(1) kommentti

Tällä teleskoopilla mitataan yhden millimetrin tarkkuudella 400 km:n päähän – tutkimusasema uudistuu Kylmälässä

Valtaisa radioteleskooppi on ollut pystyssä Kylmässä jo viime talven. Laserlaitteita odotetaan Espanjasta. (kuva: Jyri Näränen MML)

Kirkkonummen Metsähovin tutkimusasemalla on menossa isot uudistustyöt, jotka tuovat maailmanmitassakin huippumodernia uutta tekniikkaa tutkijoiden käyttöön.

Metsähovissa toimii sekä Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus että Aalto-yliopiston radiotutkimusasema. Molemmissa yksiköissä on menossa isot investoinnit.

Metsän keskellä Kylmälässä sijaitsevalle Metsähovin alueelle on pystytetty jo viime vuoden puolella radioteleskooppi, jonka lautasantenni on halkaisijaltaan 13 metriä.

Koko laitos painaa yli 70 tonnia, joten pyöriessään ja kääntyessään se on melkoinen ilmestys.

Laitos ei ole vielä valmis, siihen menee ehkä vielä vuoden päivät.

Radioteleskoopin yhteyteen tulee vastaanotin, satelliittilaser, joka valmistetaan Espanjassa.

Investointi on Maanmittauslaitokselle yli 3 miljoonan euron arvoinen.

Radioteleskooppi pystyy uudella lasertekniikka mittaamaan äärettömän tarkasti välimatkoja maata kiertäviin satelliitteihin.

Matka noin 400 kilometrin korkeudessa oleva satelliittiin pystytään mittamaan Kirkkonummen Kylmälästä yhden millimetrin tarkkuudella ja 25 000 kilometrin päässä oleva satelliitti yhden sentin ”virhemarginaalilla”.

Uudella radioteleskoopilla tehdään perustutkimusta, joka palvelee maailman koordinaattijärjestelmän kehittämistä ja yleensä paikallistamistekniikkaa, jota on tätä nykyä myös lähes jokaisen kännykässä.

Metsähovin kaltaisia radioteleskooppeja uusine laitteineen on maailmassa kolmisenkymmentä. Valmistuessaan Metsähovin sanotaan olevan ainakin 10 moderneimman joukossa.

Metsähovissa on ollut ennekin satelliittilasertoimintaa, mutta sen ollut 10 vuotta jäissä tarpeeksi hyvien laitteiden puuttuessa.

Myös Aalto-yliopiston tiloissa ovat alkaneet muutostyöt. Radio-observatorion alkuperäinen rakennus puretaan, 1990-luvun laajennus remontoidaan, ja sen yhteyteen rakennetaan kokonaan uusi siipi.

Metsähovin uusi toimistosiipi vierailija- ja seminaaritiloineen avataan ensi syksynä.

Ensi talven aikana 14 metrisen radioteleskoopin ohjausjärjestelmä päivitetään. Myöhemmin keväällä radioteleskooppi saa uuden 20-metrisen kuvun suojakseen.

Radio-observatoriolla on oma teleskooppi, jota Maanmittauslaitoksen tutkijat ovat myös käyttäneet.

Lue lisää Metsähovista:

> Uusi valokuitu Espoosta Kirkkonummelle varmentaa Suomen virallista ”kelloa” – tarkkuudessa puhutaan biljoonasosien sekunneista (Viisykkönen 29.8.2017)

> Huomasitko: Kello oli 13,7 mikrosekuntia pielessä – Kirkkonummella havaittiin (Viisykkönen 28.1.2016)

> Kirkkonummella nähdään auringonpimennys vaikka pilvien läpi (Viisykkönen 19.3.2015)

> Tässä viedään Kylmälän perukoille uusia antenneja (Viisykkönen 24.9.2014)

 

 

 

 

 

 

(1) kommentti
Kommentit (1)

Kommentit (1)

Eduskunnassa vihreät ovat puhuneen vieläkin suuremmasta tarkkuudesta, kuin nolla toleranssista. Tuo yksi millimetri neljälläsadalla kilometrillä ja yksi senttimetri kahdellakymmeviidellä tuhannella kilometrillä, on todellakin huikea tarkkuus, sanoisin, että jopa tarkempi, kuin vasemmistopuolueiden toleranssit. Vaikka sanotaankin, että aikaa ja paikkaa ei voida mitata yhtäaikaa tarkasti, lähestytään jo kumminkin justiinsa, niinkun sakennusmies tekee.
Maanmittauslaitos nykyään uusii pyykit punaisiksi putkipyykeiksi ja laitta ne ihan mihin sattuu, ja silmä näyttämään, mutta voihan ne sitten myöhemmin tarkistaa GPS:llä. Ne ovat sitten oikeilla paikoilla ja kalliilla rahalla.
nim. rahalla saa ja hevosella pääsee

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä