(5) kommenttia

Tiekunnat nousivat kapinaan sähkölaskuista − jo muutamalle valaisinpylväälle pitäisi hankkia sähkömittari

Kirkkonummen kunnan päätös siirtää kaikkien yksityisteiden tievalaistuksen kustannukset tiekunnille herättää närää tiekunnissa. Päätöstä vaaditaan uuteen käsittelyyn.

Kirkkonummi päätti viime huhtikuussa, että kaikkien tiekuntien, joilla on valaisinpylväitä ja joiden sähkölaskun maksaa kunta, on hankittava omat sähkömittarit ja maksettava laskut itse.

Kirkkonummella on noin 80 kilometriä "yksityistä" tievalaistusta, joita tiekunnat ovat vuosien saatossa rakentaneet.

Kunta on päättänyt jo 1970-luvulla, että kunta maksaa sähkölaskut. Päätöstä perusteltiin erityisesti liikenneturvallisuuden parantamisella.

Avustuskäytäntö ulottuu jo paljon pidemmälle. Vuodesta 1963 lähtien tievalaistusavustusta on saanut yli 60 tiekuntaa. Kunnan laskelmien mukaan tänä aikana avustuksiin on käytetty yhteensä noin 450 000 euroa.

Kunnan huhtikuisesta päätöksestä on jättänyt oikaisuvaatimuksen kuusi tiekuntaa ja Kirkkonummen Pienkiinteistöyhdistys.

Esimerkiksi keskustan kupeessa sijaitsevan Heikkilän tiekunta kieltäytyy hankkimasta oma sähkömittaria, koska tiekunnan mielestä valaistua tietä käyttää moni muukin kuntalainen kuin tien varrella asuvat.

Furuhedin tiekunta puolestaan hämmästelee sitä, että tiekunnalla on vain kolme valaisintolppaa. Oikaisuvaatimuksen mukaan olisi kohtuutonta hankkia muutamalle valaisimelle oma sähkösopimus ja -mittari.

Kunta on antamassa periksi ainakin osin valaistuspäätökselle. Asiassa on tarkoitus vielä tapauskohtaisesti käydä läpi valaistustilannetta tiekuntien kanssa ja siirtää uuden käytännön voimaantuloa vuodella.

Myös niille tiekunnille, joilla on korkeintaan viisi valaisinpylvästä, aiotaan antaa vapautus omasta sähkömittarista.

Kunta maksaisi edelleen sähkölaskun, mutta siitä perittäisiin vuodessa 200 euroa per pylväs korvausta tiekunnalta.

Kirkkonummen kuntatekniikan lautakunta käsittelee oikaisuvaatimuksia 14.6.

 

(5) kommenttia
Kommentit (5)

Kommentit (5)

Ihan oikein. Jostain se on kunnanki euroja rasittava...
,.,.,.
Tuo korvaus vaikuttaa varsin kohtuullisetla, eikä aiheuta varmasti kellekkään osakkaalle mitään paniikkikohtauksia:DDD
Staffan
Kun muutosta tehdään - niin sopimus yhteiskunnassa se yleensä tehdään yhteistyössä. (Tai pyritään tekemään)

Nyt kunta oli yksipuolisesti yhdellä ilmoituksella muuttamassa toimintaa keskellä toimintavuotta ja kunnanavustusten hakuajan jälkeen. Onko tämä kohtuullista?
(Moni tieyhdistys pitää yhden kokouksen vuosittain jossa sovitaan asiat tulevalle vuodelle) Kirkkonummen pienkiinteistöyhditsys (KPY) katsoi myös esityksen olleen kohtuuton ja osallistui oikaisuvaatimuksen tekoon.

Tässähän on enemmän kyse periaatteesta kuin varsinaisesta kustannuksesta kunnalle - joten asian voi hoitaa tyylikkäästikin, kuten kunta on nyt tekemässä.


KPY, hallituksen jäsen
Jerri Kämpe-Hellenius
Sähköurakoitsijat kiittää. Meillä on muutenkin vähän työtä joten tämä päätös on tervetullut meille. Tästähän selviää muutamalla tonnilla.
Odotamme soittoa.
Saavutetuista eduista luopuminen on vaikeaa, on kyse kenestä tai mistä tahosta tahansa... varsinkin kun kyse on vuosikymmeniä vanhasta saavutetusta edusta. Vastarinta on ymmärrettävää, inhimillistä... mutta jos linjauksia pitää joskus tarkentaa ja päivittää, niin kunnalla pitäisi olla siihen kaikki oikeudet ja edellytykset.
saavutetuista ei luovuta!

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä