(14) kommenttia

Peltoa aiotaan korottaa valtaisalla määrällä maamassoja − alle jäisi kosteikko, jossa linnut levähtävät

Peltoalue, joka halutaan täyttää, sijaitsee aivan Kivenlahti-Virkkala -maantien varrella.

Evitskogissa on leimahtanut kova kiista suunnitelmista, jossa maanomistaja haluaa korottaa alavaa peltoa rakennustyömailta tuoduilla maa-aineksilla.

Paikka on monille ohikulkijoillekin ja erityisesti lintuharrastajille tuttu Evitskogissa Kivenlahti-Virkkala -maantien varrella.

Tulva-aikoihin vesi nousee pellolle ja syys-ja kevätmuuton aikana alueella on sankkanaan muuttolintuja.

Alueen maanomistajalla on pari vuotta ollut suunnitelmissa rahdata laajalle alueelle maamassoja ja korottaa peltoa muutamalla metrillä.

Hankkeessa on puhuttu erittäin suurista määristä maa-aineista, jota tuotaisiin peltoaukealle jopa 700.000 - 800.000 kuutiometriä.

Parin viime vuoden aikana on Kirkkonummella ollut esillä ainakin kolme isoa maakaatopaikkahanketta.

Niissä on haettu lupaa noin 120.000 - 430.000 kuution läjitysmäärille. (Lue hankkeista, linkit jutun lopussa)

Evitskogin hankkeessa ei ole käytetty maankaatopaikka-termiä, vaan puhuttu pellonkorotuksesta.

Kunnalta on tiedusteltu noin vuosi sitten, tarvitaanko hankkeelle ympäristölupa.

Tuolloin kunnan ympäristöyksikkö on lausunnossaan todennut, ettei ympäristölupaa tarvita.

Lausunnossa todetaan, että paikalle tuotavien maa-aineisten on oltava puhtaita ja ennen toiminnan aloittamista alueen halki kulkevan Törnesintien tieoikeuden haltijoiden on hyväksyttävä hanke.

Tiekunta on lähestynyt kuntaa valituskirjelmällä, jossa suhtaudutaan hankkeeseen kielteisesti. Asia tulee kevään mittaan ympäristölautakunnan käsittelyyn.

Peltoaukean poikki on aloitettu tien parantaminen. Tie johtaa alueen omistajan kesäasunnolle.

Kirkkonummen ympäristöyhdistys on nostanut hankkeen esille ja väittää, että kyseessä on maankaatopaikka, jota valmistellaan tien korjaamisella.

Ympäristöyhdistys pyytää Etelä-Suomen aluehallintovirastoa (Avi) tutkimaan, valmistellaanko kosteikolle ja peltoaukealle laitonta maankaatopaikkaa.

Yhdistys on myös tehnyt kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle Kirkkonummen ympäristöpäällikön toiminnasta.

Valitusta ei ympäristöyhdistyksen mukaan voi hankkeesta tehdä, koska mitään virallista päätöstä ei ole hankkeen tiimoilta olemassa.

Kunnan ympäristöyksikössä on tulkittu vuosi sitten hanketta pellonparannuksena, kuten sitä on maaomistajakin kutsunut.

Ympäristöyksikössä on vedottu siihen, että lain mukaan pellonparannukseen ei tarvitse ympäristölain mukaista lupaa toisin kuin, jos lupaa haetaan maankaatopaikalle.

Peltoa saa korottaa kunnan ympäristöyksikön mukaan melko vapaasti, jos maanläjityksellä on jokin tarkoitus eli pellon saaminen viljelyn kannalta parempaan kuntoon.

Kysessä oleva alue ei ole suojeltu. Alue on virallisesti peltoa, joka on oikeutettu myös maataloustukiin. 

Tällaisia maankaatopaikkahankkeita on ollut vireillä:

> Avolouhos halutaan täyttää ja perustaa maankaatopaikka − louhittua kiveä löytyy maailman suurkaupungeista (Viisykkönen 20.8.2018)

> Isoa maankaatopaikkaa ei tule Porkkalanniemelle – hanke tyssäsi paikalliseen vastustukseen, rekkarallia pelättiin (Viisykkönen 13.9.2017)

> Kirkkonummen kunta hylkäsi lupa-anomuksen maankaatopaikalle Kylmälässä äänestyksen jälkeen (Viisykkönen 16.5.2017)

(14) kommenttia

Kommentit (14)

Sivut

pöllö muuten totta mutta kun siinä on se pikkujärvi johon linnut laskeutuvat semmottis kosteikko ja mitä tulee siihen maaperään minkälaista maata se on siitä pitää minusta luvan myöntäneiden olla vastuussa ettei tule noin valtavaa määrää ihan miten vaan
irkku
Kai ne linnut osaa laskeutua tuonne, vaikka olisi pelto vähän korkeammalla kuin ennen? Olisi niillä paremmat näköalatkin.
Pöllö
minä asun ihan lähellä ja ja surullista kun sinne joka vuosi ovat linnut tulleet suomessa lajit ovat muutenkin vähenemässä ja näitä levähdyspaikkoja tarvitaan eikä siellä linnunkakoissa tarvitse pellolla pyöriä olisiko joku lintuyhdistys kiinnostunut tämä on hieno paikka keväällä
titityy
pitäisi kyllä vähän miettiä mihin kippaa ei ny ainakaan pellolle tommosia määriä hyvänen aika eihän tossa oo mitään järkee miten se vaikuttaa koko alueeseen kaikkineen mihin se vesi sitten menee ja ne ojat siinä lähellä kaikkine kökköineen mitä saa vielä laskea ojiin ja kuka ne hoitaa koska se vesi ei häviä mihinkään ja mitä maata sinne tuodaan kuka valvoo siinähän voi olla mitä vaan ja hillitln määrä huh onnea vaan lähiasukkaille toivottavasti tiedätte mitä on tulossa
haiku
nimim puhtaampaa luontoa jne. elät kuplassa mikähän saastuttaa enemmän ihminen joka laskee tälläkin hetkellä jätevedet luontoon niinkuin tuollekin alueelle katku on välillä sillä tiellä karmea ja sama koskee kaikkea autoista tulee saastetta joka menee vesiä pitkin ja koirien jätökset menevät jonnekin jne. tämä on tällä pellolla hyvin pientä
natural women

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx