(15) kommenttia

Strömsbyn murskaamo: Yhtiö antaa osin periksi ja hakee uutta lupaa, mutta kiveä murskattaisiin kuitenkin

Strömsbyhyn Gyprocin tehtaan naapuriin on varastoitu mittava kasa louhetta, joka on tuotu metrotunneleista ja Lippulaivan työmaalta. Oikealla betoniasema. (kuva: Markku Viitanen)

Kovan vastustuksen kohdannut kivenmurskaustoiminta Strömsbyn teollisuusalueella Kantvikin lähellä tulee uuteen käsittelyyn.

Kalliolouheen murskaukseen neljäksi vuodeksi lupaa hakenut Kalliorakennus Oy on päättänyt muuttaa suunnitelmiaan ja hakee uutta ympäristölupaa toimintaan.

Strömsbyssä on tällä hetkellä jo valtaisa kasa kivilouhetta. Sen yhtiön haluaa murskata paikan päällä, mutta uutta louhetta alueelle ei enää tuotaisi.

Kalliorakennus Oy:n toimitusjohtajan Jukka Halosen mukaan yhtiö päätyi muuttamaan lupahakemustaan ja suunnitelmiaan kunnan kanssa käytyjen neuvottelujen ja hankkeen kohdanneen vastustuksen takia.

− Tämä on realismia. Päädyimme tähän palautteen takia, Halonen sanoo.

Koko hanke tulee nyt uuteen käsittelyyn normaalissa järjestyksessä. Uusi lupa kuulutetaan virallisesti ja siihen voi ottaa kantaa.

Halosen mukaan hankkeesta järjestetään myös asukastilaisuus.

Uusi ympäristölupahakemus ei merkitse sitä, että kivenmurskauksesta luovuttaisiin, mutta toiminta olisi huomattavasti pienempää kuin alkuperäisessä hakemuksessa.

Kirkkonummen kunnalta ja Helsingin kaupungilta vuokratuilla tonteilla on nyt yhtiön ilmoituksen mukaan kiviaineista varastoituna noin 680 000 tonnia.

Alkuperäisessä hakemuksessa lupaa on haettu 850 000 tonnin käsittelyyn vuosittain neljäksi vuodeksi.

> Kivenmurskaukseen haetaan lupaa Strömsbyssä − louhetta ajettaisiin alueelle työmailta myös yöllä (Viisykkönen 3.1.)

Tonteille varastoitu louhe on tuotu Länsimetron jatkeen tunneleista ja Lippulaivan kauppakeskuksen rakennustyömaalta runsas vuosi sitten. Varastointiin on kunnalta lupa.

Kalliorakennus haluaa siis murskata louheen Strömsbyssä ja kuljettaa sen pois rakennuskohteisiin.

Yhtiön mukaan se on ympäristövaikutustenkin kannalta parempi ratkaisu kuin käsittelemättömän louheen poisvienti.

Yhtiö huomauttaa, että käsittelemättömän louheen poiskuljettamisesta syntyy jopa suuremmat liikennevaikutukset, koska sen tilavuus on suurempi.

Alueelle jo varastoidun kiviaineksen määrä on huomattava. Sen kuljettaminen vaatii pitkälti yli 10 000 lastia, jos käytetään ajoneuvoyhdistelmiä.

Uudessa hakemuksessa on tarkoitus hakea lupaa murskaustoimintaan arkisin kello 18:aan saakka.

Poislähteviä kuljetuksia haetaan tehtäväksi arkipäivisin kello 6–19 välisenä aikana. Yöaikaan, lauantaisin tai arkipyhinä ei kuljetuksia tehtäisi.

Pääkaupunkisedulla ei ole nyt Halosen mukaan näköpiirissä suuria tunnelihankkeita, joista kalliolouhetta syntyy. Metrotunnelit on louhittu ja samoin Blominmäen jätevesipuhdistamon luolat.

Parhaillaan louhitaan jätevesipuhdistamon yhdystunneleita Blominmäen ja Suomenojan välille. Myös Kalliorakennus on urakassa mukana.

Halosen myöntää, että kalliolouheen käsittelyssä joudutaan osin järjettömiinkin ratkaisuihin. Louhetta pitää viedä erittäin pitkienkin matkojen päähän ja sitten murskattuna takaisin, kun varastointi -ja käsittelypaikkoja ei ole lähempänä urakkakohteita.

− Tämä on vähän tällainen muna -ja kana-asetelma. Toisaalta poliitikot päättävät tärkeistä yhteiskunnallista hankkeista kuten esimerkiksi metro, jätevedenpuhdistamo ja uimahallit, mutta toteutuksessa tulee ongelmia, Halonen pohtii.

> Asukkaat nousivat vastustamaan kivenmurskausta − rekkarallia, melua ja pölyä pelätään (Viisykkönen 23.1.)

(15) kommenttia
Kommentit (15)

Kommentit (15)

Anonyymi, kohta se kivikasa unohtuu kun lumet sulaa ja koirankakat tulee esille ja haisee. Silloin alkaa lapsiperheet ja " meidän pikku koira kulta " keskustelut miksi ne koirankakat on siinä kävelytiellä.
Kivet häipyy kakat ei.
Kuinka voi olla noin kova itku mokomasta pienestä kivikasasta
Anonyymi
No nythän mää hokasin! Sehän ei ole kivikasa vaan vaalikasa! Lupaan viedä sen pois jos minua äänestetään mutta hups! Elokuussa unohdin mitä lupasin.
VihreäSininen.
Poliitikkoidiootit ympärillämme...onko Ämmässuolla vähemmän äänestäjiä?
Pohjoiskirkkonummelainen
Mildolan kallionpoisto.
Mildolan kohdalla oleva kallion murskaus on olemaassa olevan kallion poistamista kaavan mukaisesti, jotta Mildoalle olisi tilaa laajentaa toimintaansa. Kun tämä kaava aikoinaan oli käsitteyssä ei kuulemma kukaan sitä vastaustanut ja täten lainvoimaisena kaavana Rakennus ja ympäristölautakunnassa (RYL) olin mukana antamassa kallion murkausluvat. RYL päätöksestä toki valitettiin, mutta kesällä 2016 Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi valituksen.

Tämä lupa Mildoalle koskee tosin vain olemassa olevan kallion poistamista murskaamalla. Valitettavasti nyt en enää muista monellekko vuodelle lupa myönnettiin.
Jerri Kämpe-Hellenius
Asukas ! niin asun nimenomaan lähellä murskaamoa kun asun Harju kerrostaloissa eikä tuo murskaus pöly tai ääni ole ainakaan minua häirisenyt koska tiedän että on kyseessä vain noin vuoden työstä. ( Hagelbergin murskaamo )
Mietin vaan tässä että mitäköhän tuolle tontille sitten tulee kun se kivikasa ajetaan pois tänä kesänä? Olisiko se sopiva paikka esim KTK;n vaihtolavoille vai olisiko Romu Keinänen kiinostonut siitä?
Iso tasainen kova tontti joka kestää raskasta toimintaa, ehkä tuo betonitehdas alkaa säilyttää kiveä siinä kun naapurissa touhuuvat?
Uusi haaste edessä Kantviikissä.
Tuota "rekkarallia"han pitäisi ajaa nimenomaan iltaidin ja viikonloppuisin, jotta saataisiin älyttömät mopoilijat alueelta pois.
Teollisuusalue = mopojen kiihdytysrata?
Pienteollisuusalue sinänsä ei ole haitaksi, mutta kai sen nyt jokainen ymmärtää, että tuollainen murskaamo on jo aivan eri juttu. Nimimerkki aika kumma homma varmaan haluaisi murskaamon terveys- ja meluhaittoineen omaan naapuriinsa.
Asukas
Timo ! Millä luulet että tuo kasa siirtyy Ämmänsuolle ? Helikopterillako? Ensin kasa ajetaan Ämmänsuolle jossa siitä tehdään sapeliä joka kuljetetaan takaisin Kantviikkiin rakennustyömaille.
Eikö nyt tuo kasa voisi murskata paikanpäällä ja ottaa oppia siitä ja ei enään annettaisi varastolupia kuntaan?
Ihmettelen suuresti miksi OY G Hagelberg sai murskauslupa Suomen sokerin ja Mildolan välillä kun se paikkahan näkyy kerrostaloihin? Luulisi että siitä olisi haittaa mutta ei.
Naaman perustellaan vai.
Laitetaanko siihen vastustajille laskettelurinne jos kiviä ei ajeta pois
Erikoista
Tämä on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan. Saamme pitkäaikaisen valtavan murskaustoiminnan pois alueelta. Kuntakehitysjaosto käsittelee asiaa ensi viikolla.
Vaadin kunnanhallituksessa jo 4.2.2019, että asia on pikaisesti tutkittava ja toiminnalle on löydettävä parempi paikka muualta, esim Ämmässuolta. Vaatimukseeni yhtyivät silloin voimakkaasti Ari Harinen ja Antti Salonen.
Lupahakemusta vastustaneet Kantvikin Asukasyhdistys ry ja @pilvijärvenasukasyhdistys sekä paikalliset asukkaat tekivät hyvää työtä haitallisen hankkeen vastustuksen eteen. Kiitos siitä!
Kirkkonummen veto- ja elinvoima tulee ihan muista asioista kuin kivenmurkauspaikoista ja -varastoinneista. Niille on löydettävä muualta paikat kuin asutuksen keskeltä ja hankalien liikenneyhteyksien varrelta.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi
Oikeus päätti kylläkin ettei Räikkönen alun alkaenkaan tarvinnut mitään lupia vaan sai rakentaa ratansa, juuri kuten kunnan Rakennus ja ympäristölautakuntakin (RYL) oli todennut. Lue vaikka 51:n juttu asiasta "kuntalainen_"
https://www.viisykkonen.fi/uutiset/formulakuski-kimi-r%C3%A4ikk%C3%B6nen-saa-ajaa-motocrossia-kirkkonummen-kes%C3%A4m%C3%B6kill%C3%A4%C3%A4n-%E2%88%92-oikeus

Mutta kivikasa tuli ennen lupaa, RYL määräisi keskyttämään toiminnan - sitten haettiin ja saatiin lupa koemurskaukseen. Koemurskausta ei sitten lopulta tehtykään Kirkkonummella... Nyt on komia kivikasa jolle tarttis jottain tehrä...
Jerri Kämpe-Hellenius
Eikö se ollut niin että tavaraa oli jo ajettu sinne paikalle ennenkun lupaa edes haettiin ? ,ja toisaalta missä,miten ja milloin tuosta olisi kuulutettu asianmukaisesti,kun vasta viime vuoden lopulla,kyselemällä ,kaikkiaan noin 7 lähialueen asukkaalta,jättämällä lapun,ilmoitusluontoisena postilaatikkoon ? Olenkohan aivan väärässä mutta "homma haisee" ?
oottextosisass
Johan tuo kunnan menettely on tullut jo aiemminkin esille. Räikkönen rakensi ensin motocrossradan ja sai luvat jälkikäteen. Nyt urakoitsija on ajanut suuren kivikasan ja saa murskausluvan jälkikäteen. Tyhmää uskotella jonkinmoista demokratiaa kunnassa.
kuntalainen_
Sehän nyt on selvä että ensin kunta antaa luvan tuoda kiviä tontille ja sitten naapurit valittavat! Miksi ei naapurit valittaneet kun alkuperäinen lupa myönettiin niin ei olisi ollut koko kivikasa siinä?
Eikö tuo nyt ole aika selvä että kasa pitää murskata ja viedä pois sieltä ? Ja jatkossa maanrakennusliikkeet tietävät että Kirkkonummelle ei kannata sijoittaa mitään ei edes euro.
Kantviikkiläiset ovat ostaneet asunon pienteollisuusalueen vieressä mutta nyt he haluavat että alue suljetaan jotta he voivat nauttia linnunlauluista.
Tervetuloa Kirkkonummelle kunhan ette häiritsee naapuria.
Aika kumma homma.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx