(21) kommenttia

Tältä voisi uusittu kirkko näyttää: Sali muuntuu eri tilaisuuksiin, pieniin ja suuriin – katso kuvat!

Kirkkosalin keskellä olisi irtotuolit ja alttaripöytää voisi liikutella. Nykyisen alttarin päällä ja takana olisi uusi lehteri. (kuva: Okulus Oy)

Kirkkonummen moneen kertaan vuosisatojen saatossa muuttunut pääkirkko on jälleen muutoksen edessä. Uutta vuorovaikutteista sisätilaa on ideoitu.

Kirkon sisätilan remonttia ja samalla tilojen suunnittelua uuteen uskoon on mietitty jo pitkään. Idealuonnoksia uudesta kirkkosalista esiteltiin yleisötilaisuudessa keskiviikkoiltana.

Osin jo keskiajalta peräisin oleva Pyhän Mikaelin kirkko on ikäisekseen sisältä varsin moderni. Siihen on historiallinen syy.

Neuvostoliiton vuokra-aikana (1944-1956) kirkko oli kulttuuritalona, ja kirkon vanha sisustus käytännössä tuhottiin. Kirkko remontoitiin parenteesin jälkeen hyvin pelkistettyyn asuun.

Espoolaisen Arkkitehtitoimisto Okuluksen laatimat luonnokset muuttaisivat kirkkosalia jälleen aika lailla.

Lähtökohtana on ollut, että kirkko muuntuisi monenlaisiin tilaisuuksiin jumalanpalvelusten lisäksi.

Kirkkoon tullaan monesta syystä, siellä pidetään kastetilaisuuksia, siunauksia, häitä ja konsertteja. Yleisömäärä voi vaihdella muutamasta henkilöstä 500:aan.

Uuden sisätilaidean lähtökohtana on, että sisätilaa voidaan muuttaa tarpeen mukaan.

Keskelle tulisi irtotuolit. Alttaripöytä olisi liikuteltava kuten myös kastepöytä. Koko kirkkosali olisi portaaton. Keskiön lattia olisi puuta.

Nykyinen kappeli siirtyisi alttarin takaa eteläiseen siipeen, johon voisi rakentaa pienen seminaaritilan. Siellä voisi tarjota myös kirkkokahvit.

Nykyisen alttarin päälle on ajateltu uutta parvea eli lehteriä noin 100:lla istumapaikalla. Urut ja urkuparvi jäisivät ennalleen.

Nykyisin kirkossa on hieman vajaat 500 istumapaikkaa. Idealuonnoksessa niiden määrä on noussut 550:een.

Kirkon sisätilamuutoksista ja remontista ei ole vielä mitään päätöksiä. Joka tapauksessa kirkkorakennuksessa on tehtävä jossain vaiheessa korjaustöitä.

Muun muassa 60 vuotta käytössä ollut lattialämmitys olisi uusittava tai korvattava.

Kustannusarviotakaan ei ole vielä tässä vaiheessa.

(21) kommenttia
Kommentit (21)

Kommentit (21)

Jaa, ha ! Että se on sitä fiilistä mitä
Kirkosta ja sen toiminnoista haetaan.

Eikö ole nyt sopivampi paikka löydettävissä kun Kirkko kun sitä
nykyajan fiilistunnelma yritetään saada
esille?

Olisi nytt parempi rakentaa jonkinlainen
monitoimitalo, siellä torin vieressä,
missä puretaan kohta ne vanhat talot.

Ei ole sopivaa että kkeskiajalta oleva
vanha Kirkko muutetaan jonkinlaiseksi,
mitä kuvista saa selville, jonkinlaiseksi
Cirkusareenaksi.

Kirkko on modernisoitu Porkkala alueen
takaisinluovutuksen jälkeen viiskymentä
luvun loppupuolella, eikä tarvitse mitään
muutosta sen takia että se olisi liian
vanhanaikainen !

Jos seurakunnilla on nytt liian paljon
rahaa joka polttaa taskussa, niin olisi
olisi parempi jakaa niitä ihmiseille
jolla on toimentulovaikeuksia

Kirkkoon ei kosketa, saa riittää se
että Kirkon ympäristö tuhotaan sillä
Modernisoinilla !
Tämä on vakava asia !
Kannatan kirkon sisätilojen purkamista ja uuden rakentamista. Kannatan seurakuntatalon purkamista ja uuden rakentamista. Kannatan kaikkien homeisten ja sisäilmaongelmissa olevien seurakunnan rakennusten remontoimista, purkamista ja uusien rakentamista. Eiköhän rahat jossakin vaiheessa lopu.
Eroa Kirkosta
Ihmisläheinen suunnitelma. Olen vankasti seurakuntaan kuuluva. Luonnoksista tulee hyvä ja pyhä fiilis. Joskus tuntuu, että juuri seurakunnasta eronneet ovat suurin uudistusten vastustajaporukka.
Mummo
Taidan erota kirkkosta Maksakoon kirkkovero ne jotka meinaa turmella miedään tällähetkellä hieno kirkko
PLO
Viimeksi kävin v.2010,faijan hautajaisissa.Joten ei tuu paljon kulutettua,tuota rakennusta.Onhan ne aikanaan orjatyöllä ja pelolla saatu rakennettua.
Käyn kyllä kotimaassa matkatessa vanhoja kirkkoja katsomassa,jos eteen tulee,vaikka en koko laitokseen kuulu ja siihen en veroja maksa.
Paavi
Om kyrkorummet måste om ändras, är det viktigt att de nuvarande kyrkbänkarna kan utnyttjas. De representerar snickeritradition i Lappböle by. I mitt tycke dominerar den tilltänkta läktaren synhetsintrycket då man träder in i kyrkan. Läktaren och väggen bakom altaret är massiva. En annan lösning är att föredra, en smidigare och trevligare att välkomnas av. Var ska det stora träkorset placeras? Ska det bort? Allt det nuvarande behövs inte avstjälpas.
Carola Welin
Voisko tuolla pelata myös bingoa silla puitteet olisi varsin toimivat ja väkeä saattaisi olla tuvan täydeltä?
Kinkkubingoilija
Todella kaunis ja toimiva suunnitelma. Kirkosta on vain pieni kulmaus alkuperäistä kivikirkkoa, eli mitään historian kerrostumia ei tuhoudu. Aikojen saatossa kirkko on ollut aina aikalaistensa näköinen.
Nyt messujen lisäksi modernimpi, avara tila antaisi mahdollisuuden erilaisiin ja nykytarpeita vastaaviin toimintoihin. Hyvä ja kaikkia asukkaita palveleva hanke.
esteetön ja avara
Mitenkköhän nuo tämän ajan lapset, jotka koulumaailmassa tottuvat olemaan sohvilla, pyörivillä tuoleilla, jumppapalloilla, makuumatoilla yms pitävät takamuksensa kiinteissä kirkon penkeissä?
Katse tulevaan
Me kommentteja heittävät voisimme miettiä, kuinka monta kertaa vuodessa tulemme kirkkoon ja miksi? Minkälaista toimintaa toivomme seurakunnalta ja miten se tilassa toteutetaan? Liian kalliiksi näinä päivinä tulee vaalia rakennusta vain yhden ajan jakson määrittelemän taiteen vuoksi
Ilona Nyman
Tack för ert försök att förstöra det sista "gamla " i Kyrkslätt alltså kyrkan ,hoppas ni ännu tänker efter en gång eller kanske det behövs flera...
Kyrkslättbo 1963
Kuvan perusteella paikka sopisi varsin hyvin vaikkapa koulujen ynnämuiden ryhmien joulu-, kevät- jne...juhlien pitämiseen.
Anonyymi
Kaunis tila, valoisa, lämminhenkinen, kodikas. Monikäyttöinen ja toimiva. Kehitys kehittäköön kirkkoakin. Kävisin usein nauttimassa tunnelmasta.
Kiitokset suunnittelijoille
Todella kaunis ja toimivan näköinen ehdotus! Olisi ihanaa saada kirkkoomme enemmän eloa tällaisilla uusilla tilaratkaisuilla. Nykyinenkin on tyylikäs ja ennen kaikkea tuttu, mutta esim. ikäihmisten on haastava nousta ehtoolliselle portaita pitkin. Esteettömyys ja monikäyttöisyys ovat tärkeitä asioita.
Upea suunnitelma!
Eiköhän se sanomansisältö pitäisi olla pääasia, jos uudistuksen takia eroaa kirkosta aika heppoisilla on!
Ei ulkokuori vaan sisältö tärkein..
Uskomatonta
On hienoa, että ihana kirkkomme vaikuttaa olevan tärkeä rakennus kirkkonummelaisille. Ensimmäinen idealuonnos on herättänyt paljon keskustelua, hyvä niin.

