(1) kommentti

Rattijuoppotilasto: K-nummi maan kärkeä

Rattijuopumus näyttää olevan Kirkkonummella Suomen kärkitasoa. Kirkkonummella jäi kiinni rattijuoppoja eniten Uudenmaan kunnista.

Ilta-Sanomien Poliisiammattikorkeakoulusta saaman kuntakohtaisen tilaston mukaan Kirkkonummella otettiin viime vuonna kiinni 179 rattijuoppoa. Asukaslukuun suhteutettuna luku on Uudenmaan korkein ja koko Suomessakin ylimmästä päästä. Tuhatta asukasta kohden Kirkkonummen rattijuoppoluku oli 4,8.

Naapurikunnissa rattijuopumus on kyseisen tilaston mukaan selvästi alhaisempaa. Siuntion asukaslukukohtainen ”rattijuoppokerroin” on 1,5, Inkoon 2, Espoon 2,1, ja Vihdin 3,9. Lohjalla on rattijuopumuksesta kiinni jääneiden määrä lähes Kirkkonummen luokkaa 4,3.

Tilasto voi johtaa harhaan monestakin syystä. Pienissä kunnissa sattuma voi muuttaa luku huomattavasti. Poliisin valvontakin on erilaista eri kunnissa. Joissakin kunnissa suuri matkailukeskus voi vaikuttaa rattijuopumusten määrään.

Vahasalon alkolukko auttanut

Rattijuopumusten määrä on ollut laskussa vuodesta 2007 lähtien. Viime vuonna jäi rattijuopumuksesta kiinni 19 700 henkilöä. Vuotta aiemmin luku oli tuhat enemmän.

Rattijuopumusten määrän laskuun vaikuttaa poliisin mukaan monet tekijät, ei kuitenkaan valvonnan lisääntyminen. Ratsiat ja valvonta ovat poliisin mukaan pysyneet ennallaan.

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen sanoo Ilta-Sanomissa, että suurin yksittäinen tekijä rattijuopumustapausten vähenemiseen on alkolukko. Niitä on nyt 800 autossa.

Laki alkolukoista lähti aikanaan liikkeelle kirkkonummelaisen kansanedustajan Raija Vahasalon (kok.) aloitteesta.

Ilta-Sanomien juttu   

(1) kommentti
Kommentit (1)

Kommentit (1)

Mielenkiintoinen tilasto olisi myös montako puhallutusta per asukas kunnassa poliisi järjestää vuoden aikana. Jospa vain Kirkkonummella valvonta on aktiivisempaa kuin naapurikunnissa?

Tai montako puhallutusta poliisilla on yhtä kärynnyttä kohden kunnissa...

Tälläinen yksittäinen luku on vaarallinen tietolähde pitkälle vietäviin analyyseihin. Onneksi kirjoitta harrasti kirjoittamisen yhteydessä myös lähdekritiikkiä tilastoa kohtaan.

Jerri Kämpe-Hellenius

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä