(2) kommenttia

Pappila vielä tyhjänä – vuokrasta neuvotellaan

Kirkkonummen vanha pappila odottaa vielä kirkkoherraa asukkaaksi, kun vuokrasta neuvotellaan.

Täysin remontoitu Kirkkonummen 1800-luvun pappila eli kirkkoherran virka-asunto odottaa edelleen asukkaita, koska kirkkoherran maksamasta vuokrasta ei ole päästy sopuun.

Kirkkonummen ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherralle tarkoitettu pappila on laitettu täysin uuteen uskoon runsaalla 800 000 eurolla. Pappila on kirkon ohella vanhin ja arvokkain rakennus Kirkkonummen keskustassa.

Kirkkonummen pappila on sikälikin erittäin harvinainen, että virka-asuntoina pappiloita on enää erittäin vähän. Seurakunnat ovat kustannussyistä myyneet pappilansa tai muuttaneet ne toiseen käyttöön.

Kirkkonummella vanha pappila on haluttu pitää entisessä käytössä, ja nykyinen kirkkoherra Lars Henrik Höglund on ollut valmis muuttamaan pappilaan. Höglund on kuitenkin pitänyt vuokraa liian suurena, hän haluaisi käyttöönsä pienemmän asuintilan pappilasta kuin mitä seurakunta on ajatellut.

Vuokra-asiaa käsiteltiin taas tiistaina Kirkkonummen seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkoneuvostossa. Yhtymän talousjohtaja Sirkkaliisa Cavonius ehdotti kirkkoherran virka-asunnon vuokraksi 1 556 euroa. Cavoniuksen mukaan asuintila 150 neliötä ja täysin peruskorjattu asunto on kyseisen vuokran suuruinen verohallinnon ohjeiden mukaan. Alemmaksi vuokraa ei Cavoniuksen mielestä voi laskea.

Kirkkoneuvosto otti vuokra-asiassa aikalisän. Tarkoitus on miettiä, voitaisiinko kirkkoherran asuintilaa vielä pienentää, jotta vuokraa saataisiin alas. Jo alun perin pappilan tiloja on ollut tarkoitus käyttää seurakunnan toimintaa. Tilaa talossa on satoja neliöitä.

Kirkkoherralla asumisvelvollisuus

Kirkkoherran asumiseen pappilassa liittyy varsin paljon byrokratiaa. Höglundilla on asumisvelvollisuus pappilaan, ja hän on sen virkaan tullessaan tiennyt ja hyväksynyt. Höglundin pitkäaikainen edeltäjä asui pappilassa, mutta hänellä oli vanhan kirkkolain mukaan asuntoetu eli hän ei maksanut vuokraa vaan hänen palkkansa päälle laitettiin asuntoetu ja siitä maksettiin luonnollisesti veroa. Pappila oli ennen huonossa kunnossa, ja sekin laski asunnon verotusarvoa.

Jo vuosia sitten käytäntö on muuttunut, ja nykyisin kirkkoherrat maksavat silkalla rahalla vuokran virka-asunnoistaan.

Asumisvelvollisuuden voi purkaa vain tuomiokapituli. Cavoniuksen käsityksen mukaan yleensä asumisvelvoite on purettu, jos seurakunta tai kirkkoherra itse ovat näin halunneet.

Kirkkonummen ruotsinkielinen seurakunta on kuitenkin halunnut jatkaa ikiaikaista pappilaperinnettä.


(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Jos ei kirkkoherra sinne halua niin ei muuta kun seurakunta hakee muutosta ja alkaa vuokraamaa sitä ulkopuoliselle. Minä olisin ainakin valmis muuttamaan siihen. :)
Kuntalainen
No niin asun itse 58 neliön luukussa ja vuokra 810kk
Eroan kirkosta

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx