(4) kommenttia

Rahastuksesta syytetty Caruna: K-nummella lisää kaapelia maahan

Caruna jatkaa Kirkkonummellla sähkökaapeleiden vetämistä maan alle. (kuva:Caruna)

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna maakaapeloi Kirkkonummella tänä vuonna lisää 80 kilometriä keskijännitteistä sähköverkkoa viidessä eri kohteessa. Rahaa töihin pistetään 4,5 miljoonaa euroa.

Kaivutyöt alkavat kevään aikana Finnbackasta etelään kohti Kantvikiä. Loppukeväästä kaivut alkavat Gesterbystä kohti Masalaa ja Veklahtea.

Työt jatkuvat Veklahdesta Humaljärven pohjoisosaan, josta kaivut etenevät Juusjärven itäpuolta aina järven pohjoispuoleen asti.

Yhtiön tiedotteen mukaan loput työt aloitetaan loppukesästä Lånqvikistä kohti Böleä ja Kauhalasta Kolmirantaa kohti. Vanhan verkon eli sähkölinjojen purkutyöt  tehdään syksyn 2016 ja talven 2017 aikana.

− Projektin aikana viedään maan alle noin 80 kilometriä keskijännitekaapelia ja rakennetaan 49 ympäristöystävällistä puistomuuntamoa sekä puretaan vanhaa ilmajohtoverkkoa 77 kilometriä, hankepäällikkö Olli Kujanperä Carunasta kertoo.

Lisäksi lisätään Kujanperän mukaan sähköverkkoon automaatiota, jotta vianpaikannus nopeutuu ja sähköt saadaan palautettua nopeammin vikatilanteessa.

− Hankkeen myötä lisäämme alueella noin 5 500 asiakasta säävarman verkon piiriin.

Kirkkonummen teiden varsilla kulkee urakoitsijan kaivinkoneita ja muuta ajoneuvokalustoa upottamassa kaapelia ojaan, mikä paikoin voi aiheuttaa tilapäisiä liikennejärjestelyjä työmaiden lähistöllä.

Parannushanke on Carunan mukaan paikallisesti merkittävä, sillä se työllistää suoraan noin 45 henkilöä ja sen arvo on noin 4,5 miljoonaa euroa.

Maakaapeloinnit alkoivat viime vuonna keskisellä Kirkkonummella ja jatkuvat parhaillaan.

Lue lisää:

> Sähkönsiirtoon rajut korotukset Kirkkonummella − ei voi valittaa eikä vaihtaa (30.1.)
> Sähköverkkoa maan alle 70 km −  työllistää Kirkkonummella 42 henkilöä (9.9.2015)

 

(4) kommenttia
Kommentit (4)

Kommentit (4)

Lapinkylässä oli laitettu työmaakyltit liikennemerkkeihin. Mihin ei saisi kiinnittää mitään muita kylttejä. Jos urakoitsija on Empower on kuma, että lähistöllä asuva iso Empowerin johtoon kuuluva henkilö el tee asialle mitään.
empowerin johtoa asuu lähistöllä
Carunan verkostourakoitsijalla Empowerilla on ollut vaikeuksia saada töitä alkuun. Kaapelikeloja ilmestyi evitskogintien/bredvassintien sivussa olevalle hiekkakentälle syyskuussa 2015. Siellä ne olivat koskemattomana yli kuukauden ennen kuin työt alkoivat. Työt keskeytyivät yli kuukaudeksi jatkuivat vasta marraskuussa. Ilmeisesti aliurakoitsija vaihtui. Solvikintien ja Volsintien rajamaalla pellolla nyhjäsi viikon verran pikkutraktori, jolla kaivettiin kaapeliojaa.

Oitbackan FBK:n takapihalla oli kuukausikaupalla. Nyt siellä on myös muuntamoita, muuntajia sekä jakokaappeja. Oitbackan / Lapinkylän alueellakin on parin kuukauden ajan maannut kaapelikeloja pellolla.
Carunan urakoitsijalla ongelmia kaivuutöissä
Meidänkin tontti avattiin Carunan urakoitsijoiden toimesta viime viikolla. Sinne piilotettiin kaapelit ja suljettiin samantein. Ehkä toimenpide tuo turvaa sähkönsaantiimme. Toisaalta jääkaappimme ovessa polttelee Carunan korotusilmoitus kammottavasta siirtohinnan korotuksesta.

Mitäpä jo Caruna nyt avaisi laskelmansa ja tilikirjana: mitä kaapelien piilotus oikeasti maksaa versus paljonko verkon käyttäjiltä operaatiosta peritään. Sitten kun verkkorumba on tehty ja kuluttajat ovat sen välillisesti maksaneet, niin siirtohintoja pudotetaan korotuksen 27% verran eli n. 21.3%.

On suuri vaara että kollektiivinen muistimme on (taas) niin lyhyt että häly pikkuhiljaa vaimenee ja koko korotus unohtuu kesään mennessä. Vai onko tarkoitus että rahastusautomaatti jää pysyväksi?
Veli-Jussi Penttilä
KUsetus ei mene läpi
Carunan etukäteinen hinnan korotus upotetaan etusijassa ulkomaisen omistajan voitonjakoon ohi Suomen verottajan
maakaapelointiin menee vain murto-osa
Cusetus nimeltä Caruna , Caruna Cusetus

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä