Tietokirjailijan 40 vuoden projekti: Mäkiluodosta valmistui historiateos
Porkkalanniemen edustalla sijaitsevan Mäkiluodon linnakesaaren historiasta on julkaistu näyttävä historiateos juuri sopivasti Porkkalan palautuksen 60-vuotisjuhlavuoden alkajaisiksi.
Tietokirjailija komentaja evp Ove Enqvist aloitti aineiston keruun jo 1970-luvulla asuessaan ja ollessaan palveluksessa Mäkiluodossa. Enqvist oli Mäkiluodon linnakkeen päällikkönä.
70-luvulla valmistui 150-sivuinen käsikirjoitus Mäkiluodosta, ja Enqvistillä oli ajatus tehdä jo silloin kirja.
Siinä vaiheessa projekti jäi muiden kiireiden jalkoihin, mutta pieni vihkomainen julkaisu kuitenkin syntyi.
Jäätyään eläkkeelle vuonna 2007, heräsi ajatus uudestaan julkaista kirja Mäkiluodosta.
Kyrkslätts hembygdsförening lähti lopulta kustantamaan teoksen. Avustusta julkaisuun saatiin muun muassa Kirkkonummen kunnalta.
Enqvist on kirjoittanut vuosien mittaan lukuisia rannikkotykistöä käsitteleviä kirjoja ja väitellyt oman aselajinsa tiimoilta myös sotatieteen tohtoriksi.
”Makilo – från fiskeläge till kustfort” -teos julkistettiin Kirkkonummen Luckanilla maanantaina.
Enqvistin kirja on hyvälle paperille painettu yli 200-sivuinen kattava teos Mäkiluodosta. Kirjassa on satoja kuvia ja karttoja, osa niistä on ennen julkaisemattomia.
Aluksi oli vain neljä kalastajamajaa
Ihmisen kädenjälki näkyy Mäkiluodossa oikeastaan vain viime ja tällä vuosisadalla. 1900-luvun alussa saarella oli neljä kalastajamajaa kunnes tsaarin armeija ryhtyi rakentamaan saarelle linnaketta ennen ensimmäistä maailmansotaa.
Mäkiluoto on ollut lähinnä sotilaiden saari, ensin venäläisten, sitten suomalaisten, sitten neuvostolittolaisten vuosina 1944-56 ja sen jälkeen taas suomalaisten.
Saari on puolustusvoimien edelleen, mutta henkilökuntaa ei saarella ole ollut kymmeneen vuoteen. Vuonna 1939 valmistunut kasarmikin purettiin viime kesänä.
Saari tunnetaan kolmella nimellä: Mäkiluoto, Makilo (ruost.) ja Mac Elliot. Joidenkin mielestä Makilo on saaren alkuperäinen nimi.
Enqvist kertoo, että ainakin 1872 julkaistussa kartassa saari on nimetty Mäkiluodoksi. Mac Elliotin –nimen alkuperää Enqvist on yrittänyt selvittää, mutta mitään tietoa hän ei ole löytänyt.
Tarinoiden muukaan Mac Elliot –nimi tulisi saarelle haaksirikkoutuneen miehen nimestä.
Tuore Mäkiluodon historia on ruotsinkielinen. Enqvist on kirjoittanut käsikirjoituksen suomeksi ja se on käännetty ruotsiksi.
− Suomenkielinen käsikirjoitus olisi valmis, jos vain kustantaja löytyisi, Enqvist vinkkaa.
Mäkiluoto-kirjaa voi ostaa esimerkiksi Kirkkonummen Luckanista 28 euron hintaan.
Kommentit (2)
Kommentoi