Muutama huomio kirkon historiasta: Kirkko on sen noin 600-vuotisen historian aikana kokenut kaikenlaisia muutoksia. Kirkkoa on purettu laajennuksen vuoksi, kirkko on palanut, kirkko on ollut Porkkalan vuokrakauden vuoksi maallisessa käytössä. Kirkko on muuttunut niin paljon ennen 1900-lukua, ettei "alkuperäisestä" kirkosta voi puhua. Kirkko on muuttunut seurakunnan kasvun ja toiminnan muutoksen vuoksi.

Kirkkorakennus on aina herättänyt tunteita, se kertoo, ettei kirkko ole vain mikä tahansa rakennus. Kunkin ajan käyttäjien tarpeet tulee ottaa huomioon. Keskuslämmitys tai sähkövalaistus ei herätä enää vastareaktioita, niin tottuneita me olemme niihin. Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkko on kahden eri seurakunnan jumalanpalveluselämän keskiössä. Kirkossa täytyy tehdä muutoksia, jotta kirkkotila on turvallinen ja esteetön tulevaisuudessa.

Nyt näkyvillä olevat kuvat ovat ensimmäinen idealuonnos, miltä kirkkotila _voisi_ näyttää. Ne eivät ole lopullisia päätöksiä, nyt olemme vasta prosessin alussa. Sen vuoksi kannustamme kaikkia kirkkonummelaisia antamaan palautetta kyselyn kautta, joka julkaistaan ennen joulua seurakuntien nettisivuilla.

Toivottavasti sinulla on mahdollisuus käydä kirkossa vaikka laulamassa kauneimpia joululauluja tai jumalanpalveluksessa. Samalla on hyvä hetki miettiä, että miltä tuntuisi puulattia jalkojen alla tai ristikirkon keskellä oleva pyöreä muoto tai esteetön kulku alttarille.

Ihanaa, että kirkko on sinulle tärkeä, niin se on meillekin. Yhteistyöterveisin, Johanna, seurakunnan tiedottajapappi
Johanna Tilus, seurakunnan tiedottaja ja pappi
Todella järkyttävää että kirkko halutaan pilata tällä tavoin. Kaunis vanha kirkko mistä ollaan tekemässä jonkun junaaseman odotus salia. Oksennus. Tulipa viimeinen piste kirkossa käynnille ja täytin juuri kirkosta eroa is kaavakkeen. Pilatkaa rauhassa, parempaanhan te ette pysty.
Kirkosta juuri eronnut, syy kirkkonummen kirkon uudistajat
Näyttää valoisalta, lämminhenkiseltä ja käyttäjäystävälliseltä, mutta samalla juhlavalta. Tuollaisessa tilassa päästään lähelle toisia, eikä pappienkaan tarvitse jutella kansalle kaukaisuudesta.
Tulen toistekin
Tuo on meidän kirkko ei kenenlän randonin joka halu pilata kaikken!!!!
Prof
Voisiko joku perustaa adressin, että kaunista ja historiallista kirkkoamme ei tuhottaisi näin?
Sussiunakkoon
Hyvältä näyttää :)
Jess

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä