(7) kommenttia

Porkkala hävisi kilvan – uusi kansallispuisto Hossaan

Träskön -saari Porkkalanniemellä. (kuva: Jouko Högmander/Metsähallitus)

Kirkkonummen Porkkalaan ei perusteta ensi vuonna uutta kansallispuistoa, vaan Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kansallispuisto syntyy Suomussalmelle. Porkkalaan tulee luonnonsuojealue.

Esityksen uudesta kansallispuistosta teki maatalous-ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) torstaina.

Perusteluina esityksessä on muun muassa se, että kansallispuisto Hossassa kehittää alueen jo nyt runsasta luontomatkailua ja elinkeinoja. Hossaa perustellaan myös Suomen historian tapahtumilla. Suomussalmella käytiin talvisodassa ratkaisutaisteluja.

Kansallispuiston perustamiseen on tarkoitus varata noin 2,5 miljooonaa euroa.

Porkkalakaan ei jää päätöksessä osattomaksi. Tiilikainen esittää, että Porkalaan perustetaan valtion omistamille maille luonnonsuojelualue.

Luonnonsuojelualue perustetaan valtioneuvoston asetuksella. Se käsittäisi Kirkkonummen ja Inkoon saaristojen Natura-alueiden maa- ja vesialueiden lisäksi myös avomeren yleisten vesien matalikoita, joilla on runsaita sinisimpukka- ja punaleväesiintymiä. Tietoja matalikoiden vedenalaisesta luonnosta tullaan täydentämään.

Myös alueen opastusta ja muuta palveluvarustusta parannetaan valtion alueilla.

Lisäksi laaditaan eri yhteistyötahojen kanssa selvitys Kirkkonummen, Siuntion ja Inkoon rannikko-, saaristo- ja merialueiden suojelusta ja kehittämisestä.

Luonnonsuojelualueen perustamiseen varataan rahaa noin 0,5 miljoonaa euroa.

> Aarnio: "Ei tämä ole pelkkä tappio - Porkkala sai hyvän statuksen"

 

(7) kommenttia
Kommentit (7)

Kommentit (7)

Perin hienoa, että edes joskus tulee lällaisiakin päätöksiä, joissa kaikki voittavat! Tässä voittivat siis sekä Kainuu, että Kirkkonummi. Tai ainakin Kirkkonummen sekä lähiseutujen asukkaat. Nimittäin Porkkalassa sekä Kopparnäsissä on erittäin hienoja ulkoilumaastoja joka lähtöön! Aivan Suomen upeimpia, omilla kauniilla tavoillaan. Ja tuollaisina ne ovat valtaosin erittäin luonnonmukaisia, tarjoten siten mahdollisuuksia liikkumiseen oikeassa rannikko- ja saaristoluonnossa. Kansallispuisto tarkoittaisi mittavaa palveluiden rakentamista - kevyen liikenteen väyliä, lisää polkuja, roskiksia, keittokatoksia, kioskeja ja ihan vaikka mitä. Sekä valtavasti lisää ihmisiä. Minun mielestäni tuo luonnonmukaisuus, silti laajoin mahdollisuuksin vapaaseen liikkumiseen on aivan valtavasti hienompi luonnonvara!!!

Maistiaisia siitä, kuinka hienoaja paikkoja tuolla Porkkalanniemellä ulkoiluun on, löytyy ainakin Lähierä -nimisen blogin kategoriasta Porkkala-sarja.
--Kari
Parempi näin. Porkkalan luonto säilyy paremmin kun sinne ei tarvi rakentaa kansallispuiston vaatimaa infrastruktuuria, eikä siellä tungeksi niin paljoa vierailijoitakaan.
Heikki M
Loistavaa ! Porkalasta olisi tullut erittäin huono kansallispuisto, repaleinen kuin mikä, hankala liikenteellisesti ja kallis kunnalle. Alueen luonnosta voi luonnollisesti nauttia ihan hyvin näinkin.
Denis Strandell
Jee, taaskaan ei Kirkkonummelle matkailijoiden tuomia veroeuroja. Jes.
härreguud
Täysin oikea ratkaisu. Porkkala olisi vaatinut jätti-investoinnit uudet tiet, luontokeskuksen, . . . Porkkala olisi ollut aika rikkonainen alue ja kaikilla ei ole venettä, että olisi päässyt saaristoon.
kari vierinen, Siuntio
Tämä on taloudellisesti varmasti Kainuulle ja sen väestölle parempi valinta, Porkkala ei olisi hyötynyt tästä taloudellisesti rahalla mitattuna juurikaan mitään...vai?
NaTuristi
Ei mikään ylläri. Kirkkonummi on toivoton väliinputoaja, menetettyjen mahdollisuuksien kunta, jopa kunnan oma päätöksenteko on ponnetonta ja poukkoilevaa, koulut ja terveyskeskukset jäävät rakentamatta vuosien jahkailun tuloksena ja kaikki bisnesmahdollisuudet menetetään. Menetetty tapaus!
surkean surkea

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx