(19) kommenttia

Sähköpotkulauta kulki 65 ja mönkijä 112 km/h – poliisi ratsasi nuorten kulkupelejä

Poliisi tarkasti nuorten käyttämiä kaksipyöräisiä ajoneuvoja. Joukossa oli myös traktorimönkijöitä. (kuva: L-U:n poliisi)

Länsi-Uudenmaan poliisi on huolestunut nuorison käyttämistä moottoriajoneuvoista, joita on viritelty ja joiden turvallisuus on niin ja näin.

Länsi-Uudellamaalla toteutettiin vuorokauden kestävä kattava mopo-, kevytmoottoripyörä- ja moottoripyörävalvonta, johon osallistui yli kaksikymmentä poliisia.

Kaksipyöräisten kunto on valitettavan huono, ja osalla nuorista välinpitämättömyys näkyy eri tavoin, poliisi tiedottaa viime perjantaista lauantaihin jatkuneen valvontaiskun tuloksista.

Teemavalvontaa tehtiin Kirkkonummella, Espoossa, Vihdissä ja Lohjalla.

− Partiot pysäyttivät 90 mopoa, kevytmoottoripyörää ja moottoripyörää. Jokainen niistä tarkastettiin ja osa koeajettiin moottoripyöräpoliisien toimesta. Lisäksi tarkastettiin muutama traktorimönkijä ja sähköpotkulauta, kertoo komisario Hannu Kontola.

Valvonnassa tavattiin Kontolan mukaan edelleen liikaa jarruttomia ja valottomia mopoja sekä kevytmoottoripyöriä.

Kahdesta traktorimönkijästä oli poistettu rajoittimet, ja ne kulkivat poliisin koeajossa 112 ja 100 kilometriä tunnissa.

Lisäksi yksi sähköpotkulauta luokiteltiin moottoripyöräksi yli 65 km/h kulkunopeudella.

− Ajoneuvon huono kunto yhdistettynä esimerkiksi rajoittimen poistamiseen on tuttu, mutta aina yhtä huolestuttava ilmiö. Olemme jo aiemminkin sanoneet, että emme halua mennä enää yhdellekään keikalle, jossa nuori motoristi on menehtynyt.

−Yksi tapa vaikuttaa tähän on, että nuoret yhdessä vanhempien kanssa huolehtivat ajoneuvon kunnosta, Kontola sanoo.

Monet poliisin valvonnan aikana kohtaamista nuorista käyttäytyivät asiallisesti.

Viikonlopun valvonnan aikana tavatuissa ja muissakin yhteyksissä poliisille tutuksi tulevissa kuljettajissa on kuitenkin myös nuoria, joiden asenne harmittaa poliisia.

Nyt tehdyssä valvonnassa yhdelle nuorelle kirjoitettiin jopa sakko kunnialoukkauksesta, joka kohdistui virkatehtävää suorittavaan poliisiin.

− Usein, kun olemme suuren kokoontumisen kanssa tekemisissä, nuoriso häiritsee poliisin työskentelyä yrittäen siirtää poliisin huomion epäolennaisuuksiin tai jopa provosoimalla.

−Asenne on valitettava. Vanhempien henkilöiden suusta taas monesti kuulee kommentin "pojat ovat poikia". Kun puhutaan liikenneturvallisuudesta, tulee näiden "poikien", samalla tavalla kuin jokaisen tielläliikkujan, ottaa muutkin huomioon, toteaa moottoripyöräpoliisina toimiva ylikonstaapeli Jan-Erik Huurne

(19) kommenttia
Kommentit (19)

Kommentit (19)

Aika kultaa muistot.
Olen syntynyt 70 luvun puolella ja muistan kuinka itsekin mopoiässä laitteita viritettiin. kulkivat tuolloin jo 100 km/h. Nykyiset mopot on rakenteeltaan ja jarruiltaan paljon mennyt eteen päin, eikä niillä ajamisessa ole mitään ongelmaa.
Mopoista tuli ääntä silloin ja näin on vieläkin, niillä ajettiin jalkakäytävillä, torilla ja muualla missä ei saanut. Ei nämä asiat tule muuttumaan koskaan, eikä mielestäni ole tarvekaan.
En usko että kukaan voi väittää ettei ole eläessään tehnyt tyhmyyksiä, miten kummassa voi muilta vaatia "pyhäkoulukäytöstä"

Antakaa lasten tehdä samoja asioita mitä tekin olette tehneet!
Kuningasidea
Sen ymmärtäisi jos ajettaisiin paikasta toiseen mutta edestakainen ajaminen sadan metrin matkalla kiihdyttäen ja keulien. Näitä temppuja voisi esittää kotipihalla iskälle joka maksaa bensat ja kuuntelee varmaan mielellään meteliä.
Nikke
Loistava kirjoitus vaksi! Pitää niin paikkaansa, vanhemmat ummistaa silmänsä tuolla asenteella.. On ok metelöidä, sotkea ja vetää päihteitä.. Ei todellakaan, se vaan osoittaa millaisia vanhempia näillä mopottajilla on eli mitä itse teet, sitä mukulat perässä!!!
Ei hyväksyttävää...
Ainakaan ilmastomuutos ja luonnonsuojelu ei mopopojille ole tärkeää, turhaa ajoa edestakaisin ja kuminpolttoa. Ja sitä sotkemisen määrää koulujen pihoilla, aamuisin tyhjiä olut-tölkkejä, viinapulloja ja nuuskarasioita. Lisäksi rikotaan koulujen omaisuutta. Eli kyllä monet ajavat nauttineena alkoholia ja muutakin.Iskät voisivat olla enemmän poikiensa seurassa eikä vaan todeta että pojat on poikia.
Vaksi
Jos teinipoikien vaihtoehdot ovat mopojen rassaus tai pussikalja ja pilven polttelu, niin sääli niitä, joilla ei ole mopoja! Mopojen huoltaminen ja laittelu on ihan varmasti hyvä ja hyödyllinen harrastus, mutta sen pitäisi pysyä laillisuuden rajoissa samoin kuin ajamisen. Silloin olisi muidenkin kiva olla ja elellä ilman korvia yötä päivää raastavaa meteliä ja autoilla ilman pelkoa, että tappaa vastuuttomasti käyttäytyvän teinipojan.
Mieluummin kuuntelisin linnunlaulua
Teinipoikien havainnointikyky ja liikennesilmä eivät anna myöden kovemmille nopeuksille ja viritetyille mopoille. Turvallisuus asia, ja siksi lakiasia. On jotenkin aika kummallista, että joku todellinen iskä toivoisi yllättävien ja vaarallisten tilanteiden lisääntyvän liikenteessä. Liikenteessä kun ei olla yksin.
Anonyymi
Jos on nopeus suuri niin on metelikin. Edestakaisin ajetaan keulat pystyssä. Ei voi kuin ihmetellä näitä poikia , tuntuu ettei tytöt kiinnosta ollenkaan. Ei muuta kuin mopo ja kaverit.
Pelimies
Mopopoikien iskä: Toivotat ilmeisesti myös tervemenoa rajan toiselle puolelle.
Matka manalaan
Mopopoikien iskälle tiedoksi, jotkut mopopojat heiluvat silti alkoholin ja muiden tuotteiden kanssa vaikka ajavat mopoilla.
Vaksi
Mopopoikien isällä

Harrastus on Ok, mutta kun alkaa tulla ruumiita, niin harrastamisen merkitys katoaa. Moottorien fiksaamista kokeilut ja ajamiset sitten siihen kuuluvaan ympäristöön.

Harrastaja
Mopopoikien iskä

Ja vielä parempi kun isät kieltäisi virittäminen, sehän on laitonta kuten kännissä ajaminen.
Nyky isät, voi helvata.
Mönkkärin rakenteelliset ominaisuudet kestää kyllä nuo nopeudet. Esim moottoripyörärekkarissa olevaa mönkkäriä ei rajoiteta muuta kuin tehon puolesta. Nopeutta ei, eli saat ajaa tasan sen mitä nopeusrajoitukset antavat myöden. Toki pitää sitten ajokortissa riittää kirjaimet, niitä ei mopo/traktorikortilla ajella.

Mitä mopojen virittämiseen tulee, niin joskus 30 vuotta sitten kun itse oli mopoilija niin suunnilleen kaikki mopot oli enemmän tai vähemmän viritettyjä. On se kehitys siinä mielessä mennyt eteenpäin.
Lisäksi kun nykymopot tehdään suoraan kevytmoottoripyörän runkoihin, niin olen myös tiettyyn rajaan saakka sellainen "pojat on poikia" isä, pikku viritys ei haittaa.
Mopojen nopeusrajoitukset tulisi muutenkin nostaa sinne 55- 60 kmh tasolle. Ominaisuudet niissä riittää hyvin.
Vähentäisi viritystä
Tämä juttu herättää kahdenlaiset reaktiot: Joillain paheksuntaa ja ärtymystä, toisilla sympatiaa ja tsemppejä "pojat on poikia"-hengessä.
Kaksipiippuinen juttu?
Enemmän valvontaa.Kaahailua Heikkilässä vaikka on päiväkoti pienten lasten .
Pelokas
Parempi harrastus vähän duunailla mopoja kuin heilua pussikaljojen ja poltettavien tuotteiden kanssa. Hyvä pojat!
Mopopoikien iskä
On kyl aikas kovaa menoo tommottis vehkeil....
pentti hilkuri
Mitä pitäis virittää.. Nopeutta vai??
Mopot pois..
Ei ole mopopajaa. Siellä voisi opastaa tekemään korjaukset.
Mp pappa
Penskat kuriin! Ajelevat jatkuvasti mm.torin läpi jalkakäytävillä! Menopeli valtiolle, jos moinen jatkuu.. Eiköhän homma loppuisi nopeasti :)
Mussukat kuriin...

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä