(3) kommenttia

Tässä viedään Kylmälän perukoille uusia antenneja

Loppumatka Metsähoviin tekee tiukkaa, mutta antenni saatiin erikoiskuljetuksella perille.

Kirkkonummen Kylmälässä tienpenkatkin joudutaan käyttämään tarkkaan, kun Aalto-yliopiston tutkimusasemalle rahdataan uusia antenneja. Niillä tutkitaan miljardien valovuosien päässä olevia kohteita.

Yliopiston Metsähovin radiotutkimusasema saa Karkkilasta neljä GlobalStar-maa-aseman antennia, jotka on poistettu käytöstä. Antennin ”lautasen” halkaisija on 5,5 metriä.

Kuljetus mahtuu juuri ja juuri kaikkein tiukimmista paikoista. Metsähovi sijaitsee Kylmälässä kapean hiekkatien varrella.

Antennit ovat olleet Karkkilassa GlobalStar –yhtiön satelliittimaa-asemina. Ihan sellaisenaan ne eivät sovellu radiotutkimusaseman käyttöön.

Laboratorioinsinööri Juha Kallunki Metsähovista kertoo, että neljä antennia muutetaan Metsähovissa radioastronomiseen havaintotoimintaan sopiviksi.

Havaintokohteina ovat Kallungin mukaan muun muassa aurinko ja kvasaarit. -Tarkoituksenamme on rakentaa antenneista paikallinen interferometri.

Interferometri on (= toimittajan vapaa luonnehdinta) laite, jossa yhdistetään useasta lähteestä kuvaa tai aaltoja yhdeksi kokonaisuudeksi.

Säteitä maailmankaikkeuden alkulähteiltä

Kallungin mainitsemista tutkimuskohteista aurinko on ainakin silmämääräisesti kaikille tuttu, mutta mitä ovat kvasaarit.

Kvasaarit ovat etäisimpiä tunnettuja kohteita; kaukaisimpien etäisyys meistä voi olla jopa yli 10 miljardia valovuotta. Säteily, joka niistä saapuu tänään maapallolle, on lähtenyt matkaan yli 10 miljardia vuotta sitten.

Toisin sanoen kvasaarit ovat kuvia maailmankaikkeuden nuoruudesta. (Lähde Metsähovin tutkimusaseman nettisivut)

Metsähovi on toiminut Kylmälässä 40 vuotta. Henkilökuntaa asemalla on noin 20.

Metsähovissa sijaitsee Suomen ainoa radioastronomiseen tutkimukseen käytettävä teleskooppi. Suojakuvun sisällä oleva itse teleskooppi on halkaisijaltaan lähes 14 metriä.

Teleskooppi on aikanaan koottu paikanpäällä.

Metsähovista lisää tästä


(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Jännä juttu ettei toimittelijat viitsi #TARKASTAA FAKTOJA tästä EISCAT-ohjelmasta. Lienee valtionhallinnolle epämieluisaa paljastaa ALUMIINISULFAATIN kylväminen yläilmakehään? Laki kieltää ulkovaltojen sotilaallisen toiminnan Suomen alueilla. Saattaa olla että joku voisi ottaa MAANPETOSRIKOKSEN esille. #FAKTAT VALITSEVA MEDIA
Kalke
Liittyykö noi "aaltopilvet" "astrologian tutkimukseen"? Entä noi lentokoneiden "tiivistevanat" jotka jäävät tunneiksi taivaalle leviämään? Millä tavoin Sodankylän+kylmälän EISCAT-antennit liittyvät HAARP-projektiin? Eu linjasi HAARPn sotilaalliseksi ja perusti itse EISCATin. Ilmastonmuokkausta.
Jussi
Noin yleistiedon kannalta olisi hyvä kertoa, että Sodankylässä EISCAT lautasantennin halkaisija on 32 m ja Lohjalla yksityishenkilöllä (entinen yritysjohtaja) on goniometrinen radioteleskooppi, jonka halkaisija on 16 m.
Sodankylässä tehdään lähi-ilmakehän tutkimusta ja myös radioastronomiaa ja siellä työntekijöitän on noin 40 ja tutkijoita noin 10 eri maasta. Sodankylän laboratorio on rakentanut ns. uuden sukupolven radiotutkamatriisin, jolla pystytään hyvin monipuoliseen 3D mittauksiin. Sodankylän laboratoriolla on tutkalaitteita yhteistyöhankkeiden kautta käytössä Ruotsin ja Norjan alueella sekä huippuvuorilla asti.
kari vierinen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx