(6) kommenttia

Piilossa ollut virkistysalue "avataan" Porkkalanniemellä − alueelle yhä vaikea päästä ja löytää

Virkistysalueet on merkitty karttaan ruskealla ja vihreällä, uudet reitit punaisella ja keltaisella katkoviivalla. (kartta: Metsähallitus)

Kirkkonummi ei saanut valtiolta kansallispuistoa, mutta lohdutukseksi lupauksen uudesta luonnonsuojelualueesta. Nyt lupaus on toteutumassa.

Porkkalanniemen kärjessä vietetään keskiviikkona uuden suojelu -ja virkistysaluekokonaisuuden avajaisia.

Kun valtio päätti vajaat kolme vuotta sitten perustaa Hossaan kansallispuiston Porkkalan sijaan, päätettiin Porkkalanniemelle perustaa luonnonsuojelualue valtion maille. Lainvalmistelu on vielä kesken. (Viisykkönen 14.1.2016)

Valtio lupasi tuolloin 0,5 miljoonaa euroa suojelualueen perustamiseen ja Porkkalanniemen virkistysalueiden kehittämiseen.

Käytännön toimet alkavat olla valmiit. Porkkalanniemen kärjessä on uudistettu reitistöä ja opasteita. Niemen kärkeen on viitoitettu selkeästi kaksi vaellusreittiä.

Porkkalanniemen kärjessä on erittäin hieno virkistysaluekokonaisuus, jolla on monta omistajaa.

Siksi laajaa aluetta on yleisön ollut vaikea hahmottaa. Esimerkiksi yhtenäistä nimeä ja tunnusta ei alueella ole, eikä ole vielä tulossakaan.

Aivan Porkkalanniemen kärjessä olevat virkistysalueet omistavat valtio, Kirkkonummen ja Nurmijärven kunnat sekä Vantaan kaupunki.

Helsingin kaupungin omistama Lähteellä on myös lähellä toisella puolella Porkkalaniemeä. Alueella on valtion ja kuntien omistamia virkistysalueita pitkälti yli 300 hehtaaria.

Metsähallituksen kokoamassa raportissa todetaan, että Porkkalanniemen muoto sekä maanomistus- ja tieolosuhteet eivät mahdollista massojen liikkeitä.

Kehityspäällikkö Hanna Ylitalo Metsähallituksesta myöntää, että Porkkalanniemi ei pysty paikkaamaan sitä painetta mitä Nuuksiossa ja Sipoonkorvessa on.

Nuuksion kansallispuiston "ruuhkista" on puhuttu viime aikoina. Alueelle tulevat henkilöauto eivät tahdo mahtua merkityille parkkipaikoille.

Porkkalanniemellä on jo sama ongelma. Parkkipaikkoja on tänä vuonna raivattu ja merkitty noin 30 lisää. Virallisia parkkipaikkoja on nyt 128.

Bussit liikennöivät Porkkalanniemelle vain arkisin. Viikonloppuisin ja pyhäisin ei joukkoliikennettä ole.

− Nyt tehdyillä kehittämistoimilla on ensisijaisesti turvattu alueen luontoarvot ja palvelut järjestetty entistä kestävämmällä tavalla, Ylitalo korostaa.

Vierekkäin sijaitseville Kirkkonummen, Vantaan, Nurmijärven ja valtion omistamille virkistysalueille on merkitty ja viitoitettu noin 2,6 kilometrin rengasreitti ja 3,6 kilometrin nauhareitti.

Reitit yhdistävät kaikki parkkialueet, taukopaikat ja nähtävyydet toisiinsa. Pysäköintialueita ja taukopaikkoja on myös kunnostettu.

Koko alueesta on vierailijan ainakin tähän saakka ollut työlästä löytää tietoa. Keskiviikkona avattiin aluetta esittelevä sivusto Metsähallituksen Luontoon.fi:ssä.

Alueesta löytyy tietoa Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen sivuilta. Yhdistyksellä on vuokralla valtion omistamat maat mantereella, noin 40 hehtaaria.

Porkkalanniemen virkistysaluekokonaisuuteen kuuluu myös Träskön saari, jonne tulevat kunnolliset opasteet ensi kesään mennessä.  

(6) kommenttia
Kommentit (6)

Kommentit (6)

Jaa että piilossa? Siitä ei ole ollut tietoa, kun ollaan 70-luvusta asti siellä kuljettu.
keneltä piilossa
Työssäkäyvällä autottomalla ei mitään pääsyä tuonne. Pyörällä ei uskalla kärrypolkua ajella, kun prätkät ajelee ohi 80-160kmh.
herrojen herkkua
Helsinki siepannut parhaat alueet .
Itselleen .
Leo E Savolainen .
Jokamiehen oikeudella tosin tuollakin niemellä saa liikkua melkoisen vapaasti ilman ruuhkia, ei siihen mitään polkureittejä hirveesti tarvii kyttäillä. Varsinkin mainion mahtavat rantakalliot meren äärellä ovat varmasti monelle ulkoilijalle, retkeilijälle ynnämuille samoilijalle kokemus eli eväät ja makkaranpaistovehkeet vaan mukaan....
Anonyymi
Erittäin hienoa että "kaivetaan" esiin, yksityisten maanomistajien jarruttelu saisi loppua, tämä on hyvä alku ja tästä töitä jatketaan.
Luonto kuuluu meille kaikille
Sais ollakin piilossa!
Metsänhenki

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä