä noin 5 miljoonaa euroa.

Rakentamisen kustannukset ovat nousseet erittäin voimakkaasti ja tulevaisuuteen liittyy suurta epävarmuutta. 

Kirkkonummen kunnan mukaan sitovia urakkatarjouksia on tällä hetkellä erittäin vaikea saada.

Rakentajien tarjouksissa tulevat aina ehdot mahdollisista kustannusten nousuista.

Gesterbyn hankkeen tarjoushinta on sidottu indeksiin, joten lopullinen hinta voi nousta vielä tällä hetkellä arvioidusta siinä tapauksessa, että rakennuskustannukset kallistuvat edelleen. 

Jos rakennuskustannukset puolestaan lähtevät laskuun, ideksi korjaa hintaa alaspäin.

Kunnanvaltuusto on päättänyt vuosi sitten hankkeen kustannusarvioksi 42,5 miljoonaa euroa. Hinta perustuu pari vuotta sitten tehtyihin laskelmiin.

> Suurhankkeesta viimein päätös – tavoitteena uusi koulukeskus lähes 1 300 oppilaalle neljässä vuodessa (Viisykkönen 28.6.2021)

Lisämäärärahan tarve olisi siten tällä hetkellä lähes 17 miljoonaa euroa.

Lopulliset päätökset hankkeesta ja lisärahoituksesta jäävät valtuuston päätettäviksi ensi syksynä.

Jos päätöksiä tehdään syksyn aikana, voisi uusi koulukeskus olla valmis noin viiden vuoden kuluttua.

Hanke on päätetty toteuttaa leasingrahoituksella, joten kustannukset jakautuvat pitkälle ajalle.

Gesterbyn koulukeskus on päätetty purkaa kokonaan ja rakentaa uusi tilalle. Jäljelle jää vain Papinmäen koulun nykyinen rakennus.

Uudet tilat tulevat Winellska skolanin sekä Gesterbyn ja Papinmäen koulujen käyttöön. Suurin osa oppilaista on jo väistötiloissa ja loput siirtyvät niihin ensi vuodenvaihteeseen mennessä.

Kyrkslätt gymnasium muuttaa myös aluksi väistötiloihin ja lopulta uuteen lukiokampukseen Porkkalan lukion kanssa.

> Liikekeskuksen alakerta vuokrataan kouluksi – tyhjät myymälätilat pyritään saamaan käyttöön vuodenvaiheessa (Viisykkönen 11.3.2022)

(10) kommenttia
Kommentit (10)

Kommentit (10)

Eiköhän rakennusliikkeillä ole jo kokemusta Kirkkonummesta. Kunta on aina valmis maksamaan mukavan summan lisää projektin matkan varrella.
Päättömät päättäjät
Kunnan poliittinen päätöskyky on heikko. Kunnanvaltuustossa on aivan liian monta ryhhmää ja kaikki haluavat päättää. Eihän siitä tule mitään jos on 12 eri mielipidettä? Sitten mennään pienimmän vastuksen mukaan ja lopputulos on tämä. Toivon että seuraavissa vaaleissa pahimmat jarruhenkilöt äänestetään pihalle. Katsokaa mallia naapurikunnista (esim. Inkoo ja Siuntio).
mietisklijä
Niissä on ongelmia jotka eivät olisi edes aikoinaan ratkenneet pitämällä ilmastointia päällä koko ajan.
"Holtittomasta" rahan käytöstä voidaan olla montaa mieltä mutta koulut on tehtävä.
Ja kaikista näistä mädistä koulukeskuksista saamme kiittää -80-luvun ammattitaitoisia rakennushenkilöitä jotka ihan varmasti olivat kotimaisia sekä kunnan typerää käytäntöä olla pitämättä huolta omaisuudestaan.
Äölk
Höpö höpöä koko sisäilma, miten voi nykyisin olla niin monessa rakennuksessa? Taitaa olla ohimenevä muotiasia.
Seppo
Mistä kunta saa rahaa kaikkeen tähän rakentamiseen mitä se suunnittelee??? Kuntahan on nyt pakkoliitäntä uhan alla, ja sille asialle on annettu aikarajakin. Kunnan talous on todella pahasti sekaisin ja siltikin kunta käyttää rahaa holtittomasti mitä ihmeellisimpiin asioihin ja joka ikinen kerta homma ei mene niinkuin piti mennä ja kaivetaan lisää miljoonia peliin. Mutta mistä kunta ottaa nuo miljoonat????? Ei kunnantalo ole mikään Roope Ankan pankki holvi!!!
Kuka päättää rahan käytön kunnassa???
Kouluja suunnitellaan kalliiksi tulee, mutta miten käy vanhuksen hoitopaikkoja? Ei ole mitään suunnitelmia. Miksi ???
Omaishoitaja
Rakennushankkeet ja varsinkin niiden kyseenalaiset toteutukset tulevat monasti melkoisesti maksamaan jokseenkin isoja rahoja....
Rakmest Repa Rapamaha
Suoraan kummelista. Jankon betoni, siltahanke. Kaikki valmistuu aikanaan.
Paikallinen
Ei mitään järkeä tässä koulushowssa Kirkkonummella! Jos aikanaan kunnossapito olisi hoidettu asianmukaisesti ei kaikki koulut olisi home kunnossa nyt!! Ihan maalaisjärjellä jo tajuaa ettei ilmastointia pitäisi sulkea kesäksi /loma ajoiksi ensinnäkin.. Ja vastaavia mokia löytyy..
Pohjaton kaivo
Mitä kauemmin kestää tuo päättäminen, hinnat senkun nousee , päättämisen vaikeus ei liene kenellekkään yllätys, valtuustossa kun "asiantuntijat" heittelevät toiveitaan ja luulevat tietävänsä paremmin, ja vaaditaan tehtäväksi selvityksiä selvitysen perään, jo tehtyjen selvitysten lisäksi, ja muutetaan omaa kantaa kun tuulimylly, niin hanke ei todellakaan etene , virkamiehet vain turhautuvat, kun joutuvat tekemään turhaa työtä
"kun taitamattomat käskevät haluttomia tekemään mahdottomia, menee turha työ hukkaan"
minä vaan

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä