(4) kommenttia

Rikolliset vaanivat verkossa – soittaja esiintyi mikrotukihenkilönä ja tyhjensi kirkkonummelaisen miehen pankkitilin

Poliisi muistuttaa jälleen verkkorikollisuuden vaaroista. Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella on käynnissä useita verkkorikostutkintoja, joissa rikosnimikkeenä on usein törkeä petos.

Kevättalvella tapahtuneessa huijauksessa kirkkonummelainen mies menetti kymmeniä tuhansia euroja. Huijari soitti uhrille esiintyen Microsoftin mikrotukihenkilönä.

Miestä pyydetiin maksamaan 10 euroa uudesta sertifikaatista. Rikolliset pääsivät miehen antamilla tiedoilla käsiksi hänen pankkitileihinsä ja siirsivät useita kymmeniä tuhansia euroja ulkomaille. Poliisi selvittää rahojen pelastamista Suomeen. 

Tuoreessa tapauksessa huijarit tyhjensivät espoolaismiehen ja hänen perheenjäsentensä tilit.

Miehen sähköpostiin saapui pankin nimissä viesti, jossa kehotettiin kirjautumaan järjestelmään. Linkki johdatti käyttäjätiedot huijareiden käsiin.

Miehen ja tämän verkkopankkiin liitettyjen kahden aikuisen lapsen tileiltä vietiin kymmeniä tuhansia euroja. 

Lohjalla mies onnistui estämään verkkohuijauksen. Hänellekin soitettiin tekeytymällä Microsoftin tekniseksi tueksi. Huijari oli kertonut puhdistavansa tietokoneen ja tarvitsevansa sitä varten kuvan miehen ajokortista.

Kuvan toimittamisen jälkeen miestä oli pyydetty kirjautumaan verkkopankkiin, jotta hän voisi maksaa korvauksen puhdistuksesta. Mies oli avannut verkkopankin, mutta sulkenut sen ymmärtäessään olevansa huijaustilanteen keskellä. Taloudellisia vahinkoja ei päässyt tapahtumaan.

– Tapaukset ovat tyypillisiä esimerkkejä tästä rikosilmiöstä. Huijauksissa toistuu kaava. Huijari saa tarinansa myytyä ja taloudellinen sitoumus tehdään välittömästi, verkkorikosten tutkintaa koordinoiva rikoskomisario Janne Saari kertoo.  

Tietoverkkorikoksissa uhria lähestytään puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostilla.

Puhelu voi tulla joko suomalaiselta vaikuttavasta suuntanumerosta, ulkomaisesta numerosta tai tuntemattomasta numerosta.

Usein puheluissa puhutaan murtaen englantia. Rikollinen esiintyy esimerkiksi teknisenä tukena tai pankin edustajana. Hän vakuuttaa uhrin luovuttamaan pankkitunnuksen, luottokortin numeron tai kopion passista.

Poliisi painottaa, ettei henkilö- tai pankkitietoja tule luovuttaa vieraalle henkilölle puhelimitse. 

(4) kommenttia
Kommentit (4)

Kommentit (4)

Onko aivan pakko olla noin hemmetin hyväuskoinen? Varsinkin, kun todellista syytä uskoa mitään juttua jonkun puhelinsoiton perusteella ei todellakaan ole. Maailma on valitettavasti täynnä rikollisuutta ja petosta, se lienee asia, joka on jokaisen vihdoin opittava, mieluiten muuten kuin kantapään kautta ja kertakaikkiaan lopettaa tällaisiin puheluihin vastaaminen.
Ende
+358.......500 numerosta tullut soittoja useina iltoina , jopa kaksi kertaa samana iltana.
Litotettu " mustalle listalle".
Ei olla vastattu tuohon puheluun kertaakaan.
Oli häirikkö
Mitkään estot ei auta enkuille!
Kele
Minulle ja tyttärelleni tullut viime ja tällä viikolla useita soittoja ulkomailta vaikka numeromme ovat salaisia. Naishenkilö aloittaa englannin puhumisen.. Tyrmäsin heti soittajan ja estin numeron,silti vaan tullut uusia soittoja. Kannattaa uhata heti poliisilla jo loppuu puhelu lyhyeen!
Huijareita kaikki..

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä