(0) kommenttia

Talouden korjaaminen vie kolme vuotta

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio vaatii valtuustolta säästöjä.
Toimittaja: 

Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio kuvaa Kirkkonummen talouden käännettä äärilaidasta toiseen. Kunnan tilinpäätöstä esitellessään Aarnio muisteli samaa ajankohtaa vuoden ja kahden vuoden takaa, jolloin kunnan edellisvuoden tulokset olivat historiallaisen hyviä.

- Viime vuoden tulos on huono ja tämän vuoden vielä huonompi. Ainut pieni lohtu on, että muillakin menee huonosti, Aarnio totesi maanantai-iltana valtuuston kokouksessa.

Aarnion mukaan ainut vaihtoehto Kirkkonummella on sopeuttaa menot tuloihin, esimerkiksi omaisuuden myynnistä ei ole apua. Sopeutus on hidasta ja tulokset näkyvät vasta parin kolmen vuoden kuluttua.

Aarnio on luottavainen, että Kirkkonummi pystyy kääntämään taloutensa pidon positiiviseksi. Mutta siinä on jatkossa kova työ.

Toimintakulujen kasvu on Aarnion mukaan puristettava vuoteen 2015 mennessä yhteen prosenttiin. Aarnio muistutti kuitenkin, että menojen kasvuprosentit voivat olla plusmerkkisiä vaikkakin pieniä. Viime vuonna kulut kasvoivat poikkeuksellisen paljon, 8 prosenttia.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) piti viime vuoden toimintakulujen kasvua järjettömänä. Vahasalo myönsi, että viime vuoden huonot luvut tulivat jonkinlaisena yllätyksenä.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Erkki Majanen valitteli, että viime valtuuston päättämiä talouden sopeutusohjelman raja-arvoja on jouduttu monessa kohdin ylittämään. Onneksi lainanotto on Majasen mielestä pysynyt jotakuinkin aisoissa. Tosin hän muistutti, että edessä on valtaisia investointeja: terveyskeskus ja keskustanalueen kouluhankkeet.

Majanen totesi, että tulevat säästöt eivät onnistu enää juustohöylällä vaan tarvitaan rakenteellisia uudistuksia. - Onneksi tilanne on vielä sellainen, että voimme itse tehdä päätöksiä.

RKP:n ryhmäpuheenjohtaja Corinna Tammenmaa ihmetteli, miksi Kirkkonummella menee niin huonosti. - Viime vuonna yli 300 kunnasta 63 teki alijäämäisen tuloksen ja Kirkkonummi oli niiden joukossa, vaikka sijaintinsa ja hyvien veronmaksajiensa vuoksi näin ei pitäisi olla.

Vihreiden Suvi Terhon mielestä Kirkkonummella on tehty lähes taidetta miten budjetit ylitetään. Terho vaati, että jatkossa päätösten tueksi on saatava parempia tietoja.

Perussuomalaisten Pekka M Sinisalo vaati, että talouden oikaisuun on lähdettävä jo tänä vuonna eikä odottaa ensi vuoteen. Sinisalo ennusti, että tällä menolla Kirkkonummea odottaa jatkossa erittäin nopea velkaantuminen.

Sosialidemokraattien Ari Harinen kuvasi viime vuoden tilinpäätöstä karuksi luettavaksi. Vastaavaa ei Harisen mielestä Kirkkonummen talous pitkään kestä ja muistutti, että tänä vuonna menee vielä huonommin.

- Ongelmat johtuvat kokoomuksen ja RKP:n väkisin runnomasta budjetista. Taas tehtiin alibudjetointia, joka on itsensä pettämistä.

Kunnanvaltuusto pui säästöjä

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä