(0) kommenttia

Pikkalanlahdelle avataan uusi jääränni − merikaapelia lastataan poikkeuksellisesti myös talvella

Uusi väylä (punainen) avataan kaapelitehtaalle. Kantvikin sataman väylä (keltainen) on aina auki.

Talvimerenkulku laajenee Kirkkonummella tänä talvena, kun Prysmianin tehtaalta Pikkalasta laivataan merikaapelia myös paksujen jäiden aikaan.

Raskaat merikaapelit lastataan aina suoraan tehtaalta laivaan, mutta talvilastausta sydäntalvella ei ole aiemmin tehty.

Uusi väylä, jääränni avataan Prysmianin ympäristöpäällikön Jarmo Laineen mukaan todennäköisesti ensi viikon alussa.

Väylän tulee avaamaan hinaaja. Kaapelilaivat eivät itse pysty kulkemaan paksussa jäässä.

Yhtiö varoittaa Pikkalanlahden jäällä kulkijoita uudesta väylästä, joka voi olla auki talven loppuun saakka.

Talvilastaukseen ja väylän avaamiseen turvaudutaan, koska tehtaalla on  kaapelitoimitus, joka pitää saada lähtemään ennen jäiden sulamista.

Paksut merikaapelit kelataan suoraan tehtaalta laivaan, joka laskee myös kaapelin mereen. Yhteen laivaan voi mahtua jopa 50 kilometriä kaapelia.

Prysmianin tehtaalle johtaa 5,5 metrin väylä, joka riittää kaapelilaivoille hyvin. Laivat ovat aika matalakulkuisia. Prysmianilla on kolme omaa kaapelinlaskulaivaa.

Pikkalanlahdella on koko talven auki väylä Kantvikiin kahteen satamaan, joiden kautta tuodaan raaka-ainetta muun muassa Suomen Sokerille ja Gyprocin tehtaalle.

Tänään maanantaina Kantvikissa on kaksi laivaa. Väylä on lähes 10 metriä syvä, joten Kantvikin laitureihin pääsevät hyvin kookkaatkin alukset.

Prysmian saattaa pitää väylää auki myös tulevina talvina Pikkalan tehtaalle riippuen millaisia tilauksia on toimitettavana.

Globaalisti toimiva konserni on investoinut kymmeniä miljoonia euroja Pikkalan tehtaaseen, ja tuotanto on reippaassa kasvussa. 

(0) kommenttia

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